dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Výber z výberov redakcie Korzára - odporúčané články

Pýtame sa s Cimrmanom: Nie je to málo, Antone Pavloviči?

Vizuál Výberu redakcie, autor pre sme.sk: HejTy!
Vizuál Výberu redakcie, autor pre sme.sk: HejTy!
Výbery redakcie je rubrika Korzára, v ktorej redaktori glosujú články, čo stoja za to a oplatia sa prečítať.

Tu je jeden taký výber výberov, s linkami na celé výbery :)

Tip Michala Franka

Obchvat bude bez privádzača

„V duchu obchádzam už Prešov, juchú, juchú, aj keď zatiaľ iba v duchu, “ nôtime si už nejaký ten piatok s Heľeninými očami.
Tí si ho čoskoro zanôtia aj na otvorení obchvatu, na ktoré ich už ministerstvo dopravy po našom článku snáď pozvať nezabudne.
A Prešov sa bude obchádzať naozaj, nielen v duchu. No, bude, nebude. Obchvat bude, ale na privádzač k nemu už nezvýšilo. Peknú slovnú prestrelku o tom, kto ho má vlastne postaviť (Doležal, Majerský či Turčanová), nájdete v článku kolegu Michala Ivana.
Píše o tom, že 15 miliónov eur za privádzač na Grófskom sa nechce platiť nikomu.
Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22734737/vyber-redakcie-uradnici-z-bratislavy-balte-stopky-na-vychod-zacina-nemocnicna-rally.html

Tip Michala Franka

Bazén ako večná téma

Téma výstavby plavárne v Prešova sa ako červená niť vlečie komunálnymi voľbami od roku 1994. V tom čase už bola z niekdajšieho 25-metrového bazéna predajňa textilu a viedli sa spory o to, kde má ten nový stáť.
Dlho bolo v hre územie, kde je dnes Novum (existovala i štúdia), ľavica sa vždy chcela vrátiť k projektu plavárne v kedysi zamýšľanom športovom areáli pri zimnom štadióne. Nebolo volieb, v ktorých by so svojím návrhom neprišiel každý z kandidátov.
Víťaz jedných z nich ponúkol rovno štyri bazény, vo veľkom komplexe, neskôr sľub zredukoval len na jeden olympijský. Až počas kampane 2014 sa táto téma z programov potichučky vytratila. O štyri roky sa vrátila už len marginálne.
Kandidát, ktorý o tom hovoril, skončil hlboko v poli porazených. A teraz je táto téma na stole znova.
Mesto bude stavať lacnejší bazén vhodný pre národné súťaže. Z hry vypadla drahšia alternatíva - olympijský komplex.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22712045/vyber-redakcie-agatha-christie-ma-pracu-na-luniku-ix-presov-si-zvolil-bazenovy-low-cost.html

Tip Michala Franka

Mestá nechcú garážové domy

Málo parkovacích miest? Málo.
Keď sa mal v Košiciach stavať parkovací dom, okamžite vznikla petícia, ktorá sa stala dokonca pomyselnou vstupenkou na starostovskú stoličku. V Prešove detto, tam je petícia na všetko. O parkovacích domoch sa hovorí dlhé roky, ale...
Sekčovský parkovací dom bol oficiálne na pretrase v rokoch 2010, 2011, 2018 a nič. Záujem by bol aj teraz. Na tomto sídlisku je fakt problém, ale nie je jediné. Aj v takej nemocnici by sa parkovací dom zišiel.
Potenciálny investor v Prešove a Košiciach narazil, teraz to skúša v Spišskej Novej Vsi. Ako to vyzerá, to sa dozviete z článku Kataríny Gécziovej.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22703442/vyber-redakcie-antivaxery-nestitite-sa-nicoho-co-ak-prideme-pod-vase-okna.html

Tip Michala Franka

Rusínske vúdú

Viete, čo sú motanky? Sú to vlastne bábiky, pri ktorých výrobe sa nesmela používať ihla, ani nožnice. Nemali oči ani tvár, aby sa do nich nedostali zlí duchovia. Skrátka akési „rusnacke woodoo“.
Výroba motaných bábik prežila zo starých pohanských čias v niektorých slovanských krajinách dodnes. A tiež u juhoamerických Indiánov. Takouto bábikou je napríklad Morena.
Tieto veci som vôbec netušil, nebyť článku Jany Otriovej o výrobe a význame týchto motaniek. Odporúčam.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22698854/vyber-redakcie-konkurz-na-sefarchitekta-je-cakanim-na-godota-o-dolezalovych-hrach.html#vudu

Tip Michala Franka

Nový košický monument v betóne

Toto ňéééé… Náš kolega Kristián Sabo občas príde s nejakým kurióznym článkom, ale tento je fakt mega. V Košiciach vyrástol nový monument, socha v betóne, skulptúra, vrchol moderného umenia. Ale nie, hoci aj také hlášky sa objavili. Skrátka jeden vodič vošiel autom do čerstvého betónu a ako to dopadlo, sa dozviete v článku. Pobavil ma, ale pravdu povediac, je mi toho šoféra a majiteľa auta ľúto. Znie to čudne, ale viem si predstaviť, že by som pri mojich orientačných a jazdeckých zručnostiach dopadol podobne. A to už by som sa tak nebavil. Vy sa však pobavte na článku o aute zaparkovanom v čerstvom betóne a jeho vyťahovaní.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22692860/vyber-redakcie.html#beton

Tip Michala Franka

Voľby à la Humenné

Futbalový štadión a Humenskú televíziu spravuje mestská akciová spoločnosť 1. Humenská.
Je to tak trochu nechcená organizácia, ktorú nejde ani zrušiť, lebo by mesto muselo vrátiť štátu DPH za štadión. A zvoliť členov orgánov tejto akciovej spoločnosti, to je priam umenie.
Podarilo sa to na tretí pokus. No, podarilo… Predsedu predstavenstva síce zvolili, ale ten nesplnil základné kritérium, nemal vysokú školu. Primátorovi došla trpezlivosť a poslancom odkázal, že čo si upiekli, to nech si aj zjedia.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22688706/vyber-redakcie-trosky-tornada-zasiahli-vychod-hlada-sa-erin-brokovich.html

Tipy Michala Franka

Športové mýty a báje

Prešovská mytológia je bohatá a ľudí tieto báje bavia. Nikde inde ich nie je viac než pri športe. Pomerne malá, ale hlučná skupina ľudí sa konečne dočkala a má žatvu. Po dvoch rokoch relatívneho pokoja sa roztrhlo vrece s tlačovkami a športoví fanúšikovia nevedia, čo skôr. Dobrá správa je, že mytológia môže pokračovať, chleba i hier je dostatok.
Tlačovky zmapoval kolega Michal Ivan a jeho články vrelo odporúčam.
Jednu zvolal majoritný majiteľ futbalového Tatrana Prešov Miroslav Remeta. Do klubu vrazil veľa peňazí, ale veľa vody s ním nenamútil. Najvyššiu súťaž hral krátko len dvakrát. „Vyrucene peňeži, “ dodal by cynik. Klub, momentálne bez štadióna, zosunul do tretej ligy. No a teraz ho predáva v super akcii, po zľave, za jedno euro. Nikto ho však kúpiť nechce, mesto ho chce kúpiť za trhovú cenu. Na audite sa nezhodli.
V preklade: Euro je priveľa. Klub má akiste podstatne nižšiu hodnotu, ergo dlhy. Takže sa ešte chvíľu obe strany, prípadne viac strán, naťahovať budú. Môžeme sa tešiť, kúpiť pukance, otvoriť pivko a sledovať toto predstavenie.
Zatiaľ odporúčam výborný článok, nechýba v ňom ani prešovská špecialita „záhadný investor“, čiže spĺňa všetky prvky dobrého čítania, ako akčná komediálna dráma s vybrúsenými dialógmi a s prvkami mystérie.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22684570/vyber-redakcie-roztomile-prekecnutie-o-papezovi-a-pokarhanie-stastnej-primatorky.html#%C5%A1port

Tipy Michal Franka

Tragédia na sídlisku

Nerád odporúčam takéto články, sám ich nemám v láske, ale žiaľ, stávajú sa aj tragické dopravné nehody. Táto sa stala na našom prešovskom sídlisku a preto sa o nej aj veľa hovorí.
Nehoda sa dotkla aj MHD. Ešte tri hodiny po nej boli zablokované trolejbusy, smerujúce z trojky cez centrum mesta smerom na Sekčov. Bohužiaľ, aj smutné správy musíme písať, nedá sa tváriť, že sa nestali, tak ak chcete vedieť, ako to bolo pri smrteľnej nehode, pri ktorej policajt zrazil dôchodkyňu, čítajte tento článok.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22679341/vyber-redakcie-naco-dialnice-radsej-lyziarsky-svah-na-nizine-anglicania-by-nas-z-vychodu-hnali.html#trag%C3%A9dia

Tip Michala Franka

Čo s Tatranom

Futbalový Tatran Prešov. Prečítajte si, aké sú možnosti na záchranu klubu, ktorý je podľa našej mytológie (a ja ju nespochybňujem, božeuchovaj) najstarším na Slovensku. Všetko podstatné nájdete v článku.
Ja si skúsim - keď už máme športovú tematiku - len tak tipnúť.
Myslím, že to klub nejako prežije, športová činnosť ani nič také sa rušiť nebude, veď z cudzieho krv netečie a mesto zaplatí.
Zaplatí za prázdnu škrupinu 300-tisíc, lebo nikto si netrúfne do tohto „biznisu“ neísť. Tipujem, veď uvidíme, stačí si na to už len zopár dní počkať.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22674092/vyber-redakcie-ak-si-hladate-stabilnu-pracu-nechodte-za-riaditela-nemocnice.html#tatran

Tip Michala Franka

Pápež na Luniku IX

Divoké deväťdesiate roky sa začali preklápať do druhej polovice, Mečiarov valec zo Zlatej Idky valcoval naplno, písal sa rok 1995. Do histórie mesta Prešov sa tento rok, konkrétne druhý júl, zapísal výraznou mierou. Vtedajší pápež (dnes svätý) Ján Pavol II. navštívil Prešov.
Vyvrcholením jeho programu bola svätá omša pri Mestskej hale, teda na ulici, ktorá dnes nesie jeho meno. Je to inak jedna z mála prešovských ulíc z poslednej éry pomenovaná po niekom konkrétnom, väčšina nesie alibistické názvy stromčekov či byliniek. Ani mnohé z tých starých, pomenovaných podľa komunistických pohlavároch, nepremenovali. Ale nie o tom som chcel...
Keď prišiel obľúbený pápež Ján Pavol II. , bola to veľká sláva. Všetci, nielen rímsko- a gréckokatolíci, ale aj veriaci iných vyznaní či bez vyznania sa chceli zúčastniť historickej udalosti. Nemohol som chýbať. Naživo boli pred halou za dažďa desaťtisíce ľudí, pripadal som si ako na koncerte Rolling Stones.
Návšteva vtedajšieho Svätého Otca mala aj iný rozmer. Navštívil gréckokatolíkov, prihovoril sa i pravoslávnym a pripravil neočakávané silné gesto, keď sa neplánovane (?) pomodlil pri pamätníku 24 obetí evanjelických veriacich. Nech už to má človek s vierou akokoľvek, návšteva hlavy katolíckej cirkvi je veľká udalosť. A takúto udalosť možno zažijeme znovu.
Jaro Vrábeľ s Janou Ogurčákovou píšu o zámere pápeža Františka navštíviť Slovensko. Podrobnosti ešte oficiálne známe nie sú, ale článok mnohé odhaľuje. V hre je opäť Prešov, pútnické miesto Ľutina v okrese Sabinov, ale najmä Košice a „ikonické“ sídlisko Lunik IX.
Pre Františka, pochádzajúceho z Latinskej Ameriky, to možno až také exotické prostredie nebude a ako „ľudového pastiera“ si ho tam viem veľmi dobre predstaviť. A nie som sám. Do zákulisia pripravovanej návštevy Svätého Otca na Slovensku sa môžete ponoriť práve v tomto článku.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22668019/vyber-redakcie-smrt-cyklistu-utok-psov-ucenie-romov-cez-youtube-snad-papez-pride.html#papez

Tip Michala Franka

Ďaleká realita

Situácia s triedením odpadu, jeho separáciou a druhotným zhodnocovaním v Prešove nie je dobrá a roky sa prakticky neposunula dopredu. Bez ohľadu na to, čo deklaruje mesto a mestská firma na to určená, realita má ďaleko k štandardom dnešnej doby.
Laura Martinková je človek, ktorá o odpadoch niečo vie. Sama ide príkladom, snaží sa o zero waste životný štýl a jeho propagáciu, robí rôzne besedy a školenia a veľký potenciál vidí v komunitnom kompostovaní. To je zatiaľ v Prešove v plienkach.
Bioodpad ľudia kompostujú pri bytovke alebo pod kríčkom. Mesto k triedeniu nemotivuje. Viac o tom píše v článku Lenka Haniková.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22664570/vyber-redakcie-povodne-tornado-protest-zufalej-matky-nuda-na-vychode-nie-je.html#protest

Tip Michala Franka

Spokojnosť radnice neznamená vyriešený problém

Semafor na frekventovanej štvorprúdovke na Levočskej ulici v Prešove je dobrá a potrebná vec. To treba zdôrazniť hneď na začiatku.
S touto svetelnou križovatkou je problém. Ľudia sa tiesnia uprostred na úzkom ostrovčeku, vedľa nich sa premávajú kamióny. Celý problém opísal v článku Michal Ivan, nechýbajú v ňom ani videá, fotografie a hlasy chodcov.
A tiež postoj radnice, ktorá doslova tvrdí: „Súčasné nastavenie je najlepším možným optimálnym riešením z hľadiska priepustnosti križovatiek a koordinácie dopravy.“
Radnica, to je taká špecifická prešovská entita, že nikto za nič nie je zodpovedný, nikto nič nepovie, len proste radnica niečo tvrdí.
Takže milá radnica (nech už si to na seba vztiahne ktokoľvek), po prvé, je v poriadku, že je tam semafor. Po druhé, v poriadku je aj čestne si priznať, že to ešte nie je ono, sú tam nedostatky, problémy, semafor nejde tak, ako by mal a treba ho skúšať a doladiť. No po tretie, čo v poriadku nie je, je vyhlásiť, že takto je to najlepšie a tým je celá vec vybavená a problém vyriešený. Tak sa to nerobí...

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22659458/vyber-redakcie-zabudnite-na-tour-de-france-ci-giro-ditalia-v-jasove-to-bude-podivana.html#dialnica

Tip Michala Franka

Miesto, kde voda tečie smerom nahor

Tento kraj mám proste rád. Nachádza sa len niekoľko kilometrov od Prešova a je to tam úplne iný svet. Lipovce, Kopytovská dolina, Zlá diera, Šindliar, Lačnov, Lačnovský kaňon, resp. podľa geografických puristov Lačnovská tiesňava. Nádherná príroda, pokoj, relax.
Treba ísť, treba zažiť.
Preto mám rád dobré reportáže z tejto oblasti. Nie je to „bohom zabudnutý kraj“, aj keď v takom Lačnove žije iba šesť obyvateľov. Turisti ho poznajú, ale nie je to zas žiaden Disneyland, v ktorom je hlava na hlave.
Najznámejší lačnovský mýtus, že tam neplatí gravitačný zákon, samozrejme, nesmie chýbať, ale reportáž upriamuje pozornosť skôr na iné veci. Trebárs aj na dávne návštevy politikov. Dnes už do regiónov nechodia…
Potešil ma aj rozhovor s mojím susedom (nie z Lačnova, býva aj v Prešove) a jeho historky či fotogaléria prírodných scenérií od Karolíny Kreheľovej. Až som dostal chuť zasa tam vyraziť, naposledy som tam bol vlani. A dostanete ju aj vy, táto reportáž je dôkazom, že na Slovensku stále máme čo (znovu)objavovať.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22652800/vyber-redakcie-ludia-umenie-nepochopili-ich-kritika-vyhnala-picusov-z-centra.html#la%C4%8Dnov

Tip Michala Franka

Čím viac hovorcov, tým viac úrad

Košický magistrát má nového šéfa hovorcov. Je ním Martin Dubéci. Inak šikovný chlapík, len nemal šťastie na politické strany, v ktorých pôsobil, respektíve s nimi spolupracoval. Čo ma ale zaujalo viac, je počet tých hovorcov (asociácia hovorcov bude prskať, pre ňu nie je hovorca ako hovorca, ale o zamestnancov komunikačného oddelenia ide, to len aby bolo jasno).
Keď nastúpil prešovský župan Milan Majerský (KDH) do funkcie, bol ako veľká voda. Osvojil si viacerých ľudí svojho predchodcu, doviedol si svojich a práve hovorcovské oddelenie (zďaleka sa to ale netýkalo len jeho) bolo to, na ktorom sa z ničoho nič objavilo sedem ľudí.
Pýtame sa s Cimrmanom: Nie je to málo, Antone Pavloviči? Odpoveď dal košický magistrát. Nie je. Čím viac hovorcov, tým viac úrad.
Podrobnosti sa dočítate vo výbornom článku Jany Ogurčákovej.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22646894/vyber-redakcie-kedy-rodicia-odhovarali-deti-od-edupage-a-preco-duc-zavidi-varehovi.html#hovorcovia

Tip Michala Franka

Na úrad vďaka odpadkom

Keď v krčme uvažovali, ako robiť niečo prospešné, začali zbierať odpadky. Jednoduché, ale účinné. Začali sa s kamošmi nazývať „Odpadkoví hrdinovia“ a získali si solídnu popularitu.
Hlavný iniciátor Jaroslav za to už dokonca dostáva peniaze. Jeho aktivitu si všimol starosta jednej košickej mestskej časti a zamestnal ho na úrade, aby riešil čistotu, kde treba.
Jeho príbeh sa dočítate v článku, kde sa dozviete aj to, že mládež sa nezmenila od čias Socrata a stále hádže odpadky na zem, ale i to, ako našli nástrahy na mestských psov, klobásy „prešpikované“ klincami.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22642807/vyber-redakcie-byty-na-dracku-za-sociku-chyt-ma-ak-to-vies-z-vychodu.html

Tipy Michala Franka

Koniec lezeckej steny pre výrastkov

Keď sme boli na základnej škole, patrilo k akémusi iniciačnému procesu, že musíte vyliezť zo Záhrady umenia na stromoradie po hradobnom múre.
Nachádza sa na Kmeťovom stromoradí, nad bývalým letným kúpaliskom, ktoré si pamätám už len matne ako schátraný objekt, kde sme chytali žaby.
Ten múr bol ideálnou „lezeckou stenou“, kamene z neho trčali, dalo sa o ne zachytiť rukami a nohami a vyliezť hore. Bola to bežná zábavka školákov.
Dnes je to inak. Dieťa by som tam liezť veru nepustil, ja by som tiež určite uprednostnil františkánske schody a lezecké steny sú inde - na to určené, s istením i inštruktormi.
No spomenul som si na staré časy pri článku o tom, že rozpadajúci sa hradobný múr nad Záhradou umenia ohrozuje ľudí a budú ho opravovať.
Záchrana tejto pamiatky, ergo koniec nebezpečnej lezeckej steny, bude stáť 340-tisíc eur a do opravy sa chystá mesto z peňazí župy.

Prinesie Nyíregyháza extraligu do Prešova?

Prešovská radnica si zvykla komunikovať formou písomnou. Poslať mail, odpísať na mail, poslať tlačovú správu, uverejniť tlačovú správu. Spravila síce po dlhšej dobe tlačovku, ale týkala sa futbalu.
A čo s hokejom? Mesto obligátne poslalo tlačovú správu, že v Prešove bude hokejová extraliga a prinesie ju Banská Bystrica. A vzápätí ju samo dementovalo.
Ďalej je to ako z vtipu o rádiu Jerevan. Nebude to Banská Bystrica, ale nejaký klub, ktorý je možno Banská Bystrica, možno Detva (asi to tak bude, ale oficiálne nepotvrdené), možno Nyíregyháza (no, okej, preháňam).
Skrátka, čistý chaos. Aspoň trochu ho rozplieta tento článok...

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22637725/vyber-redakcie-kosicky-macgyver-presovske-radio-jerevan-a-neberte-nam-sputnik.html

Tip Michala Franka

Piť sa nesmie, ale môže

V prešovskom mestskom zastupiteľstve riešili alkohol.
V minulosti sa zavše stalo, že si niekto vypil, na samotný priebeh rokovania to malo vplyv málokedy.
Avšak v poslednom čase sa zdá, že pohár (s alkoholom) pretiekol.
Preto majú poslanci v novelizovanom rokovacom poriadku alkohol priamo zakázaný.
No zistiť, či je poslanec pod parou, nemá kto.
Mestská polícia nemôže dať len tak fúkať a vykázať niekoho z rokovacej sály už vôbec nie.
Zakročiť môže, len ak niekto vzbudí verejné pohoršenie.
To by inak bolo niečo...
Takže alkohol je síce zakázaný, ale poslanci si ho dať môžu, lebo jeho užitie sa v praxi takmer nedá dokázať.

Čítajte viac: https://korzar.sme.sk/c/22632040/vyber-redakcie-korzar-ponuka-najlepsie-clanky-tyzdna.html#8

 
7.9.2021 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 1958 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS