Spaghetti carbonara
Špagety na klasický spôsob, vhodné aj pre alergikov.
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara, to je klasika. Klasická príprava špagiet, ktorú som ale doteraz odmietal.
Ako alergik.
Zjesť väčšie množstvo bielka znamená pre mňa komplikácie, a špagety na spôsob carbonara sú pre mňa problém.
Resp. boli.
Do chvíle, kým som nezistil, že sused a kamarát Paťo ich robí tak, ako sa majú robiť, len zo žĺtok. Teda sú bez vaječných bielok, vhodné aj pre alergikov, ale presne s takou skvelou chuťou, akú majú mať.
Originál ako sa patrí.
Tak to nešlo inak (po odskúšaní naživo) než si vypýtať recept.
Tu ho ponúkam pre všetkých,
Potrebujeme:
1 špagety (á 120 g/os)
slaninka nakrájaná na tenké „zápalky“
žĺtok (á 2 ks/os.)
kopa nastrúhaného tvrdého syra Pecorino (môže byť aj parmazán)
soľ
čierne korenie (z mlynčeka)
Postup:
Špagety varíme v osolenej vode podľa návodu.
Medzitým si vymiešame žĺtka so syrom na hustú kašu, príp. dochutíme soľou a trochou korenia.
Slaninu opražíme v panvici (woku), pridáme uvarené špagety, aj s trochou ich vody, odstavíme plameň a vmiešavame žĺtkovú zmes, kým sa špagety neobalia.
Podávame v hlbokom tanieri, posypané čerstvo namletým čiernym korením.