dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Škvarkovníky

Oškvarkové pagáče – nenormálne chutné.

(O)škvarkové pagáče.
(O)škvarkové pagáče.
Výborná chuť chrumkavých škvarkovníkov od susedy a kamarátky Betky ma primäla vypýtať si fotku a recept. Škvarkové (po slovensky oškvarkové) pagáče boli skvelé, s receptom sa rád podelím.

Potrebujeme (na 2 veľké plechy):
600 g hladkej múky
100 ml mlieka
2 ČL soli
2 PL masti
2 žĺtky + vajce na potretie
300 ml kyslej smotany
1 droždie
400 g škvarky –dôležité z celkového množstva škvariek pomelieme len polovicu, tú druhú nasekáme nožom na väčšie kúsky

Postup:
V mileku (vlažnom) necháme chvíľu vykysnúť droždie. Vymiesime cesto, ide doň múka, smotana, soľ, masť žĺtky.
Vyvaľkáme ho a dáme naň škvarky, ktoré rozotrieme, poskladáme ho ako obálku, znova vyvaľkáme a dáme ho oddýchnuť na 15 minút. To je základ tohto receptu.
Celý tento proces treba trikrát zopakovať, aby bolo cesto nadýchané. Potom ho dáme na hodinu do chladničky. Vyberieme, vyvaľkáme aby mali asi centimetrovú hrúbku a vykrajujeme z nich pagáče (klasicky, s hrnčekom s pomúčeným okrajom). Ozdobíme ich zvrchu mriežkom a potrieme vajcom. Následne ich dáme do rúry piecť. Predtým ju rozohrejeme na 180 stupňov a necháme ich tam 25 minút.
Dobrú chuť!

 
21.3.2021 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 2883 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS