Plnená cuketa
Jeden zo starších receptov, ktorý je ale stále aktuálny.
Plnená cuketa
Tento recept vyšiel pred rokmi v rubrike VARÍ PRE VÁS denníka Korzár (príloha Šariš) a pôvodne pochádzal z dnes už nejestvujúceho internetového portálu webkucharka.sk.
Potrebujeme:
2 malé cukety
2 lyžice oleja
1 malú cibuľu
300 g údeného vareného mäsa
1 rožok
1 vajce
100 g strúhaného tvrdého syra
1 vrecúško tomatovej omáčky (napr. Maggi Amore Mio)
petržlenová vňať
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu nakrájame a vypražíme na tuku, pridáme na kocky nakrájanú dreň z cukiet, osolíme, okoreníme a restujeme asi 10 minút. Údené mäso namelieme spoločne s namočeným rožkom na mäsovom mlynčeku. Pridáme vypraženú zmes, nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný syr, vajce a dobre pomiešame. Zmesou naplníme vydlabané polky cukiet, dáme ich do maslom vytretej ohňovzdornej misky (jenské sklo) v rozpálenej rúre opečieme dozlata (asi 10 - 15 minút). Obsah vrecka Amore Mio - Tomatová omáčka vmiešame do studenej vody, privedieme k varu a varíme 2 minúty za stáleho miešania metličkou. Omáčkou podlejeme plnené cukety, priklopíme pokrievkou a dusíme ešte 15 minút. Ako prílohu podávame varenú ryžu.
Podľa tohto postupu by sme mali vytvoriť 4 porcie.
Energetická hodnota jednej je zhruba 2522 kJ.
Celková doba prípravy by nemala presiahnuť jednu hodinu.
Osvedčená rada: Náplň do cukiet môže byť rôzna, podľa vašej chuti. Môžete skúsiť napríklad kombináciu zmesi mletého mäsa, ryže, cibuľky, cesnak, soli, oregana, vajca a paradajkami. Alebo skúste dať ako plnku 300 gramov mletého mäsa, vajce, strúhanka, soľ, čierne korenie, majoránku a strúčik cesnaku. Vhodný je aj syr či sójová drť.
Dobrú chuť.