Opekané plnené papriky
Výborný bezmäsitý balkánsky recept.
Opekané plnené papriky
V našich končinách to nie je úplne typický recept, čo je ale škoda.
S trochou zjednodušenia sa dá povedať, že ide akoby o zemiakové placky skrížené s plnenou paprikou.
Na Balkáne je to zrejme rozšírený recept, ktorý sa dá robiť na rôzne spôsoby a pomery ingrediencií si môže upraviť každý podľa svojej chute.
Recept mám od mojej mamy a je to pochúťka veľká.
Potrebujeme:
5 zemiakov (väčších), 1 cibuľu, 5 PL polohrubej múky, 4 strúčiky cesnaku prelisovaného, 1 vajce, soľ, 1 ČL majoránky, trochu čubrice, provensálskeho korenia alebo iného korenia podľa chuti, 1 ČL vegetu (kto chce, kto je antivegetový, no problem), 1 ČL mletej rasce. Na dochutenie zmesi sa môže dať aj pretlak (kečup) či horčica. Už hotové jedlo som si dával s tatárskou omáčkou.
Postup:
Zemiaky a cibuľu nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme prelisovaný cesnak, ostatné ingrediencie a dobre premiešame. Vznikne zmes ako na zemiakové placky.
Očistíme papriky, zmes vtlačime a naplníme papriky do 2/3 (pečením zväčší objem). Potom ich treba dať na panvicu s olejom, ešte lepšie do vyhriatej rúry, opekať prikryté, otáčať, aby sa papriky opiekli zo všetkých strán cca 20-30 minút (skôr 30). Vybrať a servírovať.
Dajú sa jesť aj za studena, ale teplé sú podľa mňa lepšie.
Dobrú chuť.