dnes je Pondelok - 7. október 2024 - Eliška | zajtra Brigita

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Pochúťka par excellence: Špik zo špikovej kosti

Podávať zásadne za tepla. A čo s tým má Igor Liba...

Chlieb so špikom.
Chlieb so špikom.
Dať na čerstvý chlieb teplý špik, osoliť a okoreniť čiernym korením… Niet snáď väčšej lahôdky.

Potrebujeme:
špikové kosti, vodu, čerstvý chlieb, soľ a čierne korenie.
(Potom koreňovú zeleninu a korenie na vývar, ale to už je iný príbeh, iný recept).

Postup:
Čerstvý uvarený špik je geniálny. Vyzerá ako vyzerá, nie pre každého lákavo, ale chutí úžasne.
Treba posoliť a pokoreniť. A najmä pozor: nesmie vychladnúť.
Zmení sa na hnusný nepoživateľný pokrm.
Príprava je úplne ľahká, len sa varia špikové kosti a ešte je z nich geniálny vývar.
Kosti varíme hocikoľko. Po hodine sa začína oddeľovať špik od kosti.

Pridáme aj koreňovú polievkovú zeleninu, pre chuť, ale najmä preto, aby z toho bola aj polievka.
Variť možno aj tri hodiny, aby bol silný vývar. Pri dlhšom varení ale pozor, aby nevyšiel do „priestoru“. Niežeby poškodil vývar, to rozhodne nie, len bola by ho škoda. Treba ho na chleba.

Kosti sa prípadne dajú ešte povariť, na klasický hovädzí vývar so zeleninou, ktorý potom podávame s rezancami. Za málo peňazí fakt veľa muziky.

Príbeh:
Ako sa stal špik jedným z mojich najobľúbenejších jedál? Ten príbeh je až surreálny. Ako dieťa som nechcel jesť skoro nič. A také niečo, ako špik, čo vyzerá tak ako to vyzerá, to by neprichádzalo do úvahy.
Fandil som Igorovi Libovi, vtedy jednému z najlepších hokejistov na svete, ktorý k nám domov chodil na angličtinu. Bol to veľký vzor. Akurát som mu vyčítal, že by sa mal volať Hrdina, ako jeho spoluhráč z repre, že to je poriadne meno pre hokejistu :) Aj sa potom na pohľadnice, čo nám posielal párkrát podpísal ako Igor Hrdina Liba.

No a mama práve robila špik, ponúkla aj Igora a mne povedala, daj si, to aj hokejisti jedia, je to obľúbené Igorove jedlo. Neviem, či to tak bolo, ale čo je dobre pre hokejistu Libu, bolo dobré aj pre mňa a odvtedy som špik bez problémov vždy zjedol. Dodnes ho mám veľmi rád.
Dodnes uzávam aj Igora, nedávno sme sa po rokoch stretli pri otváraní Siene slávy prešovského športu, tu je selfie z instagramu: https://www.instagram.com/p/B5n0oEJlo_Q/

 
8.5.2020 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 7487 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS