dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Prečo prezývajú Prešov „slovenský Seattle“ 4

Finálny diel 20-ročnej série aka "Žerce vajca".

Špeciálne tablo z Lokálu
Špeciálne tablo z Lokálu
Summa summarum, slovenský Seattle teda naozaj existuje. Už dvadsať rokov. A je v Prešove. Prezývka sa vžila, či už sa to kritikom páči, alebo nie.
Povedané slovami klasika Cimrmana: „Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
Alebo inak, ordinárne echt prešovsky („sijetlovsky“) povedané: „Žerce vajca!

Týmito slovami končí článok Fenomén slovenský Seattle skutočne existuje. Už dvadsať rokov, ktorý vyšiel v korzárskej prílohe Pohoda a končí ním moja „séria“ sporadických analýz Prešova ako hudobného fenoménu započatá pred 20 rokmi.

V ďalších riadkoch je väčšia časť tohto článku, celý (aj s fotogalériou, linkami, videom ap.) ho nájdete tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/22297456/fenomen-slovensky-seattle-skutocne-existuje-uz-dvadsat-rokov.html
Zároveň ho môžete podporiť predplatením online verzie Korzára a sme.sk.

Celý seriál nájdete tu:
Prečo prezývajú Prešov „slovenský Seattle“:
http://frenky.sk/clanok/61/preco_prezyvaju_presov_slovensky_seattle.html
Prečo prezývajú Prešov „slovenský Seattle“ 2:
http://www.frenky.sk/clanok/317/preco_prezyvaju_presov_slovensky_seattle_2.html
Prečo prezývajú Prešov „slovenský Seattle“ 3:
http://www.frenky.sk/clanok/801/preco_prezyvaju_presov_slovensky_seattle_3.html
Prečo prezývajú Prešov „slovenský Seattle“ 4:

Fenomén slovenský Seattle skutočne existuje. Už dvadsať rokov

Prívlastok Prešova spopularizovali jeho odporcovia.

(Korzar.sk, 11. jan 2020)

„Slovenský Seattle neexistuje, “ spieva v refréne pražská formácia Pekelné kone, ktorú tvoria, ako ináč, rodáci z Prešova Tomáš Hricišák a Jozef Zeleňák.

Dlhoročné hudobné dvojičky, čerství laureáti prešovskej ceny Lokálne Hlavy, si v skvelej sarkastickej pesničke doberajú rodné mesto štylizujúce sa ako „slovenský Seattle“.
Nie sú jediní.

Alergickí na slovenský Seattle
Toto pomenovanie irituje mnoho ľudí.
Toto aj vďaka nim sa pojem „slovenský Seattle“ vžil, podobne ako starší prímer Atény nad Torysou.
„Prešov, slovenský Seattle. Neznášam toto pomenovanie, “ napísal pred časom prešovský hudobník Peter Horváth v glose pre časopis Ta Take Town, ktorý publikuje materiály inšpirované Prešovom a mestským prostredím vo všeobecnosti.
„Furt, keď dakto povie alebo napíše slovenský Seattle, mám taký divný pocit, ako keď stojíš v čakárni a začne ťa svrbieť medzi nohami, ale hanbíš sa poškrabať, lebo to všetci uvidia. Aj teraz, keď som to ja 2 × napísal, mám chuť sa nejako potrestať. Prešov určite nie je žiaden Seattle. Možno tak slovenský Broken Bow (to je také odkurene mesto v strede Nebrasky, ktorá je v strede Ameriky a to som si pozrel na Google maps, aby ste mali predstavu, že tu nepíšem hocičo ma len tak napadne). Hrdiť sa tým, že tu každý druhý vie zahrať 3 akordy na gitare, to je také naše slovenské, jak sa každý teraz hrdí, že sa vie bicyklovať bo aj Sagan sa vie bicyklovať, “ napísal Horváth.
A ironicky podotkol, že z jeho sídliska Šváby nie je ani Tásler, ani Knechtová či Nagy a najinšpiratívnejšou osobnosťou tam bol „školník Edo“.
Článok uzavrel tým, že „aspoň dvom trom ľuďom vstúpim do svedomia a nebudú už nikdy používať to slovné spojenie, ktoré ani ja už nikdy nepoužijem“.
Podrobne riešil pomenovanie „slovenský Seattle“ aj odborný web hudba.sk - https://hudba.zoznam.sk/nazory/11-10-2017-preco-presov-nie-je-slovensky-seattle-aky-je-dnes-a-naco-vznikol-bars-dobry-film/ .
„V poriadku, Prešov nikdy nebol a nebude pre svet taký revolučný ako Seattle. Napriek tomu ide o sympatické mesto, ktoré v 90. rokoch pre slovenskú scénu znamenalo veľa a dodnes má svojské čaro, “ napísal Marek Danko.
Cituje aj ďalšieho odporcu tohto pomenovania, Stana Čoreja z Komajoty:
„Prirovnanie k Seattlu je hlúposť. Prešov má skrátka veľa úspešných kapiel v pomere na slovenskú scénu, to je všetko. V Seattli funguje scéna dodnes, v Prešove scéna až taká veľká nie je. Prešov má však vlastnú identitu.“
Dvadsaťročná prezývka
Pomenovanie „slovenský Seattle“ priraďuje k Prešovu aj Wikipedia, objavilo sa za tie roky v mnohých celoslovenských médiách i blogoch, skrátka, zžilo sa.
A oslavuje narodeniny.

Kto je jeho autorom, o tom sa vedú viaceré polemiky. Navyše údajný autor chce ostať v anonymite, vraj to hlesol len tak pri pive.
Isté je, že prvý raz sa v novinovom titulku objavilo v Korzári v článku Ako prišla metropola Šariša ku prezývke "slovenský Seattle".
Bolo to pred dvadsiatimi rokmi, 3. mája 2000.
Autorom uvedeného článku je autor tohto textu. A v snahe vyhnúť sa trápnemu okamihu cituje svoj pohľad na vec radšej z iného média, ktoré ho k tejto téme oslovilo v roku 2017. Ide o už zmienený článok portálu hudba.sk.
„Je to len novinárska barlička. Slogan. Nič viac, nič menej. Neviem, kto s tým prišiel (ja nie, i keď mi to občas pripisujú a v článkoch som to používal), ale ak si vezmeme Nirvanu, ktorá potiahla mnoho skupín z jedného mesta a jej prešovského pendanta IMT Smile, tak to sedí. A to, že toto slovné spojenie prežilo dodnes, svedčí, že sa jednoducho ujalo. Aj keď samozrejme porovnávať to doslova je číry nezmysel.“
Ako Nirvana vo svete
Mediálny prívlastok prežil.
Tak ako Nirvana vyviezla začiatkom 90. rokov na vrchol popularity grunge a mnohé kapely zo Seattlu (Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains...), tak sa to na konci tejto dekády v slovenských pomeroch podarilo partii okolo bratov Táslerovcov.
(...)
Viac čítajte tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/22297456/fenomen-slovensky-seattle-skutocne-existuje-uz-dvadsat-rokov.html
(…)

Veľa sa toho deje aj v žánroch mimo manistreamu (hip-hop, hardcore, metal, drum´n´bass...) a je tu aj dosť takých interpretov, ktorí ostávajú skrytí mimo dosahu pozornosti autora týchto riadkov. To ale neznamená, že nie sú. Je ich dosť.
„Žerce vajca“
Summa summarum, slovenský Seattle teda naozaj existuje. Už dvadsať rokov. A je v Prešove.
Prezývka sa vžila, či už sa to kritikom páči, alebo nie.
Povedané slovami klasika Cimrmana: „Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.“
Alebo inak, ordinárne echt prešovsky („sijetlovsky“) povedané: „Žerce vajca!"

Ak máte málo, ešte jeden odbornejší text: http://www.frenky.sk/clanok/987/je_presov_skutocne_mestom_hudby.html

 
16.4.2020 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 3687 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS