dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Majster sveta Martin Štrbák

Majstrovstvá sveta v hokeji dopadli tento rok pre Slovensko vynikajúco. V tíme zlatých medailistov nechýbali ani dvaja Prešovčania - Peter Pucher a Martin Štrbák. Práve oporu zadných radov sme hneď v pondelok po finálovom víkende stretli doma, v Prešove. Na rozdiel od klania vo Švédsku, kde ho zdobila brada, bol hladko oholený a pokojne sedel pri káve so svojou polovičkou Ľubicou.

Samozrejme, aj náš rozhovor sa chtiac-nechtiac spočiatku točil okolo hokeja.

„Najťažším bol zápas so Švédmi. Na izbe som býval s Mirom Hlinkom, obidvaja sme už zažili ten - v úvodzovkách - úspech v Petrohrade, a povedali sme si, že ak prejdeme cez Švédov, budeme majstri sveta. Tak to aj bolo. Mali sme aj šťastie, Miro Šatan vyrovnal pred koncom a samostatné nájazdy sú už hop alebo trop. Proti Rusom sme si už jednoznačne verili, “ opísal Martin Štrbák svoje pocity.

„Nie je to zranenie, ktoré by mohlo vyradiť hráča zo zostavy. Úplne na sto percent to, samozrejme nebolo. Hralo by sa mi lepšie, keby som mal istotu v rukách, predsa len, bolo to akoby som mal len štyri prsty. Doktor mi prst umŕtvil a dal mi dlahu, pre prípadnú ďalšiu sekeru, a dalo sa s tým hrať, “ povedal o zranení malíčka, ktorý sfialovel, až sčernel. Rovno z Prešova cestoval do Olomouca na chystanú operáciu ramena. Išlo o následky starého zranenia, ktoré náš hokejista utŕžil ešte na vlaňajšom svetovom šampionáte, kde nemohol dohrať posledný zápas. Manželka so synom a Martinovou mamou sa zas pripravovali na dovolenku do Egypta. Pôvodne mali Štrbákovci iný program, no majstrovstvá sveta vo Švédsku ho narušili.

„Pri olympiáde som nebol ani v širšej nominácií, takže som ani nepočítal s tým, že sa na majstrovstvá dostanem. V Rusku sa mi však darilo, išiel som výkonnostne hore. Mali sme naplánovanú dovolenku a ďalšie veci hneď po sezóne, ale všetko sa zmenilo, “ opísal príčiny svojho časového vypätia bek slovenskej reprezentácie v hrajúci v silnej ruskej lige za Lokomotiv Jaroslavľ .

Slovensko bolo vždy považované za silné v útoku. Tentoraz sa na šampionáte tiež zišli silní útočníci, ale zabrali aj zadné rady. „Vedeli sme, že príde Miro Šatan, ktorí je jeden z lídrov, čo dokážu usmerniť mužstvo. Je zakončovateľ, líder, rovnako ako Peter Bondra, či Žigo Pálffy. To sú veľké mená a všetky mužstvá z nás mali rešpekt. Pritom sú to skromní chalani, ktorí prišli preto, že chceli hrať a vyhrať, “ povedal slovenský obranca, pričom poznamenal, že v Göteborgu sa novinári sťažovali, že český Jágr, či švédske posily z NHL prišli ako hviezdy hrať profesorský hokej, „zatiaľ čo naši chlapci sa obetovali pre tím“.

Akú úlohu v mužstve zohral Jerguš Bača, ktorý je predsa len už o niečo starší a aj v závere turnaja bolo cítiť, že mu trochu dochádzajú sily, no odohral všetky zápolenia?

„Jerguš už má čosi odohrané, má strašne veľa skúseností a to bola jeho úloha v tíme. Pán Filc vedel čo robí, keď ho zobral a Jerguš dokázal usmerniť chlapcov v kabíne, povedal čo treba hrať i mimo ľadu sme sa dosť často rozprávali o taktike, lebo nie je jednoduché zladiť hráčov z NHL s nami, európskymi hráčmi.“

Skutočne ste boli taký súdržný tím? - vyzvedali sme. „Bola super partia, srandy sme si užili dosť aj mimo ľadu, “ potvrdil tieto chýry M. Štrbák.

V Göteborgu je známy zábavný park s obrovskou 'adrenalínovou' horskou dráhou (bol som na nej - pozn. Frenky). „Áno, boli sme tam. Bol som tam spolu s Jergušom, no na dráhu som sa neodvážil. Išli Peťo Pucher, Marek Uram a Ľuboš Bartečko. Keď sme ich videli, ako to začalo s nimi lietať, povedal som si, že toto nie. Naviac sme boli najedení a chcel som, aby ten obed ostal v žalúdku.“ Horská dráha nášmu reprezentantovi ku šťastiu nechýbala. No napriek tomu, že má - ako sám hovorí - strach z výšok, vychutnal si pohľad na mesto z výhliadkovej veže.

Dnes je Martin Štrbák vzorom pre malých chlapcov nielen z Prešova. Aké boli jeho hokejové začiatky? „Som rodák z Prešova, tu som vyrastal a k hokeju som sa dostal spolu s mojim bratom Jánom. Začínal som dosť neskoro, asi v siedmich, ôsmich rokoch. V Prešove som prešiel všetkými vekovými kategóriami, postupne to boli juniorské reprezentácie Česko-Slovenska, a tak to išlo ďalej...“

Viete, kde sa spoznali manželia Štrbákovci? „Poznali sme sa už pred desiatimi rokmi, ešte počas strednej školy, ale kde konkrétne, to ani neviem. registrovali sme sa navzájom dlhší čas. Sme obaja Prešovčania, v sedemnástich rokoch sme sa navzájom objavili a odvtedy to spolu ťaháme, “ prezradila nám Ľubica a jej manžel si spomenul, že prvýkrát sa stretli na letnom kúpalisku Delňa.

„Ja som dosť cestovala, Martin cestoval, ten vzťah nám vydržal a pred troma rokmi sme sa vzali, “ pridala podrobnosti zo života Štrbákovcov Ľubica, ktorá na otázku, či bude ich 13-mesačný syn tiež hokejista, zareagovala: „Je veľký, športovo nadaný po ockovi, takže ktovie. Necháme to na ňom. Je ale strašne aktívny, plný energie, takže nejaký šport určite bude robiť.“

Samotná manželka čerstvého majstra sveta aktívne nepraktizuje žiaden šport, no „behanie za malým“ jej pripadá ako atletika.

Na finále bola, spolu s manželkami a rodinnými príslušníkmi hokejistov, priamo vo Švédsku. „Celá hala a celý Göteborg patril Slovákom, odvšadiaľ zneli slovenské pesničky, takže to bolo super.“

Martin vravel, že hráči boli dobrá partia aj mimo ľadu. Ako je to s manželkami hokejistov?

„Poznala som tam dosť dievčat, s ktorými sme sa stretli buď v kluboch, kde Martin hral, alebo v Petrohrade. Vychádzame spolu dobre, myslím, že sme tiež boli dobrá partia.“

Na majstrovi sveta asi nemôže nič prekážať, ale predsa len... Čo prekáža Ľubici Štrbákovej na jej manželovi? „Hokej je u neho na prvom mieste, je ctižiadostivý a smiala som sa, že keď mu skončí sezóna, nevydrží v pokoji ani dva, tri dni. Hneď musí začať trénovať. Nedokáže si oddýchnuť. Prekáža mi, že nedokáže ani na chvíľu vypnúť, “ poznamenala s povestným úsmevom.

Foto: Veronika JANUŠKOVÁ, Korzár

Tento článok, ktorý vznikol pre rubriku Prešovského denníka Korzár AKO SI ŽIJÚ ZNÁMI ĽUDIA, som si nemohol odpustiť dať ani na túto stránku.

Aby sa nezabudlo, majstrami sveta na 66. majstrovstvách sveta v máji 2002 v ľadovom hokeji sa vo švédskom Göteborgu stali reprezentanti Slovenskej republiky v zložení:

Brankári:
Ján Lašák
Rastislav Staňa
Miroslav Šimonovič

Obrancovia:
Ladislav Čierny
Jerguš Bača
Dušan Milo
Martin Štrbák
Richard Lintner
Peter Smrek
Ľubomír Višňovský
Radoslav Hecl

Útočníci:
Miroslav Šatan ©
Peter Bondra
Žigmund Pálffy
Vladimír Országh
Michal Handzuš
Ľubomír Bartečko
Jozef Stümpel
Róbert Petrovický
Rastislav Pavlikovský
Ladislav Nagy
Miroslav Hlinka
Radovan Somík
Róbert Tomík
Peter Pucher
Marek Uram

Tréner: Ján Filc, asistenti E. Bokroš, V. Šťastný, manažér P. Šťastný

 
20.5.2002 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 24354 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS