dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Juraj Soviar: S Marošom Bančejom sme mali rovnaký náhľad na svet. Chýba mi

S textárom a básnikom sme sa po roku znovu porozprávali. Bolo o čom...

Juraj Soviar
Juraj Soviar
Svojský básnik a textár, nepokojná duša. Aj taký je Juraj Soviar. Naposledy sme spolu hovorili pred rokom, keď sme sa stretli na finále Slovenskej hudobnej ligy.
Články nájdete tu:
https://mytatry.sme.sk/c/22001829/juraj-soviar-prerazil-v-elane-hned-prvym-textom.html
https://myspis.sme.sk/c/20973556/ma-slovenska-hudobna-scena-este-nadej-ma.html

Medzitým sa toho udialo celkom dosť.
Juraj Soviar poskytol pre frenky.sk exkluzívne interview.

Vyšla vám zbierka Tiger čaká na úsvit. Aké boli na ňu ohlasy?

- Zbierka Tiger čaká na úsvit vyšla na jeseň v roku 2018 a som veľmi milo prekvapený a zároveň úprimne dojatý, že sa teší veľkej a milej priazni. Predovšetkým u ženského publika. Ohlasy na jej jednotlivé texty dostávam prakticky každý týždeň. Okrem toho, že mi spomínaná priazeň robí radosť, utvrdzuje ma zároveň v presvedčení, že moja tvorba má zmysel nielen pre mňa samotného. A to je veľmi dobre. Ja všetkým za slová uznania zo srdca ďakujem.

Píšete pre špičku slovenskej hudobnej scény, pribudli vám po tejto zbierke nové prírastky? Noví interpreti?

- Po vydaní spomínanej zbierky mi pribudla rocková interpretka Jana Čonková, ktorú publikum pozná pod umeleckým menom Lady Jane. V týchto dňoch by už malo byť na svete aj nové CD, kde mám zopár textov. No sám sa nechám prekvapiť ako to celé napokon dopadlo.

Ľuboš Zeman a Boris Filan teraz oslávili sedemdesiatku. Sú to autori, ktorý vás, každý inak, formovali. Je to tak? Čo im zaprajete?

- Áno, formovali ma vo veku mojej nezrelej, ale krásnej mladosti. Predovšetkým im želám zdravé zdravie. A aby žili aj naďalej a ešte veľmi dlho stále tak perfektne naživo ako doteraz.

Keď sa povie Zeman a Filan automaticky sa vynorí ďalšie meno – Kamil Peteraj. Čo si o ňom myslíte?

- Čo si o ňom myslím? Bez váhania – je to renesančný človek.

Mali si vážnejšie zdravotné problémy, nemohli ste pracovať. Ako na tom ste?

- Vážne zdravotné problémy sa týkali mojej dvakrát operovanej chrbtice a ľavej nohy. Momentálne je to relatívne uspokojivé a aj naďalej sa denne musím udržiavať v kondícii.

Pokračujete v žurnalistike?

- V aktívnej žurnalistike samozrejme pokračujem. Bez písania by môj život nebol plnohodnotný. S menšími prestávkami som začal 27 novinársku sezónu.

Nedávno zomrel Maroš M. Bančej. Váš dobrý kamarát, skvelý básnik e popularizátor poézie. Ako si na neho spomínate?

- S Marošom nás zoznámil Jožo Urban v roku 1992 a odvtedy sme boli v nepretržitom kontakte. Za tie roky sa z nás stali výborní kamaráti, ktorí sa dokázali stretnúť aj vo chvíľach, keď jednému, či druhému nebolo práve najlepšie. A to bolo cenné. Mali sme rovnaký náhľad na svet, totožný zmysel pre humor, aj ten čierny, zmysel pre sebairóniu. Vždy sme spriadali spoločné plány. Stal sa aj krstným otcom mojej zbierky Tiger čaká na úsvit a na moje 45. narodeniny mi ju posypal veľmi originálne tigrím korením. Vyskúšajte si ho, dodáva silu a energiu. Maroš mi veľmi chýba.

Svojho času vás nabádal skúsiť prejsť z viazaného do voľného veršu. Čo vy na to?

- Ako vždy mal Maroš veľmi dobrý nápad, lebo dlho cítil, že by som sa mal tvorivo niekam posunúť, skúsiť to aj inak, pre básnika síce nie neobvykle, ale v zmysle mojej tvorby určite. Raz sa o to pokúsim. Možno aj v novej zbierke.

Vy ako novinár ste autorom textu Bulvárne krysy, ktorý niektorí chápu ako útok proti novinárom. Nepovažujete to za vlastný gól?

- Ak zostaneme pri športovej terminológii, tak text Bulvárne krysy nepovažujem vôbec za vlastný gól, ale za ukážkovú strelu do šibenice tým novinárom, ktorí si už veľa rokov o túto presne mierenú "ranu" svojimi skutkami vyslovene koledovali.

Ste súčasťou užšieho tvorivého tímu skupiny Elán, na novom CD Najvyšší čas máte viacero textov vrátane titulnej skladby. Čo hovoríte na nový album?

- Objektívne – je to výborný album. Veľmi si vážim osobný vklad a energiu všetkých zúčastnených. Z albumu Najvyšší čas mám veľkú radosť. A priestor, ktorý som na ňom dostal vnímam ako krásnu odmenu a autorskú satisfakciu.

Bude skutočne posledný, ako sa hovorilo?

- Na toto krásne odpovedá Voskovec a Werich: "Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní, neb nikdy nikdo neví, co se může státi."

Keď (ak?) skončí Elán, pre koho budete písať? Zrejme s jednotlivými členmi budete i naďalej spolupracovať...

- S jednotlivými členmi skupiny Elán spolupracujem nezávisle už dávno. S Ľubom Horňákom v rámci jeho úspešného projektu Slavonix a s Janom Balážom na pesničkách pre Modus. A určite budeme v našej spolupráci aj pokračovať.

Vaše top piesne pre Elán? Ak by ste mali spraviť hitparádu troch najlepších textov Juraja Soviara pre Elán, aké by bolo poradie?

- Súkromnú hitparádu som si v prípade mojich textov pre Elán nikdy nerobil, alebo ak aj nejaké moje tajné poradie niekedy bolo, tak sa vždy zmenilo vzhľadom na aktuálne pesničky.

Máte aj nejaký taký, s ktorým dnes nie ste spokojný?

- Vždy môžeme všetko napísať aj inak. To je jasné. A texty, s ktorými nie som spokojný, neposúvam ďalej a nechávam ich v mojej hlave dozrieť.

Kedy bude ďalšia básnická zbierka?

- Na novú zbierku zatiaľ ten správny čas nedozrel i napriek tomu, že tvorím priebežne. Ak sa však bude blížiť ten správny čas, veľmi rád vám to poviem.

Čo vás v ostatnom čase najviac inšpiruje?

V podstate ma stále i v ostatnom období najviac inšpiruje to čo vždy – nevšedná optika na zdanlivo všedné veci, či udalosti... .

Foto: archív J. S.

 
28.11.2019 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 4083 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS