dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Piráti na Slovensku: Apolitickosť v modernej demokracii 21. storočia nemá miesto

Ich oceánom internet. Ich postoje sú nealibistické. Do vôd slovenskej politiky sa chystajú vplávať Piráti. Čo chcú? V tučnom rozhovore to prezrádza ich predseda Michal Pírek.

Zázemie majú v celej Európe, v Čechách sa stali fenoménom a symbolom generačnej výmeny politikov, získali post primátora Prahy. Na Slovensku je po generačnej výmene dopyt, ale o Pirátoch ako o politickej sile zatiaľ nepočuť. O sebe zatiaľ dávajú vedieť na internete, ktorý je silnou stránkou Pirátov v celej Európe, podporili Zuzanu Čaputovú a spravili prvý krok k politickej angažovanosti. Vzniklo občianske združenie, na ustanovujúcom zhromaždení nechýbali ani českí Piráti. Predsedom tých slovenských je Michal Pírek.
Slovenská politická scéna je turbulentná, o čom svedčí aj výsledok prezidentských volieb, rôzne pohyby vnútri strán i mimo nich, či nespokojnosť občanov, ktorí masovo vyšli do ulíc. Istota je len v tom, že politická mapa sa po parlamentných voľbách (niečo naznačia už tie európske) zmení, ale ťažko zatiaľ prognózovať ako. Karty môže zamiešať hocikto.
Čo chytá Pirátska strana ďalej? Kto ju povedie? S kým chce spolupracovať? Aké má ambície? Aj o tom hovoril pre frenky.sk v exkluzívnom rozhovore predseda Pirátov Michal Pírek.

V Českej republike sú dnes Piráti najsilnejšou politickou opozíciou. Ako vnímate ich úspech? Je prenosný aj na Slovensko?

- Ich úspech vnímame rovnako ako aj ostatné svetové Pirátske strany, ako niečo výnimočné. Po Islande, kde sa Pirátom nakoniec vládu nepodarilo zostaviť, ide asi o najvýraznejší úspech v doterajších dejinách Pirátskeho hnutia. A rozhodne veríme, že na Slovensko je prenosný. Nakoniec v to veria aj českí Piráti, ktorí nám vo všetkom pomáhajú. Pre nás sú ako starší, úspešnejší a skúsenejší bratia a sestry.

Kým v ČR sú Piráti rozbehnutí, na Slovensku sú takpovediac v plienkach. V akom štádiu je tento subjekt dnes? Je založené občianske združenie, kedy vznikne aj reálna politická strana?

- No nejaké pokusy tu už v minulosti boli, ale všetky stroskotali na zlých rozhodnutiach a silných egách. My sme v mnohom iní. V prvom rade sa nehanbíme prihlásiť k myšlienkam českých pirátov, ktoré sú nám obsahovo najbližšie a netajíme sa ani úzkou spoluprácou s nimi. Niektorí českí piráti sú aj členmi nášho OZ a pravdu povediac, svojimi skúsenosťami nám nesmierne pomáhajú. Nakoniec, aj naše združenie vzniklo na Holubyho chate, kde sme zasadli s českými pirátmi po spoločnom výstupe na vrchol Veľkej Javoriny v deň 100. výročia vzniku ČSR.
K otázke, kedy sa nám podarí vytvoriť politickú stranu, radi hovoríme, že budeme šťastní, ak to bude do 6 rokov. Za všetko môže hlavne zlá Mečiarova legislatíva, ktorá ukladá každej politickej strane zozbierať 10 000 podpisov, pričom každý podpísaný musí uviesť aj číslo občianskeho preukazu, čo väčšina ľudí robí veľmi nerada. Pritom podpísať môže každý držiteľ občianskeho preukazu, teda aj neplnoletí. Je len na pováženie, prečo sa tento zákon do dnešného dňa nezmenil. Asi to tak najskôr politikom vyhovuje. Potom sa ale nemôžeme čudovať, že na Slovensku sa obchoduje s politickými stranami, alebo v prevažnej miere vznikajú strany, za ktorými stoja vždy nejaké finančne silné šedé eminencie, ktoré hravo zaplatia agentúru, ktorá vám tieto podpisy vyzbiera.
Potom je len veľmi ťažké dostať do parlamentu subjekt, ktorý sa snaží vrátiť politickú moc do rúk občanov. Pre príklad si len uveďme, že v Švédsku s približne 10 000 000 obyvateľmi je pre registráciu strany potrebných 1 500 podpisov a v Českej republike, s približne rovnakým počtom obyvateľov, ako má Švédsko, potrebujete len 1 000 podpisov.

Kto zastupuje Pirátov na Slovenku? Kto je vedie toto hnutie? Je vyprofilovaný aj jasný líder, alebo je to viac spoločné dielo?

- Na Slovensku sa považujeme za jediných skutočných zástupcov pirátskeho hnutia my - členovia OZ Piráti, ktoré svojou činnosťou vytvára podmienky k neskoršiemu vzniku Pirátskej strany. Okrem toho je na Ministerstve vnútra SR už zaregistrovaný aj prípravný výbor Pirátskej strany, ktorý už začal spolu s dobrovoľníkmi zbierať potrebných 10 000 podpisov. Ktokoľvek chce, si môže ľudí, ktorí bojujú za vznik Pirátskej strany na Slovensku pozrieť na našom webe smepirati.sk, kde nájde aj náš neustále sa rozvíjajúci program a ciele. My si momentálne s lídrom nijakú hlavu nerobíme, sme skôr veľká rodina nadšencov a srdciarov. Takže teraz je to skôr „všetci za jedného, jeden za všetkých“.
Ani u českých pirátov to nebolo tak jednoduché. Ich zakladateľ Jiří Kadeřávek založil Českú pirátsku stranu už v roku 2009. V tom istom roku sa na scéne objavil ďalší jedinečný pirát Ivan Bartoš, o ktorom každý, kto má tu česť ho poznať osobne, vie, že ide o jedinečného človeka s neuveriteľnými schopnosťami a obrovským pirátskym srdcom, ktorý prosto prirodzene ľudí spája a ktorý je s menšou prestávkou v rokoch 2014-2016 predsedom českých pirátov dodnes. Cez to všetko sa však prvý úspech u českých Pirátov dostavil až v senátnych voľbách v roku 2012, keď sa podarilo v koalícii Piráti - Strana zelených – KDU-ČSL dostať do senátu pirátovi Liborovi Michálkovi. No za zlomový môžeme pokladať až úspech viacerých pirátskych kandidátov (34 poslancov a jeden starosta) v komunálnych voľbách v roku 2014. Od tejto chvíle začala ich prácu, práve cez týchto komunálnych politikov, vnímať široká verejnosť, čo sa nakoniec odzrkadlilo vo výsledkoch volieb v roku 2017, kedy skončila Pirátska strana na treťom mieste za ANO a ODS. Dnes je v posledných prieskumoch v Českej republike druhov najsilnejšou stranou a jej člen Zdeněk Hřib je aj primátorom Prahy. Takže, ciele máme skromné a keď sa objaví osobnosť podobná aspoň v náznakoch Ivanovi, určite zaujme miesto nášho lídra. No ako hovoríme, všetko má svoj čas a teraz treba veľa pracovať, až potom sa dostavia aj výsledky.

Aké sú kľúčové témy Pirátov? Sloboda, sloboda na internete, transparentnosť... O tom sa zhruba vie, je to tak? Sú aj ďalšie?

- Áno, spomenuté témy sú kľúčové skoro pre všetky pirátske strany na svete, no okrem nich je to pre slovenských pirátov aj ekológia, ochrana a podpora malopestovateľov a farmárov, reforma školstva, zdravotníctva, justície, sociálneho systému, ochrana kultúrneho dedičstva a celková reforma skostnatenej štátnej správy, ako aj zachovanie slobody médií, maximálna podpora vedy a výskumu. Sme strana 21. storočia a jeho technologických výdobytkov, je preto na čase dostať do 21. storočia aj Slovensko. Sme hnutím, ktoré v maximálnej možnej miere nadraďuje odbornosť nad politickú príslušnosť.

Blížia sa eurovoľby, z hľadiska pirátskeho hnutia v Európe veľmi dôležité. Ako podľa vás dopadnú pre Pirátov v jednotlivých štátoch?

- Opäť sa vyjadríme najmä k Českej pirátskej strane, u ktorej vidíme najväčšiu šancu uspieť v eurovoľbách. Majú silných kandidátov, ktorí spĺňajú požiadavky, ktoré od nich očakávajú ich voliči. V tomto slova zmysle sme sa vyjadrili už aj na našom webe a podporili sme voľbu pirátov občanmi SR s trvalým pobytom na území ČR. Šance majú aj piráti v ďalších krajinách.

Prečo ste sa pred nimi na Slovensku nedokázali sformovať?

- My sme vo svojich cieľoch omnoho skromnejší, pre nás je teraz hlavným cieľom vznik Pirátskej strany, čo bude potom, to sa uvidí. Takže, hoci určite máme v budúcnosti ambície uspieť aj v eurovoľbách, náš vznik, či sformovanie, určite súvisí s momentálnou zlou domácou politickou situáciou a s našou nespokojnosťou so súčasnou vládnou garnitúrou.

Koho podporíte v eurovoľbách?

- No to je otázka na telo. Určite to bude strana, ktorá bude nášmu programu a hodnotám najbližšie. Ale v tomto si určite netrúfneme predbiehať, pokiaľ nezačala oficiálna kampaň a všetci kandidáti sa ešte reálne so svojím programom neprezentovali. Určite to však bude smerom k niektorému z liberálnych kandidátov, sme predsa občianski liberáli.

Vieme zhruba, kto je pre Pirátov neprijateľný partner pre budúcu spoluprácu. Smer, SNS, fašisti... Poďme si pozrieť na ďalšie subjekty, čo na ne hovoríte. Napríklad vzniklo Progresívne Slovensko, s podobným liberálnym programom, je to nová strana, spolu so Spolu asi aj so šancou na úspech... Je vám blízka?

- Progresívne Slovensko je relatívne ešte nováčikom v slovenskej politike. Určite sú nám ako liberálom jeho ciele a program pomerne blízke, ale my sme Piráti a tí sú v svetovej politike od roku 2009. Hoci s mnohými liberálnymi stranami máme toho veľa spoločného, najbližší nám budú vždy len Piráti. Je to trochu aj o pirátskej krvnej skupine. No keďže sme stranou hlavne konštruktívneho charakteru, sme ochotní spolupracovať s každým, kto bude ochotný prispieť k dobrej veci, pre zlepšenie života občanov našej krajiny.

Z nováčikov je tu napríklad Doprava, ktorá je viac pravicová a tvrdí že menej štátu, viac pre ľudí.

- Platí to isté, ako sme už spomenuli v predchádzajúcej otázke. Ak by sa Pirátskej strane na Slovensku podarilo vzniknúť a preraziť, budeme určite konštruktívnou stranou, hoci aj v opozícii.

Svoju stranu zrejme čoskoro založí Andrej Kiska s Ivetou Radičovou a ďalšími.

- Samozrejme, majú plné právo a aj obrovské sympatie u občanov. Pani Ivetu Radičovú, ale aj pána prezidenta Kisku vnímame, ako to najpozitívnejšie, čo sa v našej politike objavilo po našom vstupe do EU, o ktorý sa zaslúžila vláda Mikuláša Dzurindu a nie strana Smer, ako nám to je podávané dnešnou vládou. Dnes sa hádže na Mikuláša Dzurindu a jeho vlády hlavne bahno a hana. Samozrejme s niektorými rozhodnutiami jeho vlád nesúhlasíme ani my, avšak nemali by sme zabúdať, že z marazmu a medzinárodnej izolácie, v ktorom sa Slovensko ocitlo za vlády Vladimíra Mečiara, nás dostala práve vláda Mikuláša Dzurindu.
Pri pani Radičovej sa však ešte zastavme. Jej vláda bola veľkou šancou pre Slovensko, stala sa však obeťou obrovského ega, niektorých poslancov opozície, ktorí vlastne do dnes nie sú schopní sa z tejto príčiny zjednotiť. Pani Radičová sa tak nechcene a hlavne nezaslúžene stala symbolom neschopnosti slovenskej opozície. Z tejto príčiny vítame vznik každej novej konštruktívnej politickej strany, ktorá svoj program bude stavať na reálnych politických cieľoch a programe, nie len na planých populistických sľuboch.

Dnešná parlamentná opozícia – SaS, OĽaNO, možno Sme rodina? Aký je váš postoj k týmto subjektom?

- K tomu sme sa vlastne už vyjadrili opäť v predchádzajúcej odpovedi. No ešte doplníme, že pre nás nie je predstaviteľné spolupracovať s akoukoľvek stranou, ktorá sa stavia proti Európskej únii. Slovensko je ekonomicky závislé na EÚ, ktokoľvek, kto spochybňuje naše zotrvanie v EÚ je preto pre nás neprijateľný. V tomto smere pre nás sú nepochopiteľné niektoré vyjadrenia predsedu strany SaS Richarda Sulíka, rovnako ako nejasná politická koncepcia strany Sme rodina Borisa Kollára.

Kresťanské strany? Tých je dnes akosi viac... Viete si s nimi predstaviť nejakú formu spolupráce?

- Ako sme už spomenuli, v Českej republike v roku 2014 úspešne kandidovali Piráti do snemovne so Stranou zelených a KDU-ČSL, takže ani v tomto nevidíme nijaký zásadný problém. Chceme byť hlavne stranou konštruktívnou. Možno sa to bude zdať zvláštne, ale medzi Pirátmi je množstvo veriacich, ktorí len nesúhlasia s konzervatívnou doktrínou hraničiacou až s demagógiou.

Hnutie Za slušné Slovensko je stále spontánne, priama politická platforma z neho zrejme nebude, ale jednotliví členovia môžu nájsť uplatnenie v politike. O nich nemáte záujem? Alebo čo si myslíte, ako to s touto iniciatívou dopadne?

- V prvom rade, my sme otvorení každému záujemcovi o členstvo, či človeku, ktorý chce pomôcť a teda priložiť ruku k dielu, samozrejme s výnimkou extrémistov. O prijatí, či neprijatí človeka za člena pirátov však rozhoduje na základe pohovoru a výsledkov jeho práce Výkonný výbor a Valné zhromaždenie Pirátov, takže sa dá povedať, že sa k tomu môže vyjadriť každý pirát/ka. Na akciách hnutia Za slušné Slovensko sme sa aktívne, ako občania, sami za seba, zúčastňovali aj my. Jediný problém máme snáď len s prehnaným zdôrazňovaním apolitickosti celého hnutia. My vôbec nemáme radi výraz apolitický, pretože apolitickosť v modernej demokratickej spoločnosti nemá miesto. Je povinnosťou každého občana, aby bol nejakým spôsobom politicky gramotný, inak sa nemáme šancu ubrániť populistom a podvodníkom v politike. Za všetko zlé si môže potom politicky ľahostajný občan sám.

Piráti už sú aktívni na internete, zrejme tam bude v budúcnosti prebiehať gró vašej kampane. Uvažovali ste o nejakých radikálnejších krokoch, napríklad o zero-waste (bezodpadovej) kampani bez letákov apod.? V Bratislave ste tiež začali s kontaktnou kampaňou, či skôr predstavovačkou, pri pive. Príde s Pirátmi nejaká revolúcia v politickom marketingu?

- Určite a bezpochybne, ako sme už povedali, sme politickou stranou 21. storočia a internet a nové technológie sú vo všeobecnosti našim oceánom, takže náš marketing v sebe ponesie úplne niečo nové, čo ešte na Slovensku nebolo. No viac prezrádzať určite nebudeme, je to naše know how.

Ako chcete mladých pritiahnuť záujem o veci verejné? Aby išli aspoň k voľbám, ale aj aby priamo kandidovali a zapojili sa do verejného života a generačnej výmeny. Ako to chcete dosiahnuť?

- V tomto máme úplne jasno a veľkým vzorom je pre nás opätovne Česká pirátska strana. Takže od organizovania koncertov, športových akcií, súťaží, cez rôzne edukačné akcie medzi stredoškolákmi a vysokoškolákmi a to samozrejme aj cez moderné technológie a na internete. Edukácia a výchova slobodného občana so svojím názorom je pre nás na prvom mieste. Skrátka chceme budovať novú uvedomelú generáciu prvovoličov, ktorá nebude ľahostajná v poznaní a vzdelávaní sa, a pochopí, že osud vlastnej krajiny a ich budúcnosti závisí len na ich rozhodnutí.

Veľa mladých ľudí verí fašistom a tiež rôznym hoaxom a konšpiráciám. Ako sa s tým dá účinne bojovať?

Tu pomôže len kompletná reforma vzdelávacieho systému. Najmä jeho odpolitizovanie. Vzdelávací systém je ukážkou toho, kde je najlepšie uplatniteľné pravidlo - odbornosť nad politickú príslušnosť. Zdá sa, akoby súčasná situácia nahrávala do kariet rôznym extrémistickým politickým hnutiam v zmysle nevzdelaný človek = slepá ovca bez názoru, poprípade ľahko ovplyvniteľná. Teda dokonalý objekt k ovládaniu a presadzovaniu diktatúry jednotlivca, alebo skupiny ľudí, čo je v absolútnom rozpore s myšlienkami Pirátskeho hnutia. Je na čase vrátiť vážnosť a spoločenské postavenie slovenským pedagógom. Kvalita každej spoločnosti je priamo úmerná výške kvality vzdelania, ktoré je schopná poskytnúť.

Aké sú vaše ambície?

- A opäť sa budeme trochu opakovať. No v prvom rade je to vďaka spomenutému lex Mečiar vôbec dať vzniknúť Pirátskej strane na Slovensku. A samozrejme, potom naše ambície vidíme rovnako ako v komunálnej politike, ktorou by sme chceli začať, aj vo vláde a v neposlednom rade aj v Európskom parlamente.

Budete kandidovať v parlamentných voľbách? Presadíte sa? Vidíte sa v budúcnosti vo vláde?

- Rozhodne v to pevne veríme, s tým do toho ideme, aby sme mohli meniť veci k lepšiemu a posunuli Slovensko medzi vyspelé štáty EÚ. Musíme vytvoriť podmienky v našej krajine takými, aby bolo pre naše deti radosťou ostať doma a pracovať pre našu krajinu a nemuseli už nikdy pomýšľať na útek. To je náš cieľ, sme predsa Piráti.

Foto: pirátsky web

Web: https://www.smepirati.sk/

FB: https://www.facebook.com/smepirati/

 
4.4.2019 | Autor: Michal Frank | Politika | čítané: 6097 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS