dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

AllforJan: Prejav k prvému výročiu vraždy Jána a Martiny

S čím som vystúpil na prešovskom zhromaždení. Plné znenie.

V Prešove a ďalších 30 mestách na Slovensku plus na ďalších v zahraničí sa 21. 2. 2019 konali zhromaždenia k prvému výročiu zavraždenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Tento deň je pre mňa osobne špeciálny, pripomínam si 22 rokov od podpisu prvého novinárskeho kontraktu. A mal som tú česť moderovať prešovské zhromaždenie, ktoré bolo veľmi silné. Prišlo 4 000 ľudí, vystúpili Zlatica Kušnírová, Viki Olejárová, Silvester Lavrík, Edo Klena, Pavol Čekan, Kveta Mudríková i Katka Koščová.

A s prejavom som vystúpil aj ja. Pretože som si veci tentoraz (na rozdiel od vlaňajška) poctivo pripravil vopred a čítal som z papiera, môžem prejav zverejniť aj tu.

Foto: Viktor Petro, Michal Ivan, Michal Frank a hlavne Tomáš Telepák

Minúta po minúte s protestov na východe:
https://korzar.sme.sk/c/22058378/minuta-po-minute-rok-po-vrazde-jana-a-martiny-su-ludia-na-vychode-opat-v-uliciach.html
Prešov: https://presov.korzar.sme.sk/c/22058962/ludia-si-pripominali-pamiatku-zavrazdenych-aj-v-presove-prisli-ich-tisice.html
(z tohto článku som si požičal aj moju fotografiu od Michala Ivana, ďakujem)
Bol som aj signatárom vyhlásenia novinárov: https://domov.sme.sk/c/22057875/nezabudame.html

Tu je môj prejav:

Milí Prešovčania, milí východniari, priatelia.

Pred rokom došlo k strašnej udalosti, akú sme si my, novinári, nevedeli ani dovtedy ani len predstaviť.
Pamätáme si deväťdesiate roky, kedy tu s Mečiarovým požehnaním vládla hrubokrká mafia, ale ani vtedy sa nikto neuchýlil k brutálnej vražde novinára a jeho snúbenice.
Odporná vražda posunula Slovensko na úroveň krajín typu Čad.
Ale nie, neboli sme apatickí. Vyšli sme do ulíc, boli nás tisíce a nahlas sme vyjadrili svoj nesúhlas.
Boli to chvíle, keď som bol opäť hrdý na nás Slovákov.
A nie je pravda, žeby sa nič nezmenilo. Zmenilo. Padli dovtedy nedotknuteľní Robertovia, aspoň formálne, na svetlo sveta vyšli ďalšie veci, napríklad o farmároch, mafiánskych chápadlách napojených najvyššie miesta v štáte, mnohí nedotknuteľní zneisteli a stali sa dotknuteľnými.
A to je dobre, aj keď viem, že je to málo.
Mafia sa otriasla, dezinformačné kanály začali pracovať na plné obrátky a začali spochybňovať a zľahčovať takú závažnú vec ako je vražda. Mnohých na to nachytali.
A spochybňujú aj nás všetkých, tisíce ľudí na námestiach. Nie moji milí, bol som pri tom od začiatku, žiadne sprisahanie riadené jaštermi... Kdeže!
K týmto hlasom sa dokonca pripojil aj jeden chudák, ktorý bol dlhé roky na čele štátu a za ktorého éry sa darilo mafii prerastať so štátom.
Je to žebrák, ktorému nevadí tváriť sa, že nič nemá, bývať akože v nájme v byte usvedčeného daňového podvodníka Bašternáka a jeho susedom je Marián Kočner.
Verím, že s Kočnerom budú udržiavať dobré susedské vzťahy, ale nie v Bonaprte, ale v ústavnom zariadení. A nemám na mysli ústavný súd, kam by sa tento zúfalec rád spratal. A je to pre to schopný obetovať hocičo a stále má v parlamente rad poslušných ovcí - vo vlastnej strane, u úlisných a kriváckych koaličných partnerov i medzi fašistami.
Tento pán, ktorý je závislý od funkcií – veď ešte aj ako opozičný vodca sa nechal zvoliť aspoň za podpredsedu parlamentu – má absťák a tvrdí o novinároch, že sú najväčší zločinci.
Tvrdím opak, trafená hus zagágala.
Pripomína mi zdochýňajúceho koňa, ktorý kope.

Vážení spoluobčania.
Nedá mi nespomenúť ani ďalší relikt spred roka.
Z tohto miesta som vyjadril znepokojenie, že novinára z Trendu Lukáša Milana odsúdil sudca Lokša trestným rozkazom na 18 mesiacov (tu som naživo povedal rokov ale hneď som sa samozrejme opravil – pozn. frk) za článok o medzičasom zosnulom Pavlovi Paškovi a jeho výpalníckych chápadlách v zdravotníctve.
Odvolanie bolo úspešné, po roku je ale novinár za svoju prácu opäť obžalovaný. Košická prokuratúra už podala obžalobu na súd.
Áno, aj toto je dnešné Slovensko. Takto sa zaobchádza s ľuďmi, ktorý poukazujú na páchané skrivodlivosti.
A ešte tá bohorovnosť. Nominantka magistra Danka, ministerka Matečná, ktorá nesie priamo zodpovednosť za mnohé javy, čo vyšli na povrch v oblasti poľnohospodárstva, bohorovne odkazuje farárom, že sú prepojení na kriminálnikov a na vláde nemajú čo robiť. Táto osoba sa ich bohorovne, ironicky a posmievačne pýta, ako majú peniaze na cestu do Bratislavy, keď nedokážu uživiť rodiny.
Áno, priatelia, toto nám stále sedí vo vláde.

Milí priatelia,
áno, niektoré veci sa pohli dopredu, iné nie.
Z tohto miesta sme spolu žiadali aj hlavu špeciálneho prokurátora Kováčika, ktorý svojou pasivitou pomáha rozvoju korupcii. Počet vyriešených prípadov za jeho éry je nula. Skóre 0:61.
Zato z ničoho nič našiel vo svojom vrecku 204-tisíc eur a dal na účet. Doba kešu v praxi. Kto dnes má pri sebe toľko peňazí? Novinárov odbil, že ich má od brata. A čudoval sa, že sa čudujú. A označil to dokonca za „bezprecedentný únik bankového tajomstva zneužitý na diskreditáciu špeciálneho prokurátora“.
Áno, dámy a páni, a táto kreatúra je stále, aj po roku, špeciálny prokurátor.
Je možné, že tento Kováčik vo funkcii končí, takticky sa stiahne, ale len preto, aby ho nahradil iný Kováčik. Tak ako je Saková Kaliňák v sukni a Pellegrini Fico s ľudskou tvárou.
Takýchto Kováčikov je stále vo verejných funkciách plno, ale dobrou správou je, že sa začínajú báť toho, že nie sú nedotknuteľní. A nie sú.
Na záver by som chcel vyzvať aj vydavateľov a všetky médiá, aby pokračovali v odkaze Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyzývam najmä veľké vydavateľské domy, ktoré na to majú podmienky, aby nechali novinárov robiť si svoju prácu – aj čitatelia v regiónoch si zaslúžia kvalitnú žurnalistiku.

Milí Prešovčania, milí Slováci,
hoci som znepokojený, a mnohé veci sa mi nepáčia, som optimista.
Vidím, že sa veľa vecí pohlo k lepšiemu. A spoločne toho dosiahneme ešte viac. Nebojme sa. Je nás dosť, a pravda je na našej strane. A to je veľká sila. Nech to znie akokoľvek pateticky, je to tak, odkaz Jána a Martiny budeme šíriť ďalej a spravíme zo Slovenska spravodlivú a bezpečnú krajinu, v ktorej sa oplatí žiť.
All for Jan, priatelia. Ďakujem.

 
  • Z Instagramu
21.2.2019 | Autor: Michal Frank | Politika | čítané: 5380 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS