Bryndzové halušky
Bryndzové halušky od deda sa varia úplne jednoducho. A chutia výborne.
Bryndzové halušky
Domáce bryndzové halušky sa robia jednoducho, ale treba to vedieť. Buď nie sú chutné, ale sú suché, o ničom, alebo je to geniálna pochúťka. Toto je ten druhý prípad.
Potrebujeme (na 2 riadne porcie, na 4 dvojnásobok):
5 zemiakov
125 g bryndze
10 dag slaniny
hladkú múku
soľ
kôpor
čierne korenie
Postup:
Zemiaky nastrúhame. Pridáme soľ (1 ČL) a hladkú múku. Tak aby v ceste stála varecha, ale aby ostalo vláčne. Medzitým necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme soľ (od oka, cca 1 ČL).
Nahádžeme do hrnca halušky. Dávame ich do hrnca varechou cez haluškové sito. Prvýkrát vyjdú hore (treba dávať pozor, aby nevykypeli), stíšime oheň a keď vyjdú druhý raz, sú hotové, necháme ich dve minúty postáť.
Medzitým v panvici rozpražíme pokrájanú slaninu. Do misky odlejeme vyškvarenú masť zo slaniny, pridáme odkvapkané (neprecedené) halušky a bryndzu. Rozmiešame.
Na vrch môžeme pridať kôpor. Dokoreníme čiernym korením (soli už asi nebude treba) a podávam.
Navrch dáme škvarky, môžeme pridať aj opraženú cibuľu.