dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Depeche Mode, Mňága a Žďorp, Sepultura, Chiki liki tu-a... Ďalšia várka recenzií

Po dvoch ročníkoch pokračoval seriál recenzií aj v lete 2017. Opäť ponúkol pestrú zmes albumov rôznych žánrov.

Na ktoré albumy som sa v ňom pozrel? Na tieto,
Mňága a Žďorp – Třínohý pes
The Temple – Contrasting Emotions
Perversity – Idolatry
Gloom – Catharsis
Depeche Mode – Spirit
Sepultura – Roots
Chiki liki tu-a – 3x4=13
KLMS MindSpy – Rocksette

Pozrite si recenzie z leta 2017 (o rok už seriál nepokračoval) v Prešovských novinách a ďalších týždenníkoch MY na východnom Slovensku:

Mňága a Žďorp – Třínohý pes

Mňága a Žďorp vyzrela, ale stále vie vyskočiť na stôl
Mňágu mám rád. Uvedomil som si to na jej nedávnom vystúpení v Prešove.
Bolo to na Dňoch mesta, ale vôbec nešlo o jarmočné vystúpenie, ale vyslovene klubové.
Či už to bolo účasťou ľudí (skôr plný klub než námestie), atmosférou – nielen v obecenstve, ale zjavne i na pódiu, alebo výberom skladieb, kde sa kapela nijako nepodkladala vkusu publika, ale popri starých peckách zahrala aj dosť nových...
Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20575580/mnaga-a-zdorp-vyzrela-ale-stale-vie-vyskocit-na-stol.html

-

The Temple – Contrasting Emotions

Temple sa s debutom neponáhľali, no výsledok stojí za to
Kapela Temple má za sebou bohatú históriu. Pôsobil v nej kadekto, skupina sa s väčšími či menšími úspechmi potácala na prešovskej hudobnej scéne.
V posledných rokoch sa ustálili zostava i žánrové smerovanie, ktoré asi možno zaradiť niekam blízko škatuľky prog-rock či progresívny metal.
Hoci Temple hrajú už pätnásť rokov (začínali ešte v ére prehliadok Liverpool), v podstate sú stále nováčik, lebo až teraz vydali debutový album Contrasting Emotions.

Čítajte viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20579698/temple-sa-s-debutom-neponahlali-no-vysledok-stoji-za-to.html#ixzz5dQl3u36Q
Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20579698/temple-sa-s-debutom-neponahlali-no-vysledok-stoji-za-to.html

-
Perversity – Idolatry

Perversity ostali ortodoxní a priamočiari
Nový album Idolatry vypustili tento rok na svetlo sveta prešovskí metalisti.
Už dvadsiatu prvú sezónu ťahá Jozef Košč káru menom Perversity.
Táto kapela ostala verná tradičnému death-metalu, ktorému sa venuje od počiatku.
Zostava sa zopárkrát premiešala, členovia ubúdali i pribúdali, ale podstata ostala.
Za tie roky si Perversity získali nemálo priaznivcov doma i v zahraničí, ale nevyliezli z hudobného podzemia. Undergroundová scéna skupine svedčí.
Hoci stále drhne svoj štýl, neznamená to, že sa nikam neposunula. To skôr naopak, o čom svedčí nový počin.
Oproti svojim predchodcom má čistejší zvuk, v ktorom viac vynikne hudobná zložka i „spev“.
Hudobne je album prepracovanejší než jeho predchodcovia a asi najlepší, aký Perversity natočili (berte s rezervou, všetky som nepočul). Hudba je brutálna, priamočiara, extrémna.
Textovo sa skupina pohybuje v žánrových vodách. Démonické bytosti, orgie, téma zločinu a trestu, rôzne rituály...
Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20607089/perversity-ostali-ortodoxni-a-priamociari.html
BTW, tento album už vyšiel aj na vinyle

-

Gloom – Catharsis

Melancholický Gloom ušné bubienky netrhá
Málokto z fanúšikov slovenského rockového a metalového podhubia čakal reinkarnáciu kapely Gloom.
I stalo sa. Bubeník Radoslav Priputen s gitaristom Igorom Tinakom pribrali do obnovenej kapely mladú krv a nahrali cédečko Catharsis.
Nie demo, nie pokusný singel, ale plnohodnotný album spĺňajúci najnáročnejšie kritériá.
Dnešný Gloom, ktorý nahral tento nový počin, funguje v zostave Martin Pazdera – spev, Igor Tinák – gitara, Miroslav Maľcovský – basgitara, Radoslav Priputen – bicie. Ku kapele patrí klávesáčka a vokalistka Barbora Petrášová, na cédečku však klávesy nahral Igor Tinak a ženské vokály hosťujúca Natália Bučková. video
Aký je teda tohoročná novinka Catharsis?
Žiadne demo, ale plnohodnotný album, vydaný u známeho labelu MetalAge Production. Ako napovedá názov vydavateľstva, malo by ísť o metal, ale nie je to celkom tak.
Muzika, ktorú Gloom produkuje, je lahodná aj pre uši poslucháčov, ktorí neobľubujú extrémne žánre.
Žiadne klepačky, chrchlačky, nič také, ale songy, ktoré by sa v pohode uplatnili aj v mainstramových rádiách.
Monumentálna, atmosférická hudba, založená na gitarách, ale mohutne podčiarknutá klávesmi, s čistým spevom, podčiarknutým ženským vokálom.
Toto prirovnanie možno kríva na obe nohy, ale azda niečo napovie: Keď som v predošlých častiach letného seriálu recenzií týždenníkov MY hodnotil albumy kapiel Temple a Perversity, tak Gloom má bližšie k prv menovanému zoskupeniu.
Nový Gloom je príjemným prekvapením. Zasnený, melancholický, progresívny. Od pôvodného gotického metalu sa kapela posunula ďalej a svedčí jej to.
Či je viac prog-rock než gothic ťažko povedať, skôr nie a škatuľky nie sú najdôležitejšie. Každopádne to znie zaujímavo.
Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20611707/melancholicky-gloom-usne-bubienky-netrha.html
Do pozornosti dávam aj rozhovor s lídrom kapely Gloom Jussym: https://presov.korzar.sme.sk/c/20611683/radoslav-jussy-priputen-insepultus-neobnovim-gloom-je-nieco-ine.html
-
Depeche Mode – Spirit

Nedepešácky pohľad na nový počin Depeche Mode

Teraz sa púšťam na tenký ľad. Na recenzovanie som si podal nový album kultovej kapely Depeche Mode - Spirit.
V čase, keď sa mladí nezmyselne delili na metalistov a depešákov, som bol na opačnej strane barikády. No dvadsať rokov súžitia s depešáčkou človeka poznačí, kapelu mám napočúvanú, načítanú, napozeranú...
No aj tak, žiadna iná skupina nemá takých verných fanúšikov, ktorí síce svojich DM neskonale milujú, ale sú kritickí.
Risknem to a pustím sa aj do Spiritu. Mimochodom, príchodom revolúcie celé delenie depeš kontra metal skončilo a pomyselnou bodkou bolo, keď dlhovlasý a bradatý Dave Gahan naspieval pecku I Feel You, kým vystrihaný Hetfield z Metalliky pel slaďáčiky.
Dodnes je I Feel You obľúbeným námetom na rockové covery a zaradila sa do zlatého fondu DM, hoci kovaní depešáci ju radi nemajú. Depeche Mode dnes sú (do)dnes masovka, ktorú okrem verných počúvajú mnohí rockeri a ďalší.
Kapela je živá, činná, neustále koncertuje a točí nové veci, hoci si prešla turbulenciami. Zlý radový album už azda spraviť ani nevie a single sú skutočné perly.
Po skvelom albume Delta Machine (mne osobne sa páčil viac ako Spirit, bavili ma tie bluesovejšie či kraftwerkovské plochy) prišli s novinkou Spirit.
Ešte než sa k nej dostanem, zopár slov k živému prevedeniu. Mal som možnosť zažiť dva koncerty (Bratislava, Praha) v rámci turné k Spirit a bol to zážitok.
Predtým som (na rozdiel od manželky) absolvoval len jeden koncert, ešte v rámci Exciter Tour, no môžem potvrdiť, že teraz je kapela v top forme. A naživo je to zážitok, nielen pre echt depešákov.
Mám kamošov, čo v rámci tohto turné absolvovali aj päť koncertov a z každého odchádzali spokojní.
Koncert otvárala úvodná skladba novej platne – Going Backwards. Kamarát, depešák mi hovoril, že od prvého úderu tónu je počuť, že je to nezameniteľný depeš a má zimomriavky.
Môžem potvrdiť. Radosť trvá pokračuje, druhým songom je singel Where´s the Revolution. Silný (ako všetky single), aj po textovej stránke, s uhrančivým bridžom „ide, ide vláčik...“, pričom práve tento text dal recenzentom návod na postreh, že kapela je oveľa politickejšia ako doposiaľ. Je.
Prejdem aj k ďalším hodnoteniam, hoci opakujem, nie som fanatický fanúšik, ktorý by rozoznal každú nuansu, dokonca každý tón Andyho Fletchera.
Pri ňom sa pristavím, „Fleč“ je môj najobľúbenejší člen kapely, je najviac DM a je svetový fenomém. Vysvetlím.
Je to človek, ktorý je súčasťou jednej z najväčších kapiel na svete od jej vzniku, pričom prakticky nepohol prstom.
No, prstom snáď áno, občas na nejaký kláves (všímal som si ho aj na koncerte) pinkne, ale na reálne hranie sú tam iní hudobníci.
Dave Gahan je hlas DM a Martin L. Gore je autorom celého repertoáru (na posledných albumoch má aj Gahan so svojim tímom povinné tri skladby, čo vzniklo ako konsenzus medzi dvoma kohútmi, ale nie pilotné singlovky), a tak sa skalní často delia na fanúšikov Davea či Martina.
Ale aká je hudobná úloha Andyho Fletchera? Napriek tomu sa tým úspešne živí už roky a nebyť jeho, DM by sa dávno rozpadli a Dave s Martinom by si išli svojou cestou. Je to tmel, vďaka ktorému kapela drží pokope (a hudobne v nej radi vypomôžu dvaja ďalší nepísaní členovia).
A aj na CD je Fletcher uvedený ako prvý. Je prvý v abecede a aspoň sa Gahan a Gore nemuseli naťahovať, kto z nich je prvý DM. Je to Andy a hotovo.
Túto odbočku som si nemohol odpustiť, rozhovory s ním sú zábavné (väčšinou odpovedá „menej dôležitým“ médiám, čo sú prakticky všetky v strednej Európe...
Toľko prínos môjho najobľúbenejšieho člena, poďme k ďalším.
Gahan má hlas akoby zas o niečo hlbší a naživo znie rovnako dobre ako z platne.
Autorsky sa podieľal na Cover Me, Poison Heart a No More (This Is The Last Time).
A pieseň You Move dokonca vymysleli spoločne s Martinom Gore. Trochu sa vymyká z obvyklého repertoáru, je postavená na silnom rytmickom groove a dotvára ju „kraftwerkovské“ klávesové sólo. Skvelý song.
Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20617982/nedepesacky-pohlad-na-novy-pocin-depeche-mode.html

-

Sepultura – Roots

Korene sú hlboké. Cavalerovci sa vrátili ku klenotu Sepultury
Minule sme predstavili Depeche Mode, teraz sa vráťme ku krvavým koreňom.
Pred 21 rokmi uzrel svetlo sveta najslávnejší album kapely Sepultura Roots.
A máme veľa dobrých dôvodov vrátiť sa práve tu a teraz k tejto prelomovej platni. Vrátili sa k nemu aj Cavalerovci.
Pred vyše dvadsiatimi rokmi sa Sepultura rozpadla, Frontman Max Cavalera a jeho brat, bubeník Iggor, išli vlastnou cestou, meno Sepultura ostalo zvyšným členom kapely. A čo treba hľadať za rozchodom slávnej kapely, ktorá z Brazílie prerazila do celého sveta? Ženu. Maxovu ženu.
Vlani, pri 20. výročí vydania Roots sa mala stará Sepultura obnoviť, ale kapela s týmto názvom už robila iné veci, a tak sa Max, beztak autor celého repertoáru, spolu s Iggorom a ich spoluhráčmi z iných zoskupení vrátili ku koreňom a oprášili album Roots.
Toľko mýty a legendy.
Každopádne Cavalerovci (nielen Max a Iggor, medzi „bedňákmi“ je Cavalerovcov viac, sú na cestách s Roots a úspech je zaručený.
To svedčí o sile recenzovaného albumu, ktorý hrajú celý, track by track, po jednotlivých piesňach za radom. To sa stalo populárnou záležitosťou, a album Roots si to zaslúži. A keďže top pecka Roots, Bloody Roots (Korene, krvavé korene) je na platni hneď na začiatku, na koncerte musí odznieť aj na záver. A medzi prídavky zaradili Cavalerovci aj poctu Lemmymu – The Ace of Spades.
Koncert Max & Iggor Cavalera Return To Roots v Bratislave bol vypredaný prakticky po oznámení, že bude. Fanúšikovia skrátka najslávnejší album Sepultury milujú. A to tu v júni hrala na Slovensku „nová“ Sepultura.
Kapela je činná, vydala nesmierne zaujímavý a pestrý album Machine Messiah a na prešovskom Dobrom festivale predviedla parádnu šou, v ktorej si spevák Derrick Green tiež zakričal: „Roots, Bloody Roots...“
Všetko ok, nová Sepultura je skvelá, ale ruku na srdce.
Je to akoby Olympic bez Petra Jandu. Alebo Metallica bez Hetfielda. Pravá Sepultura, hoci túto značku nepoužíva, je Max Cavalera.
A koncert s repertoárom Roots bol neuveriteľný. Sauna v MMC ako uprostred brazílskeho dažďového pralesa, beznádejne vypredané, horúce peklo a nenormálna energia. Samozrejme, boli tam skalní, ale ak sa tam objavil niekto, kto album nepoznal, odteraz je naisto fanúšikom Cavalerovcov.
Toto mala byť recenzia na album, nie na koncert, ale nedá sa inak. Platňa Roots už je v klenotnici svetovej hudby, jej koncertné prevedenie bolo geniálne.
Ak to niekedy zopakujú (a zopakujú, turné má úspech po celom svete), neváhajte ani sekundu.
Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20624449/korene-su-hlboke-cavalerovci-sa-vratili-ku-klenotu-sepultury.html

-

Chiki liki tu-a – 3x4=13

Chiki liki tu-a namiešali kuca pacu, ktorá chutí
Cédečko 3x4=13 vyšlo už vlani, ale Chiki liki tu-a sú viac živou než albumovou kapelou, tak sa naň mrknime. Po úspechu albumu Slzy Tvý mámy, Šedivý a spol. tentoraz prešovskí uletenci na seba nenechalo dlho čakať.
Do roka prišli s ďalším cédečkom, hoci nejde o radový album, ale o výberovku.
Kapela, ktorá už má na koncertoch minimálne dve generácie fanúšikov vypratala šuflíky. Aspoň ich časť.
Pomiešala najnovšiu tvorbu s najstaršou, ale aj s covermi od svojich spriaznených skupín. Začnime poslednou kategóriou.
V deväťdesiatych rokoch rozbiehajúci sa Chiki liki brázdili kluby so súpútnikmi z Lučenca, skupinou Navara.
Tá už dnes neexistuje, ale Chiki liki tu-a nahrali jej skladbu Kualalumpurčanka a je to tutovka. Najlepšia vec albumu 3x4=14, ktorá už podľa mňa nevymizne ani z koncertného playlistu skupiny. Veľká pecka.
Kathegoris muflon je iný prípad. Išlo o skupinu Ľuboslava Petrušku, ktorá bola vo svojej ére v Prešove rovnako známa, ak nie viac, ako Chiki liki tu-a. Bol to taký slovenský Dunaj, alternatívna muzika so skvelými, väčšinou českými textami.
Perlou jej repertoáru, ktorý sa dodnes zachoval na kvalitne nahranom deme, bola skladba Hore vodou, dole vodou, so slovenským textom.
Spieva, až priam deklamuje ho Petruška a je to sila. Práve ju si teraz priniesol do „novej“ kapely. A stále je to sila.o
Otras je legenda slovenskej alternatívnej scény, Julo Fujak a spol. O generáciu starší hudobníci boli ale vždy spriaznencami, podporovateľmi a kamarátmi vtedy začínajúcich Chiki liki tu-a a tým vystrúhali poklonu v podobe skladby na cédečku. Príznačnej pre Otras – Popolnica.
Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20627944/chiki-liki-tu-a-namiesali-kuca-pacu-ktora-chuti.html
(odporúčam fotku v článku, pod čiarou)

-

KLMS MindSpy – Rocksette

Keď kapela z východu znie ako z New Jersey
Veľa slovenských kapiel spieva po anglicky.
A veľa slovenských kapiel spievajúcich po anglicky znie tak... Ako keby slovenské kapely spievali po anglicky. Skrátka to počuť. Už na samotnom zvuku, o speve a frázovaní ani nehovoriac.
Nič z toho nie je prípad zoskupenia, ktoré si hovorí MindSpy KLMS.
Líder tejto kapely je Kevin Macke. Je z New Jersey a je to počuť. Teda, nieže by som dokázal identifikovať dialekt New Jersey, ale rozhodne počuť, že nie je zo Slovenska a jeho angličtina je prirodzená.
Kevin momentálne žije v Prešove, spojil sa s ostrieľanými tunajšími muzikantmi (Jaroslav Lozák, Pavel Kernaševič a Vladimír Seman) a vytvorili kapelu, ktorá je príjemné osvieženie mierne zatuchnutej slovenskej hudobnej scény.
Jej debutový album je pestrý. Spája ho jednotiaca línia, ktorou je Kevinov spev a rukopis, ale definovať štýl sa jedným, dvoma slovami nedá.
Cítiť z neho odkaz deväťdesiatych rokov, grunge, post-punk, hocičo, ale robené poctivo, muzikantsky, s tým správnym garážovým smradom.
V podstate by sa to dalo označiť len prozaicky ako rock, či dokonca pop-rock, ale tie základy tam proste sú.
V prešovskom Umpaxe navyše dosiahli ten správny zvuk so chceným garážovým nádychom.
Niektoré z vecí sa celkom ujali vonku, hrajú ich zahraničné indie rádiá (napr. v Belgicku), na Slovensku je zatiaľ táto kapela neznáma.
Pred časom bodovala v Demovnici In A Moment (na albume ani nie je zaradená), inak, kde nič, tu nič.
A je to škoda.
Je to klubová muzika, s hitovým potenciálom.
Príklad toho sú pomalší song You've Got Life či energickejšia skladba So Many Ways.
Atmosféru deväťdesiatok pripomenie Monkey See, Monkey Do (tá aj bodovala v hitparáde anglického Hard Rock Hell Radia).
Výborný indie song je Waves.

Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20637347/ked-kapela-z-vychodu-znie-ako-z-new-jersey.html

Pozrite si tiež recenzie z rokov
2016: http://www.frenky.sk/clanok/1180/amc_trio-_megadeth-_ocean-_komajota-_dp-_roumy-_the_blessed_beat-_dsmf-_jobus---.html
2015: http://www.frenky.sk/clanok/1156/osudy_albumov_z_letnych_recenzii.html
http://www.frenky.sk/clanok/1065/imt_smile-_komara-_chvm_plus_modre_auto.html
http://www.frenky.sk/clanok/1064/adam_durica-_david_koller-_davova_psychoza.html
http://www.frenky.sk/clanok/1070/znouzectnost-beat_simplicitas.html
http://www.frenky.sk/clanok/1078/chiki_liki_tu-a-slzy_tvy_mamy-_sedivy_a_spol-.html

 
28.1.2019 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 5053 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS