dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Zotrwačnosť plus Vnitřní faktor

Slovenská kapela Zotrwačnosť a český Vnitřní faktor predstavili už svoj druhý split album. Ako dopadlo spoločné cédečko oboch predstaviteľov punkovej omladiny?

Pred istým časom som písal recenziu na spoločné CD kapiel Zotrwačnost a Vnitřní faktor s názvom Dohodli sme sa, že se dohodnem. Tu je: http://www.frenky.sk/clanok/795/vnitrni_faktor-zotrwacnost_-_dohodli_sme_sa-_ze_se_dohodnem.html

Odvtedy prešiel nejaký ten piatoček a obe kapely to skúsili znovu. Medzičasom sa mi stratili z dohľadu. Kúpil som si síce „samostatné“ CD Zotrwačnosti Je rozdiel... , ale pravda je taká, že som si ho ani nestihol vypočuť. Potom sa ku mne dostala táto spoločná eponymná novinka.

Obe kapely patria medzi mladší punk, nechcem to škatuľkovať niekam do neopunku či melodického poppunku, no zhruba o to ide.

Kým pri prvom spoločnom počine ma o niečo málo viac zaujali Česi, teraz to boli ich slovenskí náprotivkovia. No možno je to dané aj tým, že piesne sú zoradené najprv od jednej, potom od druhej kapely, na striedačku by to bolo lepšie.

Začnem od konca. Podľa sledovanosti na banzone.cz patria Vnitřní faktor medzi mimoriadne obľúbené kapely. Hrajú tak, ako si predstavujem, čiastočne aj z vlastných skúseností, takú rockovú českú pařbu v piatok v klube. Oprátka z konopí, energický rock, žiadne mindráky, len pohodička. A samozrejme skrytý rešpekt k slovenskej pop-music osemdesiatych rokov, tentoraz v podobe coveru Petra Nagya. Ten je fajn, nadupaný, veselý, tutovka na koncerty. Ale chlapci si mohli viac originál napočúvať než čítať vytlačený text z netu, tá „češtinová slovenštína“ tam občas píli uši. Teda, v Českých zemiach je to asi jedno. Z repertoáru VF sa vymyká Vzpomínka, z bookletu sa dá odtušiť prečo. Mojim favoritom je asi Cesta životem.

Slovenská časť CD začína nadupanou Pascou. Zotrwačnosť je silná pri textovo nápaditej Babke, naopak, „múdrosti“ v H1N1 sa zdajú byť trochu akoby nasilu rebelské. Ale nech nevadí to, nie je to nutné. Texty majú nadhľad, aj pri vážnejších témach, čo ina býva často problém slovenských (nielen) punkovíc, no nie je to prípad Zotrwačnosti. Hudba sa pohybuje v rámci energického našľapaného moderného punku, ktorý ide žánrovo mimo mňa, ale rešpektujem ho a tento dvojalbum sa počúva veľmi príjemne, zvukovo je fajn a viem si ho predstaviť aj na klubovom koncerte. Aj Zotrwačnosť si vymyslela zas český cover, ale Verona je niečo fakt nepočúvateľné (teda v originále, táto punková verzia je ok). Čo sa týka mojich favoritov, okrem Babky odporúčam song Tomato.

 
3.12.2015 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 4687 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS