dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Šariš: Séria letných eventov

Séria letných eventov pod patronátom piva Šariš vyvrcholila tradičným dňom otvorených dverí v pivovare. Tu sú informácie a fotogalérie nielen z tejto akcie, ale aj z podujatí My sme východ v Stropkove a v Bardejove.

Tak, ako vlani, aj tento rok som absolvoval niekoľko eventov, spájajúcich sa so značkou Šariš. Intro k spanilej jazde po východnom Slovensku bolo v Londýne, ktorý sa na jeden deň premenil na hlavné mesto východniarov.

Viac sa dozviete tu: http://www.frenky.sk/clanok/1048/londyn-pivo_saris-_imt_smile-_ceky_a_junior.html
Spravil som tam aj príbehy do novín: http://presov.korzar.sme.sk/c/7846304/osudy-vychodniarov-ktori-sa-rozhodli-odist-za-pracou-do-anglicka.html

V lete potom prišla na rad séria akcií My sme východ.
Tu je ich prehľad a správa: http://www.hux.sk/nase-clanky/hudba/item/79962-znacka-saris-rozprudila-leto-na-vychode

Veľký Šariš

Vyvrcholila Dňom otvorených dverí v Pivovare Veľký Šariš

Reportáž z nasledujúcich riadkov vyšla tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/7993432/brany-pivovaru-opat-prilakali-davy-zvedavcov.html

Tradičný deň otvorených dverí veľkošarišského pivovaru prilákal aj tento rok tisíce ľudí. Hojnej účasti pomohol aj program plný zvučných mien.

Podobne ako po iné roky, aj teraz sa počas prvej septembrovej soboty otvorili brány pivovaru vo Veľkom Šariši (okres Prešov). Do pivovarníckeho areálu prišli tisíce ľudí.

Prilákal ich zlatý mok aj hudobný program, na dvoch pódiách. Na prvom, nazvanom „dvanastka“, bavili divákov Puding pani Elvisovej, Chiki liki tu-a, Marián Čekovský, ktorý sa okrem hudobného vstupu predstavil aj ako moderátor s Milanom „Juniorom“ Zimnýkovalom či Kandráčovci.
Tým sa podarilo zaplniť celý priestor pod pódiom nadšenými fanúšikmi a ich koncert patril k vrcholom večera. A to na návštevníkov ešte čakala Jana Kirschner či IMT Smile.
Veselo bolo aj na „dzešatke“, kde vystúpila napríklad Komajota či Katka Koščová (mimochodom, v skutočnosti sa volá Pivovarová, čo je celkom trefné) s Prešovským dixielandom.

Popri programe nechýbali tradičné prehliadky priestorov pivovaru, ktorý v ten deň zastavil výrobu. Dovtedy išiel naplno.
„Tohoročná sezóna bola dobrá, išli sme nadoraz, “ potvrdil počas exkurzie technický riaditeľ pivovaru Ján Čerkala, ktorý záujemcov sprevádzal. Horúce a dlhé leto pivovarníkom prialo.
Ako sme sa dozvedeli, stúpla najmä obľuba ľahších pív, birellov a radlerov.
Dňom otvorených dverí zároveň vyvrcholila séria akcií My sme východ, ktoré sa počas leta konali vo viacerých východoslovenských mestách.
Tento rok k nim pribudli aj tri vzdialenejšie mestá plné východniarov - Bratislava, Praha, Londýn.

Bardejov

Ešte predtým som absolvoval, ako divák, podujatie My sme Bardejov s koncertom IMT Smile. Fotky z neho nájdete nižšie, reportáž napísal môj kolega Mário Hudák: http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7968588/aj-bardejovcania-potvrdili-ze-najlepsia-zabava-je-na-vychode.html

Stropkov

Podobne, ako pred rokom, znovu som absolvoval event My sme Stropkov, z ktorého reportáž vyšla tu (čítajte ďalej): http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7955615/horucavy-v-stropkove-zahnalo-pivo-a-muzika.html

Situácia z minulého roka sa zopakovala. Páľava udrela v sobotu na stropkovské námestie, ktoré sa však aj tak postupne zaplnilo. Ľudí prilákal program i pivo, rozdávali sa tiež ocenenia.

Ani horúčavy neodradili ľudí od návštevy druhého ročníku podujatia My sme Stropkov, ktoré sa konalo na Námestí Slovenského národného povstanie. Námestie sa plnilo pozvoľna, vo finále, keď zhora „vypli kúrenie“, bolo plné. Prišli domáci, ale aj návštevníci zo Svidníka či okolitých obcí. Medzi divákmi sme zahliadli napríklad stropkovskú rodáčku Beátu Dubasovú či Mika z Mafia Corner.

Stropkov bol jednou z piatich zastávok série letných východniarskych festivalov, najbližšou bude Bardejov.
Súčasťou podujatia bolo oceňovanie dvoch ľudí, ktorí svojou dlhoročnou prácou šíria dobré meno Stropkova.
Cenu získali bežec Milan Fek, zakladateľ Stropkovskej dvadsiatky, ktorá sa prvý raz konala v roku 1978 a Anton Hričan, zakladateľ stropkovského fotoklubu.

V tomto roku má klub 40. výročie, jeho zakladateľ oslavuje sedemdesiatku.
O ocenení pôvodne netušil: „Jeden z organizátorov mi zavolal, čo robím v sobotu večer, či by som mohol prísť na námestie. Pretože povedal, že sa to týka fotografie, tak v tom prípade som k dispozícii 24 hodín. Naznačil, že ide o nejaké ocenenie. Potom som sa dozvedel, že je pre mňa a pre Milana, s ktorým sme susedia a veľmi dobre sa poznáme.“
Cena prekvapila aj M. Feka. „V prvom momente som reagoval, že nechcem nič, nejdem nikde. No stále tomu nerozumiem. Čo je na tom, že behám, športujem a baví ma to? A že chcem, aby sa v Stropkove behalo? Vážim si túto cenu, “ povedal dlhoročný popularizátor behu pod Duklou, ktorému sa podarilo nájsť nasledovníkov a predať im pomyselné žezlo.

„Na prvom ročníku som nebol, lebo som bol v práci, teraz mám voľno, takže som prišiel. Cítim sa tu perfektne. Čo ma tu pritiahlo? Prostredie a atmosféra. Mám rád zábavu, “ opísal svoje pocity Štefan Drotár zo Stropkova.
Nebol sám, kto sa dobre bavil. Akcia sa páčila aj rodine Tomkovcov.
„Zlákal nás tu program i pivo. Najviac sa tešíme na Čekovského. Je horúco, ale zvládame to, “ prezradil Juraj Tomko.

Program na pódiu rozbehol Kristián Dufinec s kapelou Iconito, neskôr nastúpila prvá z hviezd - Silvayovci.
Kapela, ktorá hráva moderné skladby na ľudových nástrojoch.
„Hralo sa nám dobre, len sme mali trochu obavy, ako to dopadne, keďže tu nemáme cimbalistu. No bolo to fajn, odozva bola dobrá, “ tešila sa z koncertu Slávka Silvayová.
Povedala tiež, že momentálne skupina pracuje na prvom albume, založenom na prevzatých veciach, v budúcnosti možno prídu na rad aj autorské piesne. A dodala, najväčší pivár v kapele je Pali Križalkovič. Nebránil sa: „Nelámeme rekordy, ale pivo si radi dáme.“
Po roku sa do Stropkova vrátili aj Prešovčania Chiki liki tu-a, tentoraz už s vynoveným repertoárom a premiéru mal Marián Čekovský so svojou skupinou.
Týmto koncertom program vyvrcholil. Čeky je tvárou týchto podujatí, spolu s moderátorom Milanom „Juniorom“ Zimnýkovalom, ktorý dával jednu hlášku za druhou a ochotne sa dal vyfotiť s dobrou polovicou námestia.
Popri hudobných vystúpeniach mali návštevníci možnosť vyskúšať si i remeslo. „Predvádzam ľuďom rôzne vázičky, misky, hrnčeky. Môžu si aj vyskúšať spraviť si vlastný výrobok, dospelí i deti, “ vysvetlil hrnčiar Igor Macák.

S akciou bol spokojný aj organizátor Rasťo Šimko. „Oproti minulému roku je to samozrejme lepšie, na budúci rok to bude ešte lepšie. Zjednodušili sme to, zoštíhlili sme program, s kvalitným obsadením, “ povedal.
Pre budúci ročník zvažujú ďalšie novinky, napríklad internetový straming.
Podobne si vychutnával atmosféru aj Martin Stanko, ďalší človek stojaci za sériou My sme východ.
„Teším sa úplne na všetko. Tú emóciu je cítiť, hoci je horúco. Ľudia sa vedia zabávať, vedia to oceniť. Určite som zvedavý na Silvayovcov i na Mariána Čekovského, ktorý už sa stal takou ikonou východu, a s ktorými veľmi dobre spolupracujeme, “ podotkol M. Stanko

Tu vznikli aj rozhovory s ocenenými Stropkovčanmi:
http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7981369/otca-znamej-bezeckej-akcie-pod-duklou-ocenili.html
http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7970206/fotoklub-v-stropkove-oslavuje-styridsiatku-dostal-galeriu.html

Pre záujemcov, niektoré články z r. 2014:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7371169/den-otvorenych-dveri-v-sarisskom-pivovare-prilakal-davy-ludi.html
http://bardejov.korzar.sme.sk/c/7293841/zabave-v-stropkove-nezabranilo-ani-tropicke-teplo.html

 
29.10.2015 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 6395 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS