Višňovo-čerešňový koláčik
Sezónny, jednoduchý a veľmi chutný recept architektky Jany Pastorokovej na výbornú bublaninku z čerstvých čerešní a višní, ktorý sme mali v Prešovských novinách.
Suroviny:
150 g hladkej múky
150 g práškového cukru
250 g jemného tvarohu
100 g masla
150 g čokolády
2 lyžice hnedého cukru
1/2 prášku do pečiva
2 sáčky vanilkového cukru
4 vajcia
štipka soli
2 vrecká tortového želé
čerstvé višne a čerešne - spolu cca 1kg
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, vychladíme. Dve vajcia a 50 g cukru vyšľaháme, pridáme múku s práškom do pečiva a dve až tri lyžice smotany, primiešame vychladenú čokoládu. V inej miske si vymiešame dve vajcia,100 g cukru a tvaroh.
Na malý plech (cca 30x40 cm), vystlaný papierom na pečenie, nalejeme polovicu cesta, na to navrstvíme tvaroh, potom rovnomerne rozložíme vykôstkované višne, znova zalejeme druhou polovicou cesta a dáme piecť na 200 stupňov asi 40 minút. Necháme trochu vychladiť.
V malom hrnci povaríme čerešne s 2 lyžicami hnedého cukru, aby trochu zmäkli a vytvoril sa sirup, pridáme tortové želé a vzniknutú čerešňovú želatinu vylejeme na koláč. Necháme dobre vychladiť.