dnes je Sobota - 27. júl 2024 - Božena | zajtra Krištof

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Filmovačka dokumentu o prešovskej scéne začala

S Janom Stračinom sme sa konečne dostali k prvým nakrúcaniam dokumentu o prešovskej hudobnej scéne. Tu sú prvé mediálne informácie o filme.

V Prešovských novinách som mal tento článok o nakrúcaní:

Filmári v Prešove začali s ostrým nakrúcaním celovečerného kinodokumentu mapujúceho prešovskú hudobnú scénu od jej začiatkov po súčasnosť.

PREŠOV. Po zdĺhavých prípravách začalo cez víkend v Prešove nakrúcanie dokumentárneho filmu o prešovskej hudobnej scéne.
Pripravuje ho režisér Ján Stračina. Pracovný názov filmu je Prešovský Seattle, podľa Stračinu je však vysoko pravdepodobné, že sa ešte zmení.

Nakrúcaniu predchádzala pomerne dlhá príprava. Nejaký materiál bol natočený už skôr, priestor tiež dostanú archívne zábery. Teraz sa filmári konečne pustili do ostrého nahrávania.
„Začali sme tou najstaršou érou, počiatkami hudobného života v Prešove. Podarilo sa nám stretnúť so zaujímavými ľuďmi, pamätníkmi tejto éry, “ naznačil režisér J. Stračina, pričom zdôraznil, že k dokončeniu filmu je ešte dlhá cesta.
Natáčacie dni vyšli práve na obdobie, keď sa na Delni konal Dobrý festival.
„Na jednej stránke nám to skomplikovalo prácu, keďže veľa ľudí, s ktorými sme sa mali stretnúť, bolo na festivale a bolo ťažšie rozvrhnúť si program, na druhej strane sme urobili unikátne zábery i rozhovory priamo na podujatí, ktoré je s Prešovom späté. Určite sa tu však ešte vrátime, “ povedal režisér.

Spolu s ním sa nakrúcania zúčastnil popradský filmár a fotograf Robo Kočan, ktorý stál za kamerou.
Pred ňou sa vystriedalo niekoľko respondentov, najmä tých skôr narodených.
Filmári okrem Delne navštívili aj miesta, v ktorých sa písala história prešovského kultúrneho života. Podrobnosti o kinodokumente neprezradili, lebo od námetu po premietanie vedie dlhá cesta.
„Je to náročné, časovo i finančne. Podporil nás Audiovizuálny fond a jedna súkromná očná klinika, ale stále je to málo. Som však pevne rozhodnutý film dokončiť, pretože ide o pozoruhodný fenomén, “ dodal režisér.

Ján Stračina pochádza zo Zvolena, ale k prešovskej hudobnej scéne má blízky vzťah.
Nielen preto, že kedysi dávno nakrúcal video legendárny Ali Ibn Rachid, ale pracovne sa v metropole Šariša ocitol viackrát.
K tunajšej hudobnej scéne pričuchol napríklad počas nakrúcania dokumentu Každý s každým, v rámci cyklu Nezvyčajné príbehy na slovenských sídliskách. V Prešove natáčal aj hodinový dokument Svojsky mladí.

Kameraman Robo Kočan bol pri prvom televíznom účinkovaní IMT Smile, v relácii RG Tip (1996).
Táslerovci vtedy zháňali textárov a Kočan im odporučil svojho spolužiaka Vlada Krausza.
Vtedy ani netušil, že tým vznikne autorský tandem, ktorý natrvalo zmení tvár slovenskej hudobnej scény.

Tu je link:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7876242/nakrucanie-dokumentu-o-presovskej-hudobnej-scene-sa-zacalo.html

A cez Eda Kopčeka vyšla aj tlačová správa „Práce na filme o prešovskej hudobnej scéne sa rozbehli“. Vydalo ju (resp. informácie z nej čerpalo) viacero médií, viď linky nižšie. Pripájam to teda tu, do "haluzí" :)

Fenomén mesta Prešov ako liahne mnohých úspešných interpretov sa dostane na filmové plátna. Ostré nakrúcanie celovečerného dokumentu už začalo. Tvorcovia už vraj majú jasno aj v tom, ako sa film bude volať.

Prešov. Prvé natáčacie dni má za sebou tím režiséra Jána Stračinu, ktorý pripravuje celovečerný kinodokument o prešovskej hudobnej scéne. Má ambíciu zmapovať ju od jej koreňov a prapočiatkov po súčasnosť. Z Prešova pochádzajú desiatky hudobníkov rôznych štýlov, ktorí sa presadili v celoslovenskom i širšom meradle.

„Film má byť odľahčený, veselý a hľadá odpoveď na otázku, prečo je práve toto mesto na východnom Slovensku liahňou obrovského množstva talentov. Použité v ňom bude mnoho archívnych záberov. Začali sme aj so samotným natáčaním, podarilo sa nám stretnúť s viacerými pamätníkmi začiatkov muzikantskej éry v Prešove, “ povedal režisér Ján Stračina.

Príprava takéhoto filmu je na dlhé lakte. Ide aj finančne nákladný projekt, tvorcom sa zatiaľ podarilo získať podporu od Audiovizuálneho fondu a Očnej kliniky Veselý. Veria však, že postupne sa pridajú ďalší. Režisér je preto rád, že sa začalo „ostré“ natáčanie.

Vo filme by sa okrem známych mien mali objaviť pamätníci ako Bernard Herstek, Milan Országh, Ivan Benko, Miro „Čiri“ Černák, Laci Kišeľák, Miro Tásler, Peter „Pufo“ Sopko, Stašo Gut, Marián Kuľhavý či Ľubo Hanušín, organizátor kultovej Rockovej ligy. Respondentov, od najstarších po najmladších, však bude niekoľko desiatok, podrobnosti zatiaľ tvorcovia do sveta nepúšťajú.

Známy by už však mal byť názov filmu. Projekt začali pod pracovným názvom Prešovský Seattle, avizovali však, že zrejme pri ňom neostane. Ján Stračina prezradil, že hoci definitívny názov na svete nie je a riešiť sa bude až neskôr, s veľkou pravdepodobnosťou sa dokument bude volať Bars dobrý film.

Režisér Ján Stračina a kameraman Robo Kočan prešli s kamerou viacero miest v Prešove, kde sa písali dejiny slovenskej hudobnej scény. Filmový štáb sa ocitol aj na Dobrom festivale, ktorý je každoročným sviatkom prešovských hudobníkov. V prípade, že budú postupovať práce na filme hladko, by mohol byť tento unikátny dokument dokončený v roku 2016.

Video:
Tásler Pufo Band na hlavnom pódiu Dobrého festivalu. Členovia tejto skupiny sa sťaby skúsení harcovníci hudobnej scény objavia aj v dokumente:
https://www.youtube.com/watch?v=n0A4T2o4fi4

Rozhovor o pripravovanom kinofilme s pracovným názvom Prešovský Seattle:
https://www.youtube.com/watch?v=NPVzY3vmXFA

Točiť sa začalo na Dobrom festivale 2015: http://www.frenky.sk/clanok/1053/dobry_festival_2015-imt_smile_pritiahli_ako_hlavnu_hviezdu_lucnicu.html

Linky:

SITA: http://presov.korzar.sme.sk/c/7887142/zacali-nakrucat-snimku-o-presovskej-hudobnej-scene.html

Ďalšie:
http://hudba.zoznam.sk/spravy/30-06-2015-v-presove-nakrucaju-bars-dobry-film-o-miestnej-hudobnej-scene/
http://www.mojamuzika.sk/novinky/prace-na-filme-o-presovskej-hudobnej-scene-sa-rozbehli
http://www.metoo.sk/content/view/21789
http://pis.sk/clanok/14963/prace_na_filme_o_presovskej_hudobnej_scene_sa_rozbehli.html
http://gregi.net/clanky/prace-na-filme-o-presovskej-hudobnej-scene-sa-rozbehli/
http://music-zone.eu/prace-na-filme-o-presovskej-hudobnej-scene-sa-rozbehli/
http://www.hux.sk/nase-clanky/hudba/item/71913-prace-na-filme-o-presovskej-hudobnej-scene-sa-rozbehli
http://presov.dnes24.sk/dianie-v-nasom-meste-na-striebornom-platne-v-presove-nakrucaju-celovecerny-film-210300

Info tiež tu: http://www.stracina.sk/sk/presovsky-seattle

Verme, že sa podarí celú vec dotiahnuť do úspešného konca. Nejaké spoločné filmy či relácie už máme za sebou: http://www.frenky.sk/clanok/932/moje_scenare.html

 
27.7.2015 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 4701 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS