dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Dobrý festival 2015: IMT Smile pritiahli ako hlavnú hviezdu Lúčnicu

Dobrý festival sa po troch rokoch presťahoval z prešovského amfiteátra späť na Delňu. Zmena mu prospela. Hlavná scéna sa tento rok obišla bez zahraničného headlinera. nahradili ho hostitelia IMT Smile v spoločnom programe s Lúčnicou.

Veľa rôznorodej muziky na jednom mieste ponúkol počas dvoch dní Dobrý festival, ktorý každoročne pomyselne otvára hudobné leto v meste. Najväčšia prešovská akcia sa vrátila z amfiteátra na letné prírodné kúpalisko Delňa, ktoré poskytuje väčší komfort vystupujúcim umelcom i návštevníkom.

Ivan: Bol to náš sen

Najväčší záujem bol tento rok jednoznačne o spoločný projekt IMT Smile a Lúčnice. Spojenie ľudovej kultúry s rockovou kapelou nebolo pre takýto letný festival typické. Dvojposchodové hlavné pódium (údajne najväčšie v Európe) bolo prispôsobené veľkému tanečnému ansámblu. Kým tanečnice z Lúčnice, ich mužskí kolegovia a muzikanti z ľudovky či IMT Smile sa naň akurát vošli, iné kapely hrajúce pred hlavnými hviezdami sa na pódiu akoby strácali. A aj pod ním bola jasné, kto je ťahúňom festivalu. Počas koncertu Táslerovcov s Lúčnicou bola široko ďaleko tlačenica.

Nie každému voňalo toto spojenie, ktorému dominoval folklór, záujem divákovi ohlasy hovoria jasnou rečou. Nadšení boli i hlavní protagonisti. „Každé hranie je originálne, ale toto bolo obzvlášť jedinečné. Je to krásne, zahrať to tu, doma. Bol to taký náš sen, dostať toto vystúpenie na tento festival do Prešova. Myslím si, že účasť bola fantastická, ľudia skvelí ako vždy. Z našej strany určite nadšenie a spokojnosť. Verím, že to tak je aj na tej druhej strane, nielen na pódiu, “ uviedol po dva a pol hodinovom koncerte líder IMT Smile Ivan Tásler.

Silná prešovská enkláva

Komu bola Lúčnica málo a chcel si užiť viac rockovej zábavy, dočkal sa vzápätí. Festival na hlavnom pódiu uzavreli Heľenine oči. Aj keď sa mohlo zdať, že ľudia sa po hlavných hviezdach rozpŕchnu, nestalo sa tak. „Oči“ odohrali koncert pred parádnou diváckou kulisou. Na tú sa nemôže sťažovať ani ďalšia tradičná kapela - Chiki liki tu-a.

„Za celý rok v meste nie je taká akcia, aby sa stretla takáto komunita ľudí. Tie podujatia majú iný charakter. Je to pekné, lebo tu prídu ľudia, ktorí naozaj majú radi hudbu. Čiže nejde tadiaľ okolo nejaká teta s nákupom domov. A to vlastne vytvára tú atmosféru, “ chválil Dobrý festival Martin Višňovský z Vhiki liki tu-a.

Sobotňajšiu prešovskú enklávu na hlavnom pódiu dopĺňali Tásler Pufo Band. Mladá kapela seniorských hudobníkov bola spokojná. Peter „Pufo“ Sopko prezradil: „Necítime sa byť starí. Hranie s mladými nás obohacuje. Teší ma, ako publikum reagovalo na našu tvorbu...“

Punkový trojlístok v akcii

Horúco bolo aj na ostatných pódiách. Na tom „metalovom“ to roztočila Šarišská nátierka a ďalšie undergroundové kapely. „Punkový“ stan patril v sobotu nepunkovým kapelám ako Nocadeň či Družina. Svojim životom si žila tanečná scéna. Fungovala tak trochu ako „štát v štáte“, vrátane vlastných hviezd (Hype, Opolopo).

Spomínaný „punkový“ stan, stojaci blízko hlavného pódia, dostal najviac zabrať počas prvého festivalového dňa. Z trojice legiend slovenského punku to najviac sypalo Slobodnej Európe, ktorá vychytila parádnu formu. Extip trochu doplatil na skoršiu hodinu a Zóna A predviedla štandardný výkon pred plným stanom. Mnohí návštevníci dokonca sledovali vystúpenia zvonku. Medzi tieto kapely sa vklinil český Alkehol. Rovnako tak pred plným hľadiskom odohral svoje pivné popevky a odrhovačky. Nemohol nemať úspech.

Medzičasom sa na hlavnom pódiu predstavili Smola a hrušky, Mukatado (výborný koncert, no s menšou diváckou kulisou) či Inekafe, ktorí sa tiež hlásia k punku, ale takému masovejšiemu. „Sme radi opäť po rokoch u vás na Delni a sme ešte radšej, že ste už 20 rokov s nami, “ privítal návštevníkov líder skupiny Vratko Rohoň.

„Iné Kafe sa mi veľmi páčili, Vratko spieva stále rovnako. Síce som nové pesničky nepoznala, no keď začali hrať tie staršie, človek sa hneď chytil, “ povedala nám jedna z fanúšičiek Andrea Očenášová.

Záver prvého dňa na hlavnom „stejdži“ obstarala kapela The Paranoid. Pre mnohých mohlo ísť o neznáme meno, no pohľad na dav pod pódiom, tvorený hlavne mladšími divákmi, hovoril za všetko.

Pre každého niečo

Hralo sa aj na vedľajšom pódiu, z ktorého zaznel dokonca death metal (zrejme prvý raz na Dobrom festivale) v podaní Perversity, hardcore (zaujal Lunokhod, či Čad, hoci prišiel iba v dvojici spravil hlukový masaker za piatich), a ďalšie podobné žánre. Či má človek rád extrémne druhy tvrdej hudby, starý punk, nový pop, alebo tanečnú muziku, na Delni si našiel každý to svoje. Okrem spomínaných „stejdžov“ tu bolo džezové pódium. detský kútik i prehliadka bojových umení. Návštevníci si tiež mohli zoskočiť z niekoľkometrovej plošiny do nafukovacieho vaku, či oddýchnuť v kaviarni Rádia Prešov, kde sa konali rôzne besedy s občianskymi združeniami. Ani počasie napokon nebolo také hrozné, hoci leto vyzerá inak.

Návrat na Delňu potešil

Presun z amfiteátra na Delňu si návštevníci zväčša pochvaľovali. „Je tu viac miesta a tým pádom sa tu vojde aj viac ľudí. Delňa je priestranná, v amfiteátri bolo všetko na kope, “ uviedol Filip Švec z Nižnej Šebastovej. Jeho kamarát Matej Adamčin ho doplnil: „Som rád, že sa festival koná opäť na Delni. Mám taký nostalgický pocit z čias, keď som tu chodil ako tínedžer.“

Dobrý festival sa prvý raz konal v roku 2007 na Delni, postupne sa - aj vďaka osobitej dramaturgii - stal neodmysliteľnou súčasťou prešovského kultúrneho života. Na aktuálnom ročníku Dobrého festivalu vystúpilo takmer 60 interpretov.

Táto reportáž vyšla v týždenníku Prešovské noviny. Spoluautorkou je Lea Heilová, ktorá o Dobrom festivale 2015 písala do Korzára:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7870250/hudobne-leto-na-vychode-slovenska-odstartoval-dobry-festival.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/7871594/dobry-festival-vyvrcholil-koncertom-imt-smile-a-lucnice.html

Avízko na podujatie bolo tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/7848567/dobry-festival-prinesie-pestru-zanrovu-zmes.html
Na Dobrom festivale sa natáčal aj film: http://presov.korzar.sme.sk/c/7876242/nakrucanie-dokumentu-o-presovskej-hudobnej-scene-sa-zacalo.html
http://www.mojamuzika.sk/novinky/prace-na-filme-o-presovskej-hudobnej-scene-sa-rozbehli

Fotogalérie:
http://pis.sk/clanok/14931/foto-dobry_festival_2015_piatok_19-6-.html
http://pis.sk/clanok/14956/foto-dobry_festival_2015_sobota_20-6-.html

Nejaké tie linky na predošlé ročníky:
http://www.frenky.sk/clanok/668/dobry_festival_2011.html
http://www.frenky.sk/clanok/594/gary_moore_-_pamiatka_na_jeden_z_poslednych_koncertov.html
http://www.frenky.sk/clanok/730/20_rokov_strechy-obsah_serialu---.html
http://www.frenky.sk/clanok/497/dobry_festival_2008.html

Klip z hlavného pódia Dobrého festivalu:
Tásler Pufo Band - Čo tu po mne ostane https://www.youtube.com/watch?v=n0A4T2o4fi4

Neprehliadnite

Prečítať si môžete aj veeeľký rozhovor s organizátorom a muzikantom Mirom Táslerom, nielen o Dobrom festivale, ale aj o Ivanovi, IMT Smile a iných veciach: http://presov.korzar.sme.sk/c/7846312/miro-tasler-mam-pri-sebe-mozarta-nechcem-byt-salieri.html

 
1.7.2015 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 6647 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS