dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Mloci - prešovská pamätihodnosť oslavovala

Mloci majú viac hitov ako piesní, výročie oslávili vo veľkom. Bláznivá kapela a prešovská pamätihodnosť vypredala divadlo. Čo vám zíde na um, keď sa povie Mloci? Jeden z členov zareagoval: Mloci? ... .ci.

Reportáže z výročného koncertu Mlokov vyšli v Prešovských novinách i Korzári. Tu sú pekne pokope. Uvádzam aj linky, kde sú jednotlivé články s fotogalériami.

Mloci majú viac hitov ako piesní, výročie oslávili vo veľkom

Skupina Mloci neodmysliteľne patrí ku koloritu Prešova už 30 a pol roka. Legendy hudobnej scény oneskorene oslávili okrúhle narodeniny.

Vo veľkom štýle sa predviedla prešovská kapela Mloci na koncerte k 30. výročiu. Presný dátum výročia kapela vlani nestihla, pre choroby jej členov, všetko však fanúšikom vynahradila v utorok na akcii 30 a pul rokoch Mlokoch.

Napriek hokeju dokázali Mloci vypredať veľkú sálu Divadla Jonáša Záborského v Prešove, a tak k večernému koncertu narýchlo pridali aj jeden podvečerný. A predviedli sa vo veľkom štýle. Kapela je známa bláznivými piesňami, kostýmami i šarištinou. Základné kvarteto na výročnom koncerte posilnili muzikanti z projektu Ekstra viber vichod, vytvorenom špeciálne pre túto príležitosť.

Rokmi overené hity získali nový hudobný šmrnc. Bicie Roba „Skippyho“ Hatalu dodali patričný drajv, balalajkár Ivan Akimov sa vybláznil dosýta, klavirista Dano Špiner hral akoby ku kapele patril napevno, gitarista Ľubo Petruška zapadol výborne, saxofonista Mário „Gapa“ Garbera neexhiboval, ale dodal piesňam nový nádych, trio „bratských“ Žobrákov Rasťo Badiar, Fero Jano a Peter „Cico“ Hajduk sú s Mlokmi dlhoročne hudobne zrastení.

Z hostí sa predstavili rodinné kapely Žojca Havadeja Shadoogies a Swing Time For. Prv menová formácia predviedla aj mločiu skladbu Bosorka vo verzii, v akej by ju mohli hrávať The Shadows, druhá kapela, aj so šarmantnými speváčkami, ponúkla dve autorské piesne, pričom svetovú premiéru mala pieseň Guitarman, ktorá vznikla pre Mlokov v ich začiatkoch pred troma desaťročiami, ale vtedy sa neujala.

Kvarteto Vlado, Fando, Bohuš a Žojco zahralo piesne, ktoré doslova zľudoveli
a patria medzi prešovské klenoty. Mloci sú známi sebairóniou, no tentoraz sa výnimočne aj pochválili. „Mame vecej hitoch jak pišňičok, “ hlesol Bohuš. A je to tak, čo skladba to hit. Marja Kovaľova, Trabant, Pejrak, Lachvate ľudze, Čajíček, Povice jej, Brejk, Pravidlo pravej ruky, Odviate vetrom, Autobus č. 33 s hororovým introm... Stačia názvy a Prešovčania vedia, ktorá bije. Neuveriteľné je, akú dlhú dobu nepretržite vydržali títo „blázni“ na scéne. K výročiu im vzdalo hold vypredané divadlo.

Link na článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7791226/mloci-maju-viac-hitov-ako-piesni-vyrocie-oslavili-vo-velkom.html

Čo vám zíde na um, keď sa povie Mloci?

Až bude najbližšie prešovská radnica znovu rozširovať zoznam mestských pamätihodností, pokojne a bez pochybností doň môže zaradiť prešovskú kapelu Mloci.

Viac než tri desaťročia pôsobí na hudobnej scéne „bláznivá“ skupina Mloci. Teraz, s polročným omeškaním zapríčineným objektívnymi dôvodmi, oslávila vo veľkom štýle tridsiate narodeniny.

Mloci ovplyvnili počas svojho pôsobenie mnoho ďalších skupín. Hlásia sa k nim muzikanti bez ohľadu na žáner.

Koncert 30 a pul rokoch Mlokoch vypredal Divadlo Jonáša Záborského v Prešove a skupina musela pridať ešte jeden navyše. Základné kvarteto Fando Cmar, Žojco Havadej, Vlado Kavulič a Bohuš Konečný posilnili hviezdni hudobní hostia, ktorí s Mlokmi odohrali ich nezabudnuteľné hity.

Niektorým z nich sme preto položili otázku, čo im zíde na um ako prvé, keď sa povie Mloci. „Je to jedna stálica východného Slovenska. Ako druhé mi napadne, že je to kapela staršia ako ja o rok a pol. A tretia vec, že sú to perfektní chlapi. Keď som začal ochutnávať víno, tak sme si začali v partii spievať ich pesničky, čiže som pri nich doma a teším sa, že ich teraz môžem hrať s Mlokmi na jednom pódiu. Fantázia, “ zareagoval klavirista Daniel Špiner, známy z pôsobenia s Andrejom Šebanom či Katkou Koščovou.

„Mloci - to je prešovská kultúra. Za tých 30 a pol roka, čo existujú, boli našou najznámejšou prešovskou skupinou. Nerátam Petra Lipu, Petra Nagya a ostatných. Až potom začali všetci ostatní. Nositeľmi kultúry sú aj preto, že desať ročníkov Festivalu dobrej hudby Sigord je tiež niečo, čo si zaslúž obdiv, “ prezradil Peter „Cico“ Hajduk, vychýrený hráč na ústnu harmoniku. Pôsobí v skupine Žobráci, „mločích“ súpútnikov, ktorá s nimi svojho času organizovala aj zmienený festival.

„Prvé, čo mi napadne v súvislosti s Mlokmi je moje detstvo a koncert na autokrose v Dargove. Hrali tam na pristavenej vlečke, vtedy som ich naživo počul prvý raz. Ich muzika ma sprevádza celý život, tak ako každého Prešovčana, lebo je to neodmysliteľná súčasť nášho mesta, “ povedal bubeník Heľeniných očí Róbert „Skippy“ Hatala. S členmi Mlokov už stál na spoločnom „stejdži“ neraz, na výročnom koncerte teda chýbať nemohol.

A čo hovorí na Mlokov gitarista Ľuboslav Petruška (Chiki liki tu-a)? „Výborná rockenrollová skupina. Úplne vážne. Milujem túto skupinu od prvého momentu.“

Dlhé roky býva príležitostným hosťom mlokov, najmä na výročných koncertov, energický balalajkár Ivan Akimov. Podľa jeho je dobre, že nehráva častejšie, lebo o to väčšiu radosť potom cíti. Jeho prvá asociácia s Mlokmi je: „Život. Nielen jaskynný a podzemný, kde žijú obojživelníky, ale slnko. S týmito mlokmi je slnko stále. Radosť zo života, z hrania, bez nejakých komplikácií, hľadania neviem čoho, ale je to ono.“

Toľko hostia. Skúsili sme položiť rovnakú otázku aj niektorým členom základného jadra Mlokov. Tí svoj vychýrený zmysel pre humor potvrdili. Keď sa povie Mloci, Bohušovi zíde na um, „že treba ísť na skúšku“.

A Fando na otázku, čo mu napadne, keď sa povie Mloci, zahlásil: „Rýmuje sa to, ale je to neslušné.“

Link na článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7802935/co-vam-zide-na-um-ked-sa-povie-mloci.html

Ďalšia fotogaléria: http://pis.sk/clanok/14776/foto-tricec_i_pul_rokoch_mlokoch.html
O hosťoch: http://presov.korzar.sme.sk/c/7611976/havadejovci-maju-rodinne-kapely-hraju-shadows-i-swing.html

Bonus:

Na Mlokoch sme nezabudli ani vlani, keď reálne dovŕšili tridsiatku a venovali sme sa im v rubrike Prešovských novín DO UŠÍ v článku Prešovskí „šaľeňaci“ Mloci oslavujú 30. výročie bez fanfár. Vyjadrovali sa v ňom viacerí hudobníci.

Oslavy 25. výročia poňali pred piatimi rokmi Mloci veľkolepo. Teraz oslavuje táto nesmrteľná prešovská kapela 30. výročie, skromne a bez fanfár. Stále je však činná, aktívna a má čo povedať. A nejaké tie oslavy asi predsa len budú.

IMT Smile im robili predkapelu na svojom prvom koncerte a neskôr spravili coververziu ich skladby. Agropankáči zo Šarišskej nátierky spolu s nimi natočili pieseň. Heľenine oči prerobili ich Bosorku a spravili spoločný klip. Účinkovali na Porte, Bratislavskej lýre, Lomnickom štíte, v divadle, v MHD i v Amerike. Získali cenu za country music. To všetko - a oveľa viac - sú Mloci.

Pred piatimi rokmi vypredali Mestskú halu, kde si s nimi zahrala plejáda hostí zvučných mien, vydali 2CD a o rok neskôr 2DVD. Tohoročnú tridsiatku oslavujú Mloci opatrne. Aj pre vážne zdravotné problémy jedného z členov, pre ktoré preložili koncerty. No hrajú stále, nepretržite 30 rokov, čo je nielen na Slovenské pomery obdivuhodný výkon.

„Niečo bude, ale určite nie toho roku, “ prezradil Žojco Havadej, obvyklý hovorca kapely. „Sme si istí, že vlastnú latku k dvadsaťpäťke nepreskočíme, ale niečo teda bude. Máme to vymyslené...“

Potvrdil, že kapela mala väčší výpadok a od apríla až do konca júla nekoncertovala. Už však doháňa resty, koncertný kalendár sa jej zhustil. Oslavy sa ale tak či tak odkladajú. Skupinu totiž čaká ďalšia vynútená pauza, jeden z členov sa chystá na operáciu kolena. Predsa len, už sú to páni v rokoch, hoci sú rovnakí „šaľeňaci“ ako pred tými tridsiatimi (dvadsiatimi, desiatimi...) rokmi.

Link na celý článok (piano):
http://presov.korzar.sme.sk/c/7463755/presovski-salenaci-mloci-oslavuju-tridsiate-vyrocie-bez-fanfar.html

Viac o Mlokoch:
http://pis.sk/clanok/5473/fhe-mloci.html
http://pis.sk/clanok/5446/fhe-kumatox_mloci_povodni.html
http://pis.sk/clanok/11471/fhe-aktualizacie_ii.html

 
26.5.2015 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 15306 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS