dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

David Kollar - príklad, ako preraziť vo svete

David Kollar je jedinečný zjav na slovenskej hudobnej scéne. V rámci svojho žánru prerazil vo svete, založil kapelu s bubeníkom King Crimson, čo je legenda, ktorá je dôležitá pre svetovú hudobnú scénu a špeciálne pre Prešov, keďže prvý veľký koncert od vynálezu elektriny v šarišskej metropole bol práve jej.

David Kollár
David Kollár
Veľký rozhovor s Davidom vyšiel v Prešovských novinách. Link: http://presov.korzar.sme.sk/c/7690276/presovsky-gitarista-david-kollar-treba-stale-makat-a-hravat-s-lepsimi.html

Prinášam z neho podstatnú časť, ale zďaleka nie celý. Ak vás zaujal (príp. z neho chcete citovať), kliknite na príslušný link a cez piano si ho môžete prečítať celý. Ak piano nemáte, pokojne si ho objednajte priamo cez daný článok, je to lacné a podporíte dobrú vec. Príjemné čítanie. A pripájam ešte bonus (čítajte ďalej).

Prešovský gitarista DAVID KOLLÁR (31) je jedným z najlepších slovenských vývozných artiklov v oblasti hudby. Od jazzrocku sa vydal smerom k improvizácii a bol zaradený medzi stovku najlepších moderných gitaristov súčasnosti na svete. S bubeníkom svetovej legendy King Crimsom Patom Mastelottom a talianskym trubkárom Paolom Rainerim založil kapelu Komara. Robí filmovú hudbu, stojí za projektom Artrance, koncertoval v Amerike, v Európe, ale „objavili“ ho doma, kde získal nomináciu Radio_Head Awards za sólový album The Son. David Kollár si ide vlastnou cestou a hráva s veľkými menami svetovej scény. Príbeh o tom, ako oslovil Pat Mastelotto a zavolal na koncert do Varšavy, je už dostatočne známy. Tém na rozhovor bolo viac než dosť.

Album The Son bola vyslovene osobný. Keď vyšiel, získal ocenenia doma i v zahraničí. Čakali ste taký úspech?
Ten album som robil preto, že som sa chcel posunúť inde. Mal som tému a vedel som, ktorých ľudí tým chcem osloviť a čo chcem urobiť. Vedel som, že to musí byť niečo iné. Keď sme predtým urobili Artance, zareagovali naň ľudia, s ktorými som chcel spolupracovať a preto, že to bolo iné. V každej krajine je sto kapiel, čo dokážu robiť jazzrock a ja som chcel rozmýšľať modernejšie a išiel som do toho tak, že tí, ktorí tomu rozumejú, si album fakt užijú. Za cenu toho, že som vedel, že mi odpadnú fanúšikovia, ale vedel som, kam idem, a že môžem získať nových.

Bola tam priama súvislosť, že na základe tohto albumu vznikli ďalšie zahraničné spolupráce?
Áno. Aarset, Mastelotto. Borlai, turné v USA... Eivind Aarset robil rozhovor pre americký magazín Guitar Moderne, a spomenul ma, že hosťoval v mojom projekte Artrance. Šéfredaktor napísal, že ak niečo nahrám, mám mu poslať. Poslal som mu The Son. Album sa ocitol v desiatke najlepších nahrávok roka. Na základe toho ma oslovil Rick Walker, či by som neprišiel zahrať niekoľko koncertov do Ameriky...

Kde všade ste tam hrali?
Vzal som so sebou talianskeho trubkára Paola Raineriho. Koncertovali sme v mestách Seattle, Portland, San Francisco, San Jose, Santa Cruz, Los Angeles, prakticky celé západné pobrežie.

Klubové koncerty?
Väčšinou to boli festivaly. No v kluboch, pre tristo, štyristo ľudí. Bolo to v októbri, ale tam je teplo.

Aké bolo publikum, chodili miestni fajnšmekri, či aj krajania?
Krajania, turisti, rôzni ľudia. Vtipné bolo, že sme zverejnili, že o mesiac budeme mať turné s Patom Mastelottom a našou kapelou Komara, tak prišlo za nami niekoľko ľudí v Seattli s cédečkami pre Pata.

(...)

Rainerim a Mastellotom ste založili skupinu Komara. Pomenovaná je podľa vašich priezvisk. No prečo začína na KO ako Kollár a nie na MA ako Mastelotto? Trebárs MAKORA? Ako ste si presadili, že vaša skratka je prvá?
Nepresadil som si to. Pôvodne som myslel, že tam budú len naše priezviská, nie skratky. Potom padlo zopár smiešnych názvov typu Chickens (Kurčatá) a následne Mastelotto povedal, že sa budeme volať Komara, že mu to dobre znie. Teda to vymyslel on.

Brali ste to v pohode, alebo ste za tým cítili nejaké skryté uznanie, že vás vlastne uprednostnil?
Hlavne títo ľudia neriešia nejaké uznania, iba sa robí. Samozrejme som však nenamietal, lebo som nemal lepší variant. Jedine tak Makora, alebo Marako. Názov kapely je teda Mastelottov a málokto vie, čo vlastne znamená, že sú to naše mená.

(...)

Celý rozhovor:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7690276/presovsky-gitarista-david-kollar-treba-stale-makat-a-hravat-s-lepsimi.html

-

David Kollar
– s týmto menom sa stretnete na tomto webe viackrát, prakticky mapuje jeho hudobnú púť. Vyššie uvedeným rozhovorom však novinky ohľadne Davida nekončia. Pred desiatimi rokmi vydal svoj prvý album Free Your Minds (mal som tú česť ho pokrstiť), s Komarou vydáva album, ktorého obal spravil gitarista z TOOL. Chystá sa do Prešova, na Pohodu a získal ďalšie ocenenia...

Viac o tom v článku: Úspešní Prešovčania vo svete - Obal albumu Davida Kollára spravil gitarista z Tool, link: http://presov.korzar.sme.sk/c/7803126/obal-albumu-davida-kollara-spravil-gitarista-z-tool.html

 
18.5.2015 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 7473 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS