dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Perversity: pure death

Na scéne extrémnej hudby sa Perversity presadzovali nenápadne, postupne. Ich čistokrvný death metal si čoskoro našiel priaznivcov nielen doma, ale aj vo svete. V tomto roku si pripomenú jubileum.

Perversity
Perversity
Metalovej komunite, zvlášť jej najtvrdšej odnoži, netreba meno prešovskej kapely Perversity predstavovať. Skupina vznikla pred 20 rokmi v Prešove, z pôvodnej zostavy ostal už len gitarista Jozef „Dodi“ Košč.

Nad vodou ju však drží po celý ten čas a hoci koncertné možnosti sú limitované, nahrávky sa rozšírili v celom svete v rámci svojho žánru.

„Črtá sa zaujímavý rok, v októbri bude 20. výročie. Pre nás je najdôležitejšie pripraviť nový materiál. Máme šesť nových skladieb, ešte nejaké dve, tri nám treba, aby sme niekedy v lete začali nahrávať. Plus do toho budú nejaké koncerty, “ hovorí Dodi Košč o blížiacom sa roku.
Prípravu nového albumu unáhliť nechce, neviaže sa na termín jubilea: „Hlavne to chceme nahrať. Vydanie treba poriadne pripraviť, našťastie vydavateľa máme.“

Koncertné oslavy však budú. V deň výročia budú hrať Perversity v Prahe, potom sa presunú do Plzne, no výročný koncert v Prešove nesmie chýbať.
Bude to niečo veľké, aj s bývalými členmi? „Je to zaujímavá myšlienka, na pätnástke to bolo. Hrali sme vo Véčku. Niečo určite vymyslíme, ale je to ešte otvorené, “ zamýšľa sa Dodi Košč.
Aktuálne s ním v kapele pôsobia spevák Juraj Handzuš, bubeník Peter Jakubík, gitarista Martin Calko a nový basgitarista Andy Mašik, ktorý vystriedal Slava Kovala.
„Slavo je teraz tu, takže teraz máme akoby dvoch basákov, ale zase plánuje niekde odísť, takže sme s Andym. Andy hrá a Slava sme nazvali predseda basákov, “ smeje sa kapelník, ktorý môže byť s uplynulým rokom spokojný.

Skupine vyšlo nové EP Infamy Divine a natočila prvý oficiálny videoklip Goddess Of Maggots, ktorý hrala aj TV Rebel.

V tomto roku chystajú Perversity košický koncert s obnovenou českou legendou Krabathor.
„Zaujímavé je, že som videl až na plagáte, že spolu hráme. Riešil to totiž náš vydavateľ, ktorý to celé dohodol. Tešíme sa, “ vraví gitarista, ktorého by potešilo viac zahraničných koncertov.
„Stále nás niekam volajú, ale málokedy nám to vyjde. Teraz na jar máme potvrdené dva koncerty v Rumunsku...“

Ako budú znieť Perveristy v roku 2015?
„Viacero ľudí tvrdí, že už to nie je staré Perversity a ja si uvedomujem, že je to viac atmosférické, je to viac old school death metal, menej technického death metalu. Takto sa to vyvinulo, hráme tak posledných desať rokov, odkedy prišiel do kapely Juraj. Bolo to spontánne. Nové skladby, ktoré chystáme, budú tiež určitou zmenou. Sú komplexnejšie, prepracovanejšie, priamočiarejšie. Aj Andy na base hrá viac deathmetalovo, agresívne, “ dodáva Dodi Košč.

Ako hodnotí Perversity dlhoročný priateľ kapely a metalový fotopublicista Alex Hricov?
„Od príchodu Juraja je to temnejšie. Som rád, že opäť hrajú s dvoma gitarami. S posledným EP bola spokojná kapela i vydavateľstvo, teším sa na nový album. A veľmi by som si želal, aby na tohoročnom 20. ročníku festivalu Brutal Assault vystúpili dvadsaťroční Perversity, “ tvrdí.
Foto: Archív Prešovských novín

Tento rozhovor vyšiel v rubrike Prešovských novín DO UŠÍ:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7588128/v-presove-sa-tvori-europsky-death-metal.html

Ďalší článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/5562577/jubileum-metalovej-stalice-perversity-oslavuju-patnastku.html

Heslo vo FHE:
http://pis.sk/clanok/7017/fhe-perversity.html
http://pis.sk/clanok/14081/fhe-aktualizacie_iv.html

 
17.3.2015 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 6549 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS