dnes je Štvrtok - 25. apríl 2024 - Marek | zajtra Jaroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Hajdamaky: Karpatské ska

„Na Ukrajine nás ľudia poznajú, no len v tomto roku sme podpísali zmluvu s veľkým vydavateľstvom EMI. Doteraz nás poznali skôr v undergroundových kruhoch,“ povedal Oleksandr Jarmola, spevák skupiny Hajdamaky, ktorá vystúpila v prešovskom V-Klube (november 2001). Jej muzika vychádza z tradičného zakarpatského folklóru, no je odetá v do moderného kabátu tanečnej ska hudby.

Temperamentná muzika roztancovala Prešovčanov, ktorých však na koncert došla len hŕstka. Išlo o druhý koncert týchto Ukrajinčanov na Slovensku, po ktorom odišla predskakovať formácii Asian Dub Fundation do Bratislavy.

Premiéru si Hajdamaky odbili na tohoročnej trenčianskej pohode. „Bolo to tam výborné, napriek dažďu a blatu sa ľudia zabávali a tancovali,“ pochvaľoval si spevák.

Zaujímalo nás, aká je situácia s klubovou hudobnou scénou na Ukrajine.
„Scéna funguje veľmi zle. Kapely si môžu prilepšiť akurát hraním v Nemecku alebo tiahnu do Moskvy,“ uviedol Oleksander Jarnola, najzvhovorčivejší člen šesťčlennej formácie, do ktorej patria akordeonista Ivan Leno, basgitarista Volodymyr Sherstyuk, bubeník Ruslan Ovras, gitarista Oleksandr Demynenko a trombónista Ruslan Trochynskyj. Opomenúť by sme nemali ani zvukára Vladyslava Grymalskeho, ktorý mal v Prešove problémy s nedobrou akustikou, kvôli nízkemu stropu V-klubu.

Čo hovoria Hajdamaky na úspech ruského duo Tatu, ktoré boduje vo všemožných hitparádach hitom Nas nedogonjat? „To sú malé dievčatká, 'spravili' ich producenti,“ uviedol O. Jarnola a na poznámku, či by boom, ktorý Tatu vyvolali mohol pomôcť kapelám z východu k presadeniu sa na západe, reagoval: „Pomôžu moskovským kapelám. Ukrajina je iná krajina, takže to nehrozí.“

Z ukrajinskej scény je podľa jeho slov najznámejšou kapelou VV. Poznajú aj ruský Auktyon, ktorý pred dvoma rokmi očaril na festivale Pohoda a členovia kapely svorne potvrdili, že si Auktyon vážia. Zo Slovenska zas poznajú a oceňujú Polemic, s ktorým spolu vystupovali na západ od našich hraníc.
„Onedlho vyjde u EMI naše prvé CD. Doterajšie demosnímky, ktoré máme nemožno nazývať profesionálnymi albumami,“ povedal ďalej spevák, ktorého sme sa opýtali aj na to, ako sa títo Ukrajinci dostali ku ska hudbe, ktorá má svoj pôvod na Jamajke. O. Jarmola odvetil, že ľudia, čo robia sú kreatívni, pozitívni a fajčia marihuanu, pričom ale poznamenal, že tak ako na Slovensku, aj na Ukrajine nie je užívanie tejto látky legálne.

Nízky počet ľudí možno zapríčinilo aj preloženie koncertu. Pôvodný termín skupina nestihla kvôli vízam. „Neobviňujeme z toho nikoho, bola to naša chyba, lebo sme sa dosť neskoro dozvedeli, že víza potrebujeme.“

Hajdamaky, ktorí spolu fungujú už desať rokov, na koncerte presvedčili ľudí o svojich kvalitách. Medzi piesňami sa našli i prerobené ukrajinské koledy, niektorým textom nechýbal, ako sa na správnych Ukrajincov patrí, národobuditeľský podtón. Členovia kapely tvrdia, že o politiku sa vôbec nezaujímajú. Prečo sa teda volajú Hajdamaky?

„Náš názov má svoj pôvod v histórii. Hajdamaci boli vzbúrenci, niekedy v 17. a 18. storočí, ktorí bojovali za vymanenie sa spod poľského katolíckeho jarma, ale aj moskovského. A tiež proti ukrajinským komunistom.“

Proti komunistom hajdamaci predsa nebojovali...
„Mysleli sme to alegoricky. Vtedy ešte komunistov nebolo. No hajdamaci boli vzbúrenci proti útlaku,“ dodal Oleksandr Jarnola.

(november 2001)

Za odbornú spoluprácu a preklad ďakujem kolegovi z Prešovského denníka Korzár Jaroslavovi Suškovi.

Fotoreportáž z koncertu nájdete tu:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=84

 
15.1.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 17707 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS