frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/933/velka_noc-syrek-_sunka.html

Veľká noc: Syrek, šunka

Blíži sa Veľká noc a s ňou tradičné dobroty a plné stoly. Základom je šunka a špecialitou, ktorá sa robieva raz v roku, syrek. Aspoň kúsok si ani ja, súc alergik, neodopriem…

Syrek

Potrebujeme: Základom je 30 vajec a 3 litre mlieka,
a chuť dotvárajú koreniny (čierne, biele rozdrvené, soľ, vegeta, pažítka)

Postup: Do veľkého hrnca na sporáku nalejeme mlieko, rozbijeme doň vajíčka, dôkladne rozmiešame (najlepšie mixérom), pridáme vegetu (tu sa fakt, ale fakt hodí), soľ a v mažiari roztlčené čierne a biele korenie (od oka) a neustále miešame. Varíme a miešame, aby sa nám to neprilepilo o dno, to by bol smrad a nič z toho.

Miešame až kým budúci syrek nezhustne, tak akoby sa vajíčka začali oddeľovať od mlieka. Pred koncom pridáme nakrájanú čerstvú pažítku.

Na sitko dáme gázu, vlejeme do nej syrek (mlieko odtečie), poriadne zaviažeme a necháme odkvapkať a vychladnúť.

Šunka

Príprava veľkonočnej šunky je mimoriadne jednoduchá. Dáme ju variť do vody v hrnci, môžeme pridať nejaké celé korenie, ale nie je to nutné, hlavne nie soľ (šunka je slaná dosť). Varíme na miernom ohni zhruba hodinu na kilo údenej šunky, alebo trošilinku dlhšie. To je celé, navyše vývar vieme využiť na chutnú polievku.

Pravidlá pre kúpu dobrej šunky:
Lepšie je kúpiť od osvedčených malopredajcov, bývajú lepšie než akciové supermarketové.
Od majstra mäsiara som sa dozvedel, že si treba všímať vzhľad a veľkosť. Ak je obrovská, je to podozrivé. Aj neprirodzene lákavé farby. Ľudia sú však už zvyknutí na tie umelé farbivá a majú predstavu, že presne tak majú šunky vyzerať.
Pri nastrekovaných šunkách, ktorých je drvivá väčšina, vidieť po rozkrojení akoby želatinu medzi štruktúrami vlákien.
Príliš nízka cena je tiež podozrivá. Pre mnohých zákazníkov však ide o kľúčový faktor.

 
6.4.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 5074 krát