frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/927/fuzy_muzy-psychothriller_music.html

Fúzy Múzy: Psychothriller music

K predstaviteľom najmladšej generácie prešovských hudobníkov patrí formácia Fúzy Múzy. Inštrumentálne trio sa dostalo do finálovej nominácie ocenení Radio_Heads Awards za objav minulého roka.

Z mladých tvárí, ktorých je na prešovskej muzikantskej scéne ako šafranu, vyčnieva skupina Fúzy Múzy. Trio, hrajúce výlučne inštrumentálnu muziku, tvorí basgitarista Juraj Staviarsky (na snímke), gitarista Ľubo Krajňák a bubeník Stano Kořínek.

Fúzy Múzy neskrývajú radosť z nominácie na Objav roka 2013. „Znovu nás to nabudilo, lebo akoby sme zaspali zimným spánkom. Máme chuť pracovať, zdokonaľovať sa, “ povedal J. Staviarsky.

Priblížil začiatky tohto zoskupenia, fungujúceho len poldruha roka: „Gitarista Ľubo a bubeník Stano hrali spolu už dlhšie, aj so spevom. Odišla im basáčka, ktorú som nahradil a v priebehu skúšok sme zistili, že spev k nám nepasuje. Presnejšie, speváčka, Stanova sestra, s nami veľmi nechcela spievať. Keď som sa k nim pridal, veľa sme na skúškach improvizovali, išlo to viacej do inštrumentálok. Síce sme skúšali robiť nejaké texty, ale nebolo to ono. Tak vznikli Fúzy Múzy. Aj keď sme ešte nevedeli, že sa tak budú volať.“

Ako prišli k tomuto nevšednému názvu? „Vzniklo to tak, že sme sa stretli na internete a písali si rôzne návrhy názvov. Bolo ich možno štyridsať, všetko somariny. Povedal som si, že Fúzy Múzy? Blbosť. No na druhý deň som si to prečítal znova a bol to perfektný názov. S nápadom prišiel Ľubo Krajňák. Je aj humorný, aj slovenský, lebo väčšina tunajších kapiel používa anglické názvy.“
Nová kapela vystúpila vo Svetlej hodinke v Umpaxe, odkiaľ pochádzajú jej prvé nahrávky. Ďalšiu spravila pre kompiláciu Rádia_FM Demovnica.
Ide vlastne o súťaž pre mladé kapely z celého Slovenska, na ktorej sa „fúzom“ darilo a dostali sa vďaka nej do rozhlasového éteru i na koncerty.

Najčastejšia otázka, ktorú Fúzy Múzy dostávajú znie, či nechcú k svojej hudbe pridať spev.
„Hovoríme, že nie. Ak by pribudol spev, bolo by to v rámci iného projektu, “ vraví Juraj Staviarsky, uvedomujúc si, že nie je jednoduché udržať pozornosť poslucháčov iba výlučne inštrumentálnou tvorbou.

„Na nahrávke je to ťažšie než na koncerte. Ten sa ešte dá zahrať bez spevu, ale nahrávka musí byť premakaná.“

Novú nahrávku už pomaly Fúzy Múzy chystajú. Následne chce Juraj zapojiť do práce i svojich filmárskych súrodencov, aby sa podieľali na videoklipoch: „Ak by sa spojil dobrý klip s našou hudbou, mohlo by vzniknúť niečo zaujímavé.“

Svoju produkciu nazývajú Fúzy Múzy „psychothriller“. A to preto, že atmosférou sa ich tvorba hodí k filmom. K tým má Juraj blízko, cez brata režiséra, sestru producentku a otca scenáristu.

„Keďže brat a otec celý čas hovoria len o tom, niečo sa na mňa nalepí. Uvažoval som, že pôjdem na filmovú školu, ale rozmyslel som si to, lebo sa chcem venovať hudbe, “ uviedol tento ešte len budúci maturant na „strojarine“ v Prešove.

K hudbe pričuchol vďaka otcovi Víťovi, ktorý kedysi sám hrával. Najprv sa učil na gitare, prešiel na basovú gitaru a po dvoch rokoch začal chodiť na hodiny k Martinovi Marinčákovi.

So svojou kapelou patrí medzi najnovšiu vlnu prešovských interpretov. Spriaznenými skupinami sú Papyllon či Rigid Frigid. Za touto ekipou však už nové tváre nevidieť. „Väčšinou sa stretávam so staršími ľuďmi, než som ja, ale myslím, že sú aj mladší muzikanti. Určite nie sme posledná generácia muzikantov v Prešove, “ dodal Juraj Staviarsky.

Článok vyšiel aj tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/7105057/fuzy-muzy-nie-sme-posledna-generacia-presovskych-kapiel.html
Ďalší: http://presov.korzar.sme.sk/c/7092242/fuzy-muzy-su-v-uzsich-nominaciach-na-radiohlavy.html
Fotogalérie: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=517
http://pis.sk/clanok/13340/foto-fuzy_muzy.html
Svetlá hodinka – video z Umpaxu: http://vimeo.com/59728241
Web: http://bandzone.cz/fuzymuzy

P. S. : Na "Rádiohlavách" napokon Fúzy Múzy získali ocenenie Nadácie Advance Investments
http://www.radiohlavy.sk/clanok/rha2013-vitazi/

 
19.3.2014 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5462 krát