Tradičné jedlo z pohánky som pripravil podľa receptu Michala Hudáka st. Jeho tatarčane sú povestné, pripravuje ich pri viacerých významných príležitostiach.
Tatarčane (pohánkove) pirohy
Recept na Tatarčane pirohy aj s fotografiami postupu:
Suroviny (dávka na jeden rodinný obed):
4 väčšie zemiaky, pohánková múka (v pomere zhruba jednej štvrtiny k nastrúhaným zemiakom), 1 kg polohrubej múky, tvaroh, soľ, pažítka alebo kôpor, olej, maslo, 3 dcl mlieka, hladká múka, cibuľa
Postup:
Zemiaky nastrúhame, pridáme k nim pohánkovú múku, v pomere zhruba 1:4 (1.).
Pohánkovú múku možno si aj pripraviť - v kávovom mlynčeku pomelieme celú pohánku, preosejeme a pridáme do nej polohrubú múku v pomere na tri diely pohánky jeden diel múky. Pridáme aj polohrubú múku, aby sa cesto, ktoré vymiesime, nelepilo a malo správnu konzistenciu (2.).
Zaujímavosťou je, že doň nejde ani kvapka vody, ani vajíčko. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme štvorcové pirohy (3.), ktoré sa naplnia. Plnku tvorí tvaroh so soľou a pažítkou, resp. kôprom. Sú však aj iné možnosti, napr. plnka zemiakovo-bryndzová, či z kyslej kapusty (premytá, udusená na cibuľke a nadrobno nasekaná).
Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávu hore, sú hotové (4.). Dáme ich do misky a polejeme bešamelovou omáčkou. Tú spravíme tak, že sa do zlatista opraží pokrájaná cibuľa, pridajú sa k nej 2 - 3 kávové lyžičky hladkej múky. Keď múka chytí vôňu (to je po pár sekundách), pridajú sa zo 3 dcl mlieka a bešamel sa nechá zovrieť a potom sa ním polejú pirohy. Tie pred vybratím do misky nepremývame. Na vrch ich ešte možno poliať opraženou cibuľkou.