frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/918/lahodna_kukuricna_kasa.html

Lahodná kukuričná kaša

Kukuričná kaša je jednoduché, ale chutné a sýte jedlo. Dá sa spraviť na rôzne spôsoby, tu je jeden taký ukrajinský...

Potrebujeme:
2/3 šálky kukuričnej kaše
2 šálky mlieka polotučného
2 šálky vody
3 polievkové lyžice cukru
50 ml stolového oleja
1 čajová lyžička soli

Postup:
Posolenú kukuricu varíme vo vode v hrnci, dokiaľ sa nevyvarí voda. Musíme ale stále miešať, aby neprihorela. Keď je voda vyvarená, podlejeme mliekom (nemá mať viac ako 2,5 %, ani byť kyslé). Potom pridáme cukor, prípadne med, do uvarenej kaše. Pred podávaním. Doprostred dáme roztopené maslo, resp. olej, ďalej smotanu, či bryndzu, opraženú slaninku, či aj aj aj. Už podľa chuti a preferencií, či sa robí naslano (to je lepšie), nasladko. Je to jednoduchý recept, voľne kombinovateľný a je sa nielen na Ukrajine, ale aj v iných krajinách ako špecialita.

Jedli sme to v Lumšoroch: http://www.frenky.sk/clanok/913/lumsory__perla_zakarpatia.html
Recept mi poslala novinárka Ľuda Oros, postup mi vysvetlil Jaro Šurkala a pokrm sfotil Peťo Zakuťanský. Ja už ho len publikujem... : )

A aby si ho mohli pozrieť aj ukrajinskí priatelia, tu je v ukrajinčine:

Ингредиенты: - 2/3 стакана кукурузной крупы; - 2 стакана молока; - 2 стакана воды; - 3 столовых ложки сахара; - 50 граммов сливочного масла; - 1 чайная ложка соли.
Способ приготовления Крупу высыпайте в кастрюлю, заливайте водой, варите на плите, помешивая
Чтобы обезопасить себя от порчи каши кислым молоком, хозяйки обычно подогревают его в отдельной посуде и, убедившись в свежести, добавляют в кастрюлю, где варится кукурузная крупа (после того, как вода почти вся выкипит).

Затем кашу необходимо посолить и добавить сахар. Процесс варки с молоком продолжается порядка получаса. Перед подачей на стол кукурузную кашу заправляют сливочным маслом. Сверху - пожареное сало, брынзу, сметану

 
16.2.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 5291 krát