frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/903/velky_presovsky_medovnikovy_kostol.html

Veľký prešovský medovníkový kostol

Článok o medovníkovom prešovskom kostole, ktorý meria poldruha metra, sa stal hitom internetu.

Nevedno prečo, ale tento článok z Korzára sa v novembri zaradil medzi suverénne najčítanejšie, keď do vrecka strčil aj články o voľbách, kauzy či iné veci a mal za mesiac vyše 170-tisícovú návštevnosť.

Vyšiel tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/7003729/medovnikovy-presovsky-kostol-meria-pol-druha-metra.html

To je dôvod, prečo ho dávam aj tu, hoci neprepokladám, že nejako extra zdvihne čísla navštevovanosti mojej homepage. Každopádne, môžete si aspoň pozrieť, čo to bolo...

Majsterka sveta vystavuje v Prešove obrovský medovník, ktorý je presnou replikou tunajšieho kostola sv. Mikuláša. Je vysoký takmer poldruha metra a váži šesťdesiat kíl.

Pasáž na Floriánovej ulici v Prešove odvčera zdobí maximedovník. Jeho autorkou je Mária Muráriková z Trenčína. Pečeniu medovníkov sa venuje 33 rokov, z toho 15 rokov je profesionálnou medovnikárkou, ktorá školí cukrárov po celom Slovensku. Pôvodne pritom vyštudovala odevnú priemyslovku a robila majsterku odborného výcviku.

Dnes je dvojnásobnou majsterkou sveta v gastronómii, v kategórii cukrárska artistika. Jej medovníkové dielo môžu obdivovať aj Prešovčania. Vystavené má byť do Vianoc, minimálne do sv. Mikuláša, ktorý je patrónom znázorneného kostola.

Ide o piaty maximedovník, ktorý majsterka Muráriková predviedla v prešovskej pasáži. Prvým bola replika danej budovy, nasledoval Betlehem s 50 postavičkami, soľnobanská čipka a šarišský kroj z dediny Svina. Teraz je to kostol sv. Mikuláša. Pracovala na ňom 260 hodín.

„To neznamená, že som toľko sedela s polevou a maľovala. Najprv sme museli vytiahnuť z geodézie plány a naštudovať, ako bola stavba skonštruovaná. Je to presná replika originálu v mierke 1:50. Pri takomto diele sa musíte striktne držať pôdorysu, plánov, rozmerov, “ hovorí autorka maximedovníka.

Samotné pečenie už pre ňu bolo jednoduché, pretože sa tomu venuje už roky. „Boli tam pláty, ktoré už som potom len rôzne prirezávala a dávala do tej podoby, ktoré vidíte.“

Medovník je rekordný v počte detailov, ktoré potom M. Muráriková spojila do výsledného celku. Skladá sa z vyše 500 dielikov. Potrebovala na to 30 kíl klasického medovníkového cesta. Vajec na polevu bolo 60. Medzi ďalšie suroviny patrí múka, cukor, med a koreniny. „Koreninami nikdy nešetrím, ani pri takomto rozsiahlom diele, pretože medovník je aj o vôni, “ prezrádza.

Medovníkový kostol sv. Mikuláša s mnohými výklenkami a zákutiami je vysoký 143 centimetrov. Dlhý je takmer 150 a široký 90 centimetrov.

Výtvor zaujal aj návštevníkov. „Je to krásne a obdivuhodné. Zaujímalo by ma, ako to piekli, ja by som sa do toho určite nepustila. No tá pani je šikovná, “ zhodnotila vystavenú dobrotu Jana Adamová.

Update:
Tento článok sa stal napokon načítanejším príspevkom stránky http://www.korzar.sk v roku 2013, mal takmer 300-tisíc zobrazení.
Tu je dôkaz:
http://korzar.sme.sk/c/7057848/rok-2013-na-korzari-najviac-ludi-pritiahol-pernikovy-kostol.html

 
19.12.2013 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 6505 krát