frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/891/jazz_presov_2013.html

Jazz Prešov 2013

Koncertom niekdajších spoluhráčov zosnulého J. Zawinula vyvrcholil festival Prešov Jazz 2013. Okrem vskutku famóznych „zawinulovcov“ potešila divákov aj 71-ročná gitarová legenda Philip Catherine. Prvý deň spestril vibrafonista i Gapa s americkými spoluhráčmi...

Festival Jazz Prešov sa v šarišskej metropole konal dvadsiaty druhý raz. Odštartoval ho Edilson Sanchez Quartet. Je to formácia v Poľsku žijúceho Kolumbijčana E. Sancheza. Basgitarista prizval k sebe ukrajinského bubeníka a poľského klaviristu a saxofonistu.
„Sanchezovci“ fungujú spolu dva roky, práve vydali prvé CD a vo svojej hudbe mixujú prvky kolumbijskej a stredoeurópskej kultúry. Ich latino sa nieslo skôr v strednom a pomalšom tempe, obecenstvo výkony muzikantov ocenilo.

Sála PKO - Čierny orol ožila pri druhej formácii AsGuests Reunion. Táto kapela mala prešovskú premiéru a s ňou aj pomerne neobvyklý hudobný nástroj - vibrafón. Hral naň Miro Herák, slovenský hudobník žijúci v Holandsku, ktorý je spolu s Michalom Vaňoučkom dušou kapely.
Vystúpenie sa nieslo na príjemných vlnách klasického džezu a obohatil ho hviezdny saxofonista Harry Sokal z Rakúska.

Prvý festivalový deň vyvrcholil energickým vystúpením zoskupenia Chicago Blues Connection. Dokopy ho dal prešovský saxofonista Mário „Gapa“ Garbera, ktorý už má za sebou viacero prešovských „džezákov“. Do partie prizval osvedčeného spoluhráča Miša Šimka (basgitara), gitary a mikrofónu sa chopil Roman Mečiar a Chicago Blues Connection doplnili skúsení afroamerickí muzikanti Terrence Williams (bicie) a Yaahn Hunter jr. (hammond organ).
Vrchol ako sa patrí prišiel na druhý deň. Hlavnou hviezdou 22. ročníka festivalu Prešov Jazz 2013 bola americká kapela Zawinul Legacy Band, tvorená z bývalých spoluhráčov celosvetovo uznávanej džezovej legendy Joea Zawinula, priekopníka využívania elektronických nástrojov v tomto hudobnom štýle.

Američania predviedli plnohodnotný energický koncert, v ktorom využili, okrem štandardných nástrojov a elektroniky, napríklad aj záhradný gril. Pre menšiu časť publika išlo o ťažšie stráviteľnú hudbu, väčšina v plnej sále PKO – Čierny orol však bola nadšená. A nadšenie neskrývali ani samotní hudobníci.

„Bolo to úžasné. Skvelé publikum, pestrý program, nádherná sála, ktorá dýcha históriou, “ povedal nám po koncerte saxofonista Katisse Buckingham a na margo skupiny, nesúcej Zawinulov odkaz, zdôraznil: „Pre mňa je hrať v tejto kapele veľkým potešením. Joe mal na mňa obrovský vplyv už od detstva. Jeho hudba je naozaj celosvetová, nepozná hraníc ani limitov. Teším sa, že môžem hrať s takými skvelými spoluhráčmi.“

Jedným z tých spoluhráčov je Mike Baker. „Hrávame po celom svete. Tu to bolo moje prvé vystúpenie, respektíve sme na Slovensku hrali niekedy dávno ešte s Joeom, “ povedal sympatický bubeník, ktorému sa koncert i reakcie obecenstva pozdávali.

Je rozdiel medzi reakciami publika na jednotlivých kontinentoch? „To závisí od tej ktorej krajiny. Ľudia majú rozdielny štýl fandenia. V Japonsku sú veľmi ticho, na konci zatlieskajú, ale medzitým ani nemuknú. Najdivokejšie publikum je zrejme v Taliansku. Tí sa bavia bláznivo. Slovenskí diváci boli výborní. Tiež skôr tichší, ale bolo zjavné, že majú radi túto hudbu a baví ich, “ dodal.

„Zawinulovci“ neboli jedinou hviezdou večera. S domácim AMC Triom vystúpil tentoraz Philip Catherine, uznávaný 71-ročný gitarista z Belgicka.

„Každá nová hviezda nás motivuje, “ podotkol bubeník AMC Tria Stano Cvanciger. Prezradil, že na koncert sa pripravovali nielen na diaľku, ale aj na skúškach. So zvučnými menami chcú spolupracovať aj v budúcnosti, „ale tu v Prešove už asi nie, nemôžeme tu tak často hrávať“.
Philip Catherine sa venoval aj svojim fanúšikom, podpisoval cédečká a fotil sa s nimi.
Po podpis si prišla aj Prešovčanka Ľudmila Sádecká. „Hral úžasne. Vrcholom večera pre mňa bol Zawinul Legacy Band, učarovalo mi najmä bubenícke sólo, “ povedala nám.

Celý hviezdny večer rozbehla domáca jazzrocková skupina Inside Group. „Boli sme nervózni, lebo hrať pred domácim publikom je vždy najťažšie a nevedeli sme, ako prijmú našu hudbu, “ povedal po úspešnom vystúpení jej líder Peci Uher a jeho slová potvrdil i bubeník Viliam Stanek: „Sme skôr klubová kapela, nie na veľké pódiá, ale dopadlo to dobre, aj zvukári odviedli svoju prácu skvele. Nervozita rýchlo opadla.“

Spokojný s festivalom mohol byť aj jeho dramaturg Peter Adamkovič. „Aj toho roku bolo tak, že každý si našiel niečo svoje. Bol to ďalší z vydarených ročníkov, prišlo aj dosť ľudí, “ spokojne konštatoval.

Viac informácií a fotografií o festivale Prešov Jazz 2013 je v mojich článkoch pre Korzár: 1.deň: http://presov.korzar.sme.sk/c/6982186/jazz-presov-festival-spestril-vibrafonista.html
2.deň: http://presov.korzar.sme.sk/c/6983524/na-festivale-presov-jazz-zahrala-aj-gitarova-legenda.html
Samostatný článok vyšiel o Inside Group: http://presov.korzar.sme.sk/c/6997918/inside-group-mladi-maju-zaujem-o-jazzrock.html
Jedna fotogaléria je aj na PIS.sk: http://pis.sk/clanok/12748/foto-jazz_presov_2013.html
Viac o 20-ročnej histórii festivalu: http://pis.sk/clanok/9099/fhe-jazz_presov.html
Jazz Prešov 2011 (s linkami na staršie ročníky): http://www.frenky.sk/clanok/710/jazz_presov_2011.html
Reportáž spred roka: http://www.frenky.sk/clanok/812/jazz_presov_2012.html

 
13.11.2013 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 5504 krát