frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/809/parkour_a_freerun_-_novy_trend.html

Parkour a freerun - nový trend

Nepotrebujú takmer nič. Stačí dobrá obuv, vybrať sa do mesta a zábava sa môže začať. Behajú po stenách, a to doslova, skáču saltá, prekonávajú rôzne prekážky. Tejto záľube sa venuje čoraz viac prešovskej mládeže. Najaktívnejšou skupinou je B. O. C. crew, ktorú tvorí osem chlapcov, od žiakov základnej školy až po vysokoškolákov.

PREŠOV. Nie je parkúr ako parkúr. Väčšina ľudí si pod týmto pojmom predstaví koníky na prekážkach. Prekonávanie prekážok je však aj koníčkom ľudí. Vo Francúzsku tak vznikol „parkour“, ktorý sa rýchlo rozšíril do celého sveta. Slovensko neobišiel. Ide o rozličné preskakovanie múrikov, budov, zábradlí, s využitím gymnastických prvkov.

„Veľa ľudí si to skutočne mýli s koňmi. Aj spolužiačka sa ma raz opýtala, či mám koňa, “ hovorí Lukáš Zummer, zakladateľ prešovskej B. O. C. crew. Parkouru, či skôr freerunu sa chlapci z tejto partie venujú od roku 2006. Skratka z ich názvu znamená „boys of courage“, teda chpalci odvahy. Tá im pri náročných pouličných kúskoch chýbať nesmie.

„Je to výborná činnosť na uvoľnenie sa, na odídenie z reality, “ vraví Vladimír Toth. Tento druh zábavy h zaujal tak, že k nemu doviedol aj brata Juraja. „Človek sa pritom naozaj odviaže, Najviac ma to bavilo zo všetkých športov. Viac než futbal alebo basketbal. Je to iný svet, “ vysvetľuje Juraj.

Je parkour šport? „Tak určite, “ s úsmevom odpovedá Richard Klein. Parkúristi však medzi sebou nesúťažia. Skôr predvádzajú svoje kúsky na videu, alebo si vymieňajú skúsenosti na jamoch. Takáto stretávka bola vlani aj v Prešove. Najlepší z nich sa často živia ako kaskadéri, mnohí chodia po vystúpeniach a exhibíciách. Tým sa nevyhli ani prešovskí borci. Okrem iného vystúpili na benefičných koncertoch Gymnázia J. A. Raymana počas posledných troch rokov.

Okrem spomínaných mien tvoria B. O. C. crew Daniel Marcin, Viliam Radačovský, Šimon Hisem a momentálne odcestovaný Alfred Nemec. Zaujímavé je, že nikto z nich nechodil na gymnastiku. Avšak tiež to nebolo tak, že by prišli na ulicu a hneď začali takto „blbnúť“. Predchádzala tomu príprava v telocvični, na žinienkach. „Chodili sme na capoairu (brazílsky bojový tanec - pozn. red.) a náš tréner Róbert Pagurko nás k tomu priviedol, “ opisuje začiatky V. Toth.

Nevyhli sa ani zraneniam. Lukáš Zummer je po operácii, mal roztrhnutý predný krížny väz, mal aj nalomenú kľúčnu kosť. Nikto z crew však nemal žiadnu zlomeninu. „Určite je to náročné na kĺby. Ide o techniku. Základom je naučiť sa padať, “ vysvetľujú základné princípy. Zároveň hovoria, ž esa nedá určiť, kto z nich je najlepší. Každý je dobrý na niečo iné, každý skúša rôzne triky. Vznikajú aj niektoré nové triky, k čomu dochádza náhodou. Medzi najznámejšie triky patrí cort (540-stupňové vrutované salto), wall flip a wall run (beh po kolmej stene) či back flip (salto dozadu).

Prešovskí parkúristi sa občas dostanú do konfliktu so spoluobčanmi. „Stalo sa nám, že nás začali fotiť a vyhrážali sa. Nebrali nás ako športovcov, ale vandalov. Musíme vysvetľovať, čo vlastne robíme. Väčšinou sa ale boja, že si ublížime, “ hovorí J. Toth. A čo na to ich rodičia? „Teraz už nič. Spočiatku s tým mali problém, teraz už len hovoria, nech sa nedokaličíme, “ reagujú takmer zborovo prešovský parkúristi, ktorí by privítali aj športový park, kde by mohlki svoje hobby prevádzkovať. Zatiaľ si musia vystačiť s prirodzenými prekážkami. Dobré sú pri Družbe a Centrume na „trojke“ a v Záhrade umenia.

V Prešove sa podľa odhadov venujú saltám a iným parkúrovým záležitostiam desiatky mladých. „Niektorí nevidia, že sú tu aj iné veci ako ľudovky, ktoré sa dookola objavujú na pódiách. Je tu parkour, freerun, capoeira, break-dance, BMX, “ dodáva za celú partiu Richard Klein.

Novinová verzia tohto článku: http://presov.korzar.sme.sk/c/6396247/presovsku-mladez-zasiahol-novy-trend-parkur-a-freerun.html

Článok o "džeme": http://presov.korzar.sme.sk/c/6510683/parkuristi-sa-zisli-v-presove.html

 
26.9.2012 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 7428 krát