frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/77/bolek_polivka-50-_narodeniny_krala.html

Bolek Polívka: 50. narodeniny kráľa

Olšany - Hrou Dáma na balkóně vyvrcholili oslavy päťdesiatych narodenín Boleslava Polívku. Oslávenec s krátkymi vlasmi a bielym klobúkom pozdravil všetkých gratulantov, návštevníkov jeho farmy, ktorých bolo asi päťtisíc, a pripil si s nimi novým alkoholickým nápojom z Polívkových rodných Vizovíc - 50-percentnou slivovicou Bolkovicou. Ako nám prezradil Bolkov manažér a organizátor celých osláv Luděk Horáček, tento nápoj je možné kúpiť aj v predaji, ale vyšla len limitovaná séria v počte dvadsaťtisíc fliaš.

Okrem divadla zabávali prítomných v deň Bolkových narodenín dve cimbálovky, divadelné Studio Dům zahralo pred terasou hru Stárnutí a pre deti Zlatovlásku, vyhrávala zábavová kapela a najmä deti mali radosť z vystúpenia Pepu Boreka. To je bábkoherec, ktorý vystupoval so Spejblom a Hurvínkom, a dnes už vystupuje po celom svete s vlastnými bábkami. Skrátka atrakcií ako maku. Akurát avizované premietanie filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag sa nekonalo, pretože premietač pustil výber Polívkových filmov.

O Bolkovi a jeho farme

Boleslav Polívka je človekom mnohých tvárí. Je rozprávač aj mím, herec aj režisér, komik i tragéd, kráľ aj klaun. Je známy z divadla, v ktorom sa pohyboval odmala, z filmov, ako aj z televíznych relácií Manéž a Bolkoviny.
„Môžem vám prezradiť, aký bol Bolek v puberte, pretože je to veľmi zaujímavé,“ ochotne nám porozprával jeho starší brat Jaryn, ktorý má s Bolkom rovnakého otca, ale inú mamu. Jarynova mama totiž zomrela a ich otec sa druhýkrát oženil.

„Bolek bol naozaj divný mladík. Aspoň pre mňa. V škole sa mi veľmi nedarilo, zatiaľ čo Bolek mal vždy samé jednotky. Až mi to bolo podozrivé, keď mi o tom náš otec písal do Kanady. Bolek mal rád zbieranie kamienkov, bol veľký ornitológ a venoval sa takýmto podozrivým činnostiam. Vyrástol však z toho, takže je to dobré,“ spomína s úsmevom J. Polívka.

So svojim o dosť mladším bratom Boleslavom sa Jaryn stretol až keď mal pätnásť, pretože Bolek sa narodil tesne po tom, čo Jaryn odišiel do Kanady. Od roku 1990 žije v Prahe, ale v Kanade bol štyridsať rokov.

„Máme teda obrovskú výhodu, že sme neprechádzali tým obdobím, kedy sa súrodenci mlátia a bijú, a hádam aj preto sa dodnes máme tak veľmi radi,“ tvrdí Jaryn. Chceli sme tiež vedieť, či je pravda, že keď sa Bolek nahnevá, označuje brata Jaryna za svojho otca.

Jaryn Polívka sa zasmial a odvetil: „To mi robí naschvál. Stále som slobodný, napriek tomu, že mám priateľku, s ktorou žijem už desať rokov. Mimochodom je zo Slovenska (zo Spišskej Novej Vsi - pozn. red.). No a keď som niekedy zháňal nejaké známosti, tak si zo mňa uťahoval a tým dievčatám vravel, že som jeho otcom.“

Z dobre informovaných miestnych zdrojov sme sa dozvedeli, ako to v skutočnosti je s rozchodom Boleslava Polívku s manželkou Chantal. Chantal si našla iného, odišla za ním... Neskôr sa chcela vrátiť, avšak Boleslav ju už k sebe nepustil. Napriek tomu však vychádzajú spolu v súčasnosti veľmi dobre. Koniec koncov, Chantal bola aj na oslave. Bolek momentálne žije s priateľkou Marcelou, ktorá mu darovala sochu od Vladimíra Praclíka.

Farma Bolka Polívku bola predtým majetkom JZD Družba Rousínov. Bolek chcel najprv kúpiť iba koňa. Keďže sa však rušil miestny jazdecký oddiel pri družstve a JZD sa chcelo zbaviť tohto pozemku, dali sa hlavy dokopy, spravila „eseróčka“ a vznikla farma. K farme patrí krčma U klauna a hotel U krále. Nachádza sa v krásnom prostredí, blízko Brna v okrese Vyškov. Aj keď ide o Olšany u Rousínova, najbližšia dedina odtamadiaľ sú Habrovany. Aj na mape nájdete iba ich. V Olšanoch na kopci leží farma, pod kopcom je samotná dedina, ktorá je známa z filmu Dědictví.

Gratulanti

Čerstvého päťdesiatnika prišlo do Olšian pozdraviť množstvo prominentov, aj obyčajných ľudí z celých Čiech, Moravy, Slovenska i zahraničia. Nechýbala medzi nimi ani hokejová legenda Jozef Golonka, ktorý sa s Polívkom pozná od času, keď bol trénerom v neďalekom Brne. O oslávencovi sa vyjadril, že má v sebe magnet, ktorý priťahuje ľudí, je pred ostatnými kolegami vždy o krok vpredu a nie je to osobnosť umelo vytvorená cez médiá.

„Taký človek ako on by mal žiť sto rokov, aby sto rokov rozdával radosť. Skutočne on je tým kráľom, nedá sa nič robiť. A nielen valašským, ale bol aj československým kráľom a ním aj zostane,“ povedal nám J. Golonka.
Na abrahámovinách nechýbali ďalší hostia. Miroslav Donutil, Petr Hapka, Jiří Peca, Pavel Zedníček a takto by sme mohli pokračovať. Práve posledne menovaný je ministrom financií (kvôli svojmu menu - aby „zazdil“ míňanie peňazí), generálom Valašských vzdušných síl a potulný veľvyslanec Valašského kráľovstva. Prezradil nám tiež, že často a rád jazdí na Slovensko, takže sa straty kontaktov neobáva.

Jedným z gratulantov bola aj „trýzniteľka“ Bolka Polívku - režisérka Věra Chytilová. Natočila s Polívkom filmy Kalamita, Šašek a královná a Dědictví, teraz s ním pripravuje tretiu verziu scenára, ktorý sa volá Vyhnání z ráje.
„Radi by sme to na budúci rok zrealizovali. To zas budú reči, každý bude syčať, že ´přepolívkováno´,“ povedala nám táto uznávaná režisérka.

Boleslavovi venovala strom - borovicu Veroniku a on svojmu darčeku, keďže je to ihličnatý strom, poprial: „Usmívej se jako hospodyně a píchej jako pán.“
Pod krčmou U klauna sme objavili aj nenápadne posedávajúcu dcéru Bolka Polívku z prvého manželstva (so ženou Stanislavou). Dcéra Kamila sa však s nami rezolútne odmietla rozprávať. Povedala, že žiadnym novinárom zásadne neodpovedá na nijaké otázky. Prezradila nám len, že má 24 rokov. Siahli sme teda po našich overených zdrojoch, kde sme sa dozvedeli, že napriek tomu, že Kamila je štíhla ako prútik, nemá problém zjesť naraz päť rezňov a k tomu niečo sladké.

Slovo kráľa

Odchytiť Boleslava Polívku na jeho narodeninách bolo medzi tisíckami hostí takmer nemožné. No podarilo sa nám s ním urobiť aspoň bleskový rozhovor.
„Ostrihať som sa nechal iba kvôli filmu, potom si vlasy naspäť nechám narásť,“ ozrejmil naše prekvapenie z krátkych vlasov oslávenec. Rozhovoril sa aj o tom, ako to vyzeralo pred 50 rokmi vo Vizoviciach.

„Bola teplá júlová noc a mama vtedy bola na maškarnom plese. Šaty mala pošité hviezdami a mesiacom. Potom som prišiel na svet, bola nedeľa. Narodil som sa teda ako nedeľné dieťa a mama vravela, že budem mať v živote šťastie.“
Päťdesiatka je zvláštny vek. Vždy čulý Bolek však na päťdesiatnika nevyzerá.

„Vyzerám ako môj starší brat. Za mlada,“ lakonicky podotkol a dodal, že keby sa ľudia dožívali 120 rokov, nikto by si to nevšimol a on by bol puberťák.

„Určite sa s týmto vekom mnoho mení, ale ja o tom neviem,“ zdôraznil oslávenec.

Grand Manéž Open

Oslavy abrahámovín samozvaného Valašského kráľa rozhodne neboli jednodňovou záležitosťou. Sú súčasťou veľkej akcie Grand Manéž Open Olšany ´99, na ktorej sa koná divadelný festival, premietajú sa Polívkove filmy a celé toto dvojtýždňové podujatie vyvrcholí 7. augusta. Opäť za účasti B. Polívku, pretože sa bude natáčať ďalší diel manéže a krstiť kniha Bolek Polívka v hlavní roli, ktorej „predkrst“ sa konal už v sobotu.

O tom, že sobotňajšie oslavy boli bujaré svedčí aj fakt, že oslávenec so svojimi najbližšími kumpánmi popíjal až do hlbokého rána. Bolo to na ňom aj vidieť. „Veselý“ bol i Miroslav Donutil. Luděk Horáček bol v nedeľu ráno asi najviac „zasiahnutý“ oslavovaním, zrejme kvôli tomu, že dovtedy len organizoval a organizoval. Pavel Zedníček sa držal, dokonca si bol zahrať aj tenis.
Keď uvádzal Boleslav Polívka hru Dámu na balkóně, nezabudol poďakovať sponzorom za to, že „zarábajú, aby sme sa my mali dobre“. My chceme tiež poďakovať firme Kovovýroba Franko, Vyšná Šebastová, ktorá vyrába oceľové konštrukcie, haly a ďalšie rôznorodé výrobky z nerezu a ocele, za to, že nám zabezpečila odvoz do Olšian a späť.

Foto k článku: Roman PALIK

P. S.: Na týchto oslavách, ktoré sa konali na prelome júla a augusta 1999 sa mi skutočne stala jedna historka, že si ma jeden chlapík splietol s Polívkom a gratuloval mi k päťdesiatke... :-))

Linka na Bolka:
http://www.bolek.cz

 
22.11.2001 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 24670 krát