frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/727/o_vianocnych_hitoch.html

O vianočných hitoch

George Michael už nemusí pohnúť ani prstom a je finančne zahojený. Nielenže do konca života, ale aj 70 rokov po smrti. Dôvod? Tantiémy. Za pieseň Last Christmas, ktorú naspieval ako polovica dua Wham! , mu rok čo rok chodia veľké peniaze a všetko nasvedčuje tomu, že budú chodiť aj naďalej. Táto pieseň už skrátka patrí peniaze a tantiémy budú jej autorom a interpretom putovať na účty ešte pekne dlho.

Nie každý umelec má také šťastie ako Wham! Ak sa vydarí vianočný hit, je to prínos pre peňaženky, ale napríklad aj pre rádiá, ktoré majú počas decembrových dní obmedzenú dramaturgiu. Jednoduchý kalkul urobiť dobrý vianočný song však nevychádza. Vianočných piesní, ktoré nie sú „presladené“, nemajú zbytočný pátos a neznechutia ľudí ako spievajúce stromčeky a venčeky v supermarketoch, je ako šafranu. Georgovi Michaelovi sa to podarilo. Jeho hit Last Christmas (text, mimochodom, vôbec nie je o Vianociach) sa stal jednou z vianočných ikon v rádiovom, ale i televíznom vysielaní (kde ho podporil nenáročný a štýlový klip zo zimnej pohody na chate).

Vianoce má každý deň

Podobné šťastie, aj keď - samozrejme - v menšom dosahu má aj Fero Griglák. Kedysi zložil pieseň Každý deň budú vraj Vianoce, ktorú nahral so svojou kapelou Pressburg a naspievali mu ju známe hlasy - Miro Žbirka a Marián Kochanský. Pieseň nebola veľmi úspešná. Objavila sa v nejakej relácii, sporadicky sa hrávala v rádiách. Až pred pár rokmi prišla jedna reklama, keď si túto pieseň vybral na svoju kampaň jeden z mobilných operátorov a vrátil ju do hry. Odvtedy znie všade, objavili sa jej coververzie a Fero Griglák, ako autor, môže byť spokojný. S troškou nadsadenia možno povedať, že z tantiémov si môže dopriať Vianoce každý deň. (Pozn. : Tu som sa sekol, čo som si potom overil na singli i priamo u Grigláka. Autorom je Kochanský, teda autorské tantiémy prídu jeho dedičom, Griglák dostane interpretačné zo Slovgramu.)

Kalkul ľudia vycítia

Vianočná téma zaujala aj Paľa Haberu. V roku 1997 vydal úspešné CD Svet lásku má. „Nahral som to aj preto, že sme hľadali tému, čo urobiť s veľkým orchestrom, s filharmóniou a toto sa nám zdal dobrý nápad. Aj komerčne, aj sú to nádherné veci. Okrem Svet lásku má to boli všetko prevzaté pesničky, čo bol nový krok aj pre mňa, interpretovať niekoho iného, v nových úpravách, s novými slovenskými textami. Nebolo to len preto, že poďme predať na Vianoce dosku. Bolo to asi moje osobné umelecké naj, čo som doteraz v živote urobil, “ povedal pre Korzár Pavol Habera, ktorý potvrdil, že prvoplánové veci nevchádzajú. „Ľudia to vycítia. Pre mňa by nebolo nič ľahšie ako v deväťdesiatom ôsmom natočiť Svet lásku má 2. A verím, že by sa to predalo.“ Ako dodal, nevylučuje, že vianočný album ešte niekedy nahrá. Musí to však prísť samo.

Rádiá sa prispôsobujú

Hudobníci, ktorým sa podarí preraziť s vianočným hitom, majú šťastie.
V predvianočnom a vianočnom období sa totiž mení aj dramaturgia slovenských rádií. A dobrých vianočných piesní je stále málo. „Rádiá ponúkajú vianočné piesne, ktoré sa každoročne s takmer železnou pravidelnosťou opakujú. Dôvod je prozaický. Produkcia nových pesničiek nie je z krátkodobého komerčného hľadiska prínosná, keďže tento typ piesní sa hrá len v istom vianočnými sviatkami obmedzenom období. Z času na čas sa objaví nový vianočný hit, častejšie však počúvame staré pesničky v novom šate - tzv. remaky. Nasadené songy závisia aj od celkového charakteru rádia, “ uviedla Renáta Cenková, ktorá sa zaoberá analýzami rozhlasových médií. Vianočný čas je v rozhlasovom vysielaní špecifický: „Okrem playlistu podlieha sviatočnej atmosfére aj hudobná grafika rádií. Do klasických a známych predelov, zvučiek, jinglov ale i hudobných podkladov, reklamných spotov či oznamov je často pridávaný motív rolničiek. Rádiá umocňujú Vianoce v éteri aj moderátorskými prehovormi, príp. špeciálnymi súťažami, ktorých cieľom je prostredníctvom príbehov emotívne pôsobiť na poslucháčov a dať im pocit spolupatričnosti. Pri počúvaní rádia nikto nemôže byť osamelý, spoza mikrofónu sa mu prihovára iný človek.“

Mierové motívy

Napriek mnohým úskaliam je vianočná téma u umelcov obľúbená. Väčšinou ponúkajú dokola tie isté piesne v novom šate, vydávajú ich na špeciálnych albumoch a kompiláciách (pred Vianocami sa dobre predáva všeličo), ale skúšajú aj šťastie s novinkami na danú tému. Niektoré piesne sa rokmi stali hudobným symbolom Vianoc. O bielych Vianociach sníval Bing Crosby v roku 1941. O piesni White Christmas, ktorá sa stala jedným z najúspešnejších singlov histórie populárnej hudby, kolujú legendy. Ku kresťanskému sviatku ju napísal Žid Irwing Berlin niekde na slnečnej pláži, preto aj spieval, že sníva o zasnežených Vianociach. A pokojných, mierových sviatkoch, čo v čase II. svetovej vojny totálne zabralo na city poslucháčov.

Mierové posolstvo vložil do ďalšieho nesmrteľného hitu aj John Lennon. Skladba Happy Xmas má podnázov War is over (vojna skončila). Medzi ďalšie hudobné tutovky týchto sviatkov patria Do They Know It's Christmas Time od Band Aid, Driving Home for Christmas od Chrisa Reu, All I Want For Christmass Is You od Mariah Carey, ako aj niekoľko ďalších songov. Tému Vianoc spracovali napríklad Stevie Wonder, Bon Jovi, Bryan Adams, Ramones, Jackson 5 či Celine Dion.

Úspešní a neúspešní

Na Slovensku svojho času úspešne prerazila s koledami v rockovej úprave Tublatanka. Singel Poďme bratia do Betlehema / Pásli ovce valasi mal „šialený“ úspech, z ktorého neskôr vzišla celá platňa a potom ďalšia. Mimochodom, jednou z coververzií na prvom vianočnom albume Tublatanky je aj zrýchlená, tvrdá Tichá noc, a tá sa neujala. Darmo, na klasiku sa nesiaha...

Úspech Tublatanky sa iným nepodaril, hoci pokusy bola. Inak megaúspešný Elán spieva o svadbe i stužkovej, ale jeho vianočná pieseň (s názvom Vianoce) zapadla prachom. Objavila sa len na unplugged výberovke To pravé... Vianočnú tému sa pokúsili s väčšími či menšími úspechmi spracovať aj Hex, Vidiek, Darinka Rolincová či Iné kafe.
(A každý rok pribudnú nové, len tento rok sa pridali napríklad Komajota či Jakub Petraník, vlaňajšok zvalcovali IMT Smile s piesňou najkrajšie Vianoce...)

„Nekresťanské“ Čechy = zasľúbená zem

Česká republika je považovaná za kresťansky vlažnú krajinu, paradoxne, o to viac sa darí vianočným songom. Gottova platňa Vánoce ve Zlaté Praze je toho najjasnejším dôkazom. Ale aj ďalšie hity, Bartošovej, Ledeckého, Matušku, Pilarovej, Kryla a mnohých ďalších.

„Teraz som o vianočnej platni nepremýšľala, ale začiatkom budúceho roka mi vyjde rozprávkový album, pretože mám veľmi rada deti. Takže som natočila pesničky pre deti a čítané rozprávky, “ povedala nám Lucie Bílá, ktorá zatiaľ svoj vlastný „christmas song“ nemá. Vianočné pesničky má však rada: „Najviac milujem Amazing Grace, už od detstva. Ani som nevedela, že je vianočná. Je nádherná, spievam ju aj v lete.“

(A čo je úplne geniálna pieseň, je tohoročný megahit Neckářa a Umakartu Půlnoční – táto vianočná skladba sa bude hrať ešte sto rokov... Každý rok sa skúšajú takéto pokusy, ale vyjde jeden z mála, tento vyšiel. Dobrý prípad je aj Medvídek od Lucie, kde sa tiež spieva o Vianociach, ale /kon/text je trochu iný.)

Vyprdené rolničky

Koledy a piesne ku Vianociam neodmysliteľne patria. Niektoré z notoricky známych melódií útočia na ušné bubienky odvšadiaľ. Nedá sa im vyhnúť a vyzerá to tak, ako by všetci hrali súťaž o najväčší gýč. V tomto prípade vy sme mohli určiť víťaza, hoci kandidátov je mnoho. Na internete sa dá stiahnuť pieseň Jingle Bells „odspievanú“ rôznymi tónmi prdov. Toto ďalší komentár nepotrebuje. Vianočná téma sa dá skrátka naozaj spracovať rôznymi spôsobmi a umelci i „umelci“ sa o to budú pokúšať rok čo rok.

(December 2007, vyšlo to pôvodne v korzárskej prílohe Pohoda – v zátvorkách, kurzívou písané, sú aktualizácie; keď už sú tie Vianoce, dovolil som si jeden text o vianočných textoch a melódiách... a link na jeden môj fakt netradičný o Vianociach, s trochu iným kontextom: http://www.frenky.sk/clanok/183/strecha-vianoce_92.html)

 
22.12.2011 | Pridal: Michal Frank | Texty | čítané: 7882 krát