frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/700/jazz_presov_2009.html

Jazz Prešov 2009

S „miernym“ oneskorením, ale predsa len sa aj na tomto mieste vrátil k osemnástemu ročníku festivalu Jazz Prešov. Vyvrcholil záverečným jam-session, na ktorom si spoločne zahrali ostrieľaní svetoví hudobníci s domácimi nováčikmi. Rozdiely cítiť neboli, všetkých spájala nefalšovaná radosť z hudby. "Džemovaniu" predchádzal hlavný program v sále PKO - Čierny orol, ktorý aj tento rok ponúkol kvalitu.

Začiatok sa zdal byť skromný. Východniarska partička The Illusions Trio odštartovala tohoročné "džezáky". Krst ohňom zvládli mladíci, nedávno ovenčení cenou z festivalu Nové tváre slovenského jazzu, na výbornú. Nebolo to tak, že sála sa naplnila až na hviezdu prvého dňa festivalu Dana Bártu, plná sála bola už na The Illusions Trio.

"Sme radi, že sme dostali túto možnosť. Bola to pre nás nová skúsenosť, aj keď sme už hrali na niekoľkých väčších vystúpeniach. Prešovské džezové dni, to je predsa len pojem v rámci Slovenska. Aj tento rok tu vystupujú špičkoví muzikanti, " vytešoval sa po koncerte gitarista Andrej Karlík. "Snažíme sa hrať vlastnú muziku a je jedno, či to niekto nazve džez alebo inak."

Organizátori dávali hudobníkom v tínedžerskom veku priestor aj v minulosti, zväčša však až v rámci jam-session. Tentoraz zariskovali a dali The Illusions Trio do hlavného programu. A risk im vyšiel.

Slovenské trio vystriedalo na pódiu deväť hudobníkov z Rakúska, Ameriky či Srbska. Ansámbel Paul Zauner´s Blue Brass so spevákom Mansurom Scottom ponúkol pestrú žánrovú škálu, pričom na svoje si prišli aj fanúšikovia tradičného džezu.

Nasledujúce Robert Balzar Trio má svoj cveng a pokojne by mohlo vystupovať ako vrchol večera aj samostatne. Hviezdny punc však skupine dodal český spevák Dan Bárta. Pôvodne rocker, neskôr spevák funky sa čoraz viac udomácňuje v džeze a práve on bol hlavným lákadlom tohoročného festivalu Prešov Jazz 2009.

Nešlo o premiéru, Bárta s Balzarom a spol. sa v Prešove na "džezákoch" predstavil už pred siedmimi rokmi. Moment prekvapenia teda chýbal, ale Bárta nenechal nikoho na pochybách, že je excelentným spevákom.

Druhý festivalový deň odštartovalo trio Burian, Griglák a Valihora. Produkcia tejto formácie sa dá vyjadriť tromi slovami. Burian, Griglák, Valihora. Ostrieľaní slovenskí hudobníci sa dali dokopy a táto konštelácia nemohla sklamať.

"Bola to pecka, " stručne zhodnotil vystúpenie tejto trojice jeden z návštevníkov Peter Štenko a s týmto názorom sa bezpochyby stotožnili aj ďalší. Gitarista Juraj Burian, basák Juraj Griglák a bubeník Martin Valihora ukázali, prečo sú považovaní za tunajšiu špičku.

Nasledujúca dvojica Skolias - Duźy mala "diétne" obsadenie spev a trombón. Evokovať to mohlo niečo na spôsob Vrbovských víťazov, ale predsa len išlo o vážnejšiu produkciu. Hoci humor týmto Poliakom rozhodne nechýbal.

"Sme takí pokrivení džezmeni, takí iní. Oni (Christian McBride Trio - pozn. red.) hrajú džez. Pravdivý, americký, my hráme svoj džez. Vlastnú hudbu, akú nehrá nikto, " povedal Jorgos Skolias, ktorý bol v programe uvedený ako Grék. On sám sa viac cíti byť Poliakom: "Moji rodičia boli Gréci, ale ja som sa narodil v Poľsku, hovorím po poľsky, aj keď viem aj po grécky, bývam v Poľsku a mám tiež poľské občianstvo."

Toto pozoruhodné duo sa na Slovensku predstavilo len druhý raz, kedysi dávno hralo v Bratislave. Muzikanti, ktorí pôsobili v slávnych poľských big-bandoch, spolu hrajú už 17 rokov. Za ten čas nahrali iba dva albumy. "Nahrávame riedko. Nie vtedy, keď chce firma, že musíme niečo nahrať, ale vtedy, keď my cítime, že to treba nahrať, " povedal J. Skolias.

Jeho spoluhráča, trombonistu B. Duźyho, zaujala historická sála PKO - Čierny orol. "Architektúra je krásna, aj akustika. Organizátori nám vychádzajú vo všetkom v ústrety. A ľudia boli úžasní, vidieť, že sa za tie roky naučili počúvať džez, " podotkol.

Záverečným číslom "džezákov" bolo vystúpenie Američanov Christian McBride Trio. Aj oni si pochvaľovali svoj vôbec prvý koncert na Slovensku.

"Strávili sme tu nádherný čas, publikum bolo vnímavé, výborné, máme radosť. Slovensko je ozaj muzikálne, " povedal nám bubeník Ulysses Owens jr. Americkí džezmeni pochodili celý svet. Európske publikum považuje za odlišné, než to v kolíske džezu, odkiaľ pochádza, no "najlepšie miesto na hranie je tam, kde ľudia milujú hudbu, pozorne ju počúvajú a reagujú na ňu".

Zoskupenie hrá spolu krátko. "Toto trio ešte nemá album, v takejto zostave spolu hráme prvý raz. Inak ja mám osem vlastných albumov, aj ďalší spoluhráči majú, " prezradil kapelník Ch. McBride. Z Prešova sa Američania presunuli do Bratislavy, Viedne a späť za veľkú mláku.

Články o Jazz Prešov 2009 v Korzári:
http://korzar.sme.sk/c/5078506/americky-dzezmen-owens-slovensko-je-ozaj-muzikalne.html

http://korzar.sme.sk/c/5074887/barta-sa-vratil-na-presovske-dzezaky.html

Jazz Prešov 2010: http://www.frenky.sk/clanok/552/jazz_presov_2010_-_fotoreportaz.html

Web: http://www.jazzpresov.sk

 
15.10.2011 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 5431 krát