frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/665/trikrat_sedem_divov_presova.html

Trikrát sedem divov Prešova

V Korzári vyšli tri veľké články, v ktorých som opísal (3x) „sedem divov“ Prešova. V prvom to boli svojrázne rarity, v druhom rôzne obskúrne a kontroverzné objekty a v treťom nikdy nedokončené stavby. Ponúkam ich aj tu...

Táto séria bola veľmi úspešná, dokonca (čo ma teší) inšpirovala aj iné médiá, ktoré začali s podobnými článkami o ďalších mestách na Slovensku.

-

„Pilotný“ článok o svojráznych raritách Prešova vyšiel pod názvom Prešov má umelecké dielo aj nad pisoárom.

Písalo sa v ňom:

Rovnobežiek je veľa, aj tá s číslom 49 je len jedna z mnohých. Zabudnite aj na kalváriu či solivar. Kostol sv. Mikuláša je fajn, ale takých v Európe jesto... Prešov má aj mnohé iné svojrázne rarity, o ktorých sa nehovorí ani nepíše, a aj domáci ich považujú za samozrejmosť.

PREŠOV. Atraktívne a výnimočné, pritom na prvý pohľad samozrejmé a nezaujímavé. Sedem takýchto "divov" Prešova predstavíme v nasledujúcich riadkoch. Podobných kuriozít, pamätihodností, podivuhodností a rarít je v šarišskej metropole plno. Stačí otvoriť oči. A nemusíte sa stotožniť s naším výberom.

Sedem divov: Ruské pirôžky, Hrob nevernej ženy, Divadlo a Akademický Prešov, Kocákova sviňa, Uličná liga bez rozhodcov, Stromko namiesto korza, Krčmy ako kultúrne stánky.

Celý článok čítajte tu:
http://korzar.sme.sk/c/5820216/presov-ma-umelecke-dielo-aj-nad-pisoarom.html

-

Najúspešnejší (aj čo do čítanosti, aj ohlasov) bol článok o obskúrnych a kontroverzných stavbách pod názvom Pozrite si sedem architektonických divov Prešova.

Písalo sa v ňom:

V starobylom Prešove s vyše sedemstoročnou tradíciou od udelenia mestských výsad sa nachádza mnoho pozoruhodných stavieb. Nad niektorými architektonickými výtvormi, hlavne novšieho dáta, ostáva rozum stáť. Iné zas vyvolávajú kontroverzie - časť ľudí ich má rada, časť nie.

PREŠOV. Pozreli sme sa na viaceré stavby, ktoré vyvolávajú pochybnosti, vášne, diskusie, otázniky - jednoducho rozruch... Vybrali sme len také, ktoré sú už dokončené a slúžia (aspoň by mali) svojmu účelu.

Niektoré z nich sú vskutku obskúrne, iné "len" sporné a rozdeľujúce názory ľudí. Podobných stavieb je viac, tu je výber našich "siedmich divov" Prešova. Bez ohľadu na to, či sa s ním stotožníte, alebo nie. A popravde, bolo z čoho vyberať...

Sedem divov: Vodárenská veža, Lávka na Levočskej, Supermarket v bazéne, Rekordný velodróm, Veľkosklad uprostred sídliska, Kostol á la plaváreň, Hagyariho dom.

Celý článok čítajte tu:
http://korzar.sme.sk/c/5838345/pozrite-si-sedem-architektonickych-divov-presova.html

-

Posledným (aspoň nateraz) článkom tejto série boli nedokončené prešovské stavby – vyšiel pod názvom Aj Prešov má svoje babylonské veže.

Písalo sa v ňom:

Megastavby, ktoré sa začali, alebo mali začať budovať, ale nie a nie ich dokončiť, má aj metropola Šariša. Z rôznych takýchto objektov sme vybrali „sedem divov“, ktoré veru Prešov neskrášľujú.

PREŠOV. Vybrali sme stavby, ktoré sa nám zdali byť svojím spôsobom unikátne. Pozrite si teda, čo by bolo, keby bolo...

Sedem divov: Krytý bazén, Nič pod Tescom, Bytovka na Sekčove, Stomatologický pavilón, Centrálny mestský park, Reštaurácia na komíne, Socha Ježiša a Múzy.

Celý článok čítajte tu:
http://korzar.sme.sk/c/5988468/aj-presov-ma-svoje-babylonske-veze.html

 
27.7.2011 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 8026 krát