frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/448/vargu_pochovali-_zbirku_strcili_do_kobky.html

Vargu pochovali, Žbirku strčili do kobky

Odovzdávanie cien Akadémie populárnej hudby Aurel sa stáva z roka na rok väčšou fraškou. Inak tomu nebolo ani tento rok. Pred niekoľkými rokmi sme sa vysmievali, že „akademici“ dva roky po sebe nominovali rovnakú pieseň (Na čiernom koni), alebo do nominácií zaradili vyše dva roky starú skladbu (2 líšky). S nikým to nepohlo, situácia sa nezmenila ani po rokoch.

O kvalitách takzvaných akademikov svedčí nominácia Barbary Haščákovej, ku ktorej netreba ďalší komentár.

„Vtipné“ bolo aj zaradenie jednej (a jedinej) žánrovej kategórie - hip-hopu - do hlavného programu (pamätáte sa ešte na cenu Dancefloor roka?).

Cez toto by sa ešte dalo preniesť, ale to čo sa deje pri údajne najprestížnejšej kategórii Sieň slávy, už presahuje všetku súdnosť a pri jej udeľovaní by si zgustli aj takí Mothy Pythons...

Posúďte sami. Keď sme sa nedávno Mariána Vargu podpichovačne opýtali, či znovu dostane cenu za celoživotné dielo (už má tri), odvetil, že dúfa, že nie. http://www.frenky.sk/?c=12&id=441 Stalo sa horšie. Najprv Vargu resuscitovali a odovzdali mu cenu za najlepší inštrumentálny výkon roka (niežeby si ju nezaslúžil, naopak, o tom niet pochybností, hoci sám povedal, že ju mohli dať niekomu mladšiemu). Potom ho však pochovali. Vyhlásili totiž, že do Siene slávy pribudne prvý raz žijúca osobnosť - Meky Žbirka. No, od ľudí, ktorí sú schopní navrhnúť na cenu dva roky po sebe rovnakú pesničku sa nedá očakávať geniálna pamäť, ale toto bolo naozaj morbídne.

Zabudli vari, že raz túto cenu už odovzdali Vargovi? A on je predsa živý a zdravý, o čom sa mohli presvedčiť priamo na pódiu iba pár minút pred „blahorečením“ Žbirku. Aj taký Janko Lehotský, ďalší člen Siene slávy, nedávno oslávil šesťdesiatku a teší sa dobrému zdraviu.

Žbirku teda strčili do kobky. Nielen obrazne, ale takmer doslova - údajná Sieň slávy totiž vskutku nepripomína nič iné než zatuchnutú kobku. Keď prebrala odovzdávanie cien „slovenských Grammy“ táto partia, tak deklarovala, že to bude robiť inak a lepšie a nadviaže na to dobré z predchádzajúcich ročníkov. Nerobí to ani inak, ani lepšie a na to, čo bolo, zabudla úplne. Pamätá si vôbec niekto, že ako prvého uviedli do Siene slávy Deža Ursínyho? Neskôr aj Vargu (noví „akademici“ ho tam potom uviedli opätovne) a ďalších interpretov. Nebol to jediný takýto prípad. Teraz vládne totálna amnézia a chaos.

Šéf Akadémie populárnej hudby Tomáš „Yxo“ Dohňanský je dobrý chlap, muzike rozumie, niečo si prežil a nie je konfliktná osoba. Vo vlastných radoch by si však mal spraviť poriadok. Inak sa pokojne môže stať, že o rok do Siene slávy znovu zaradia Vargu, alebo dokonca Žbirku. Lebo nikto si nebude pamätať, čo bolo predtým. Viete si predstaviť, že by počas piatich rokov zaradili do Siene slávy NHL dvakrát Wayna Gretzkeho? Veď by ich fanúšikovia a novinári rozniesli v zuboch a zosmiešnili ako neschopných babrákov. Pri Aureloch je to, žiaľ, štandard.

Ako jedno z možných východísk z tejto zapeklitej situácie sa črtá vyzametanie kobky a vytvorenie skutočnej Siene slávy. Teda en bloc prijať všetkých, čo už tam raz zaradili (Ursíny, Hammel, Lehotský, Varga, Gombitová, Elán, Kochanský, Barina, Filip, Veselý, Duchoň, Žbirka - hádam sme na nikoho nezabudli, ale keby aj, „akademici“ si to beztak nevšimnú), spraviť ich zoznam - a každý rok ho dopĺňať o novú osobnosť. Počas prenosu a prijímania nového člena siene slávy by mal svietiť menoslov členov Siene, ku ktorým má pribudnúť nová osobnosť. A tiež by možno bolo dobré prevetrať menoslov takzvaných akademikov, aby sa v nomináciách neopakovali rôzne Barbary Haščákové...

(apríl 2007)

Foto: Stenly (M. Ž.) a Frenky (M. V.)

Rozhovory: Žbirka: http://www.frenky.sk/?c=12&id=308

Varga: http://www.frenky.sk/?c=12&id=267

aj tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=23

 
24.4.2007 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 17886 krát