frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/410/all_goths_session.html

All Goths Session

Načierno namaľované nechty na rukách, čierne rifle, čierne podprsenky... Samá čierna, maximálne tak skombinovaná s červenou. Takto vyzerajú fanúšičky gotiky. Aj u mužov - gotikov dominuje čierna, či už na nohaviciach alebo koženej bunde. Priaznivci temného hudobného žánru sa stretli v Sabinove na All Goths Session. Prišlo ich však žalostne málo. Prekvapilo to aj organizátorov.

„Kvalita kapiel bola dosť dobrá. Takéto kapelky nevystupujú ani dvakrát, ani raz do roka, ale iba zriedka. Chodia po úplne ´stejdžoch´, či v Nemecku, alebo v Poľsku. Návštevnosť je chabá, neviem, čo to spôsobilo. Či nevystúpenie našej kapely, alebo niečo iné. Ťažko povedať. Sme zvyknutí na úplne iný počet ľudí, dnes akoby sa niekde vyparili,“ smutne konštatoval Ivan Eliáš z domácej kapely Gloom. Faktom je, že na samotný koncert tejto formácie zvykne chodiť viac ľudí než ich prišlo teraz - len niekoľko desiatok. A to je vraj gotika v kurze. Prečo vlastne nevystúpil Gloom? „Gloom nevystúpil, lebo po poslednom vystúpení v Poľsku mal spevák Marián Dráč takú nehodu, zlomil si kľúčnu kosť, dosť problematicky,“ vysvetlil I. Eliáš.

Mimochodom, na stránke kapely sa už otvorene hovorí o odchode speváka. To je však v tejto chvíli jedno. Organizátorom iste nepomohlo ani upršané počasie, či fakt, že akcia sa z prešovského Tunela presunula do Šport klubu Gól bar v Sabinove. Tí, čo neprišli, môžu ľutovať. Program bol vskutku kvalitný. Jeho headlinerom bol zahraničný hosť, rešpektovaná industriálno-metalová poľská kapela StrommoussHeld. Avšak slovenské kapely v ničom nezaostávali.

Naopak. Príjemným prekvapením All Goths Session bola sympatická 22-ročná nitrianska speváčka Snovonne a jej rovnomenný projekt. „Keď sa mám priznať, som zvyknutá na trochu živšiu atmosféru. No ale neboli zlí, zlatí boli. Bolo vidieť, že počúvajú, tak to je hlavné,“ okomentovala sabinovské publikum Snovonne, ktorá účinkovala na východe prvý raz. Ľuďom predviedla rôzne zákutia svojho hlasu a ukázala, prečo si práve ju vybral istý americký label, pre ktorý práve dokončuje album.

So zahraničím má ešte väčšie skúsenosti Ľahká Múza, ktorá vonku vydala niekoľko albumov a pravidelne tam koncertuje. Rozhodne častejšie ako na Slovensku. V Sabinove sa excentrickej speváčke (pripomínajúcej Vandu Konečnú) Gudrun a jej spoluhráčom podaril nezvyčajný kúsok.

Počas prvej skladby doslova a do písmena vyhnali 90 percent obecenstva zo sály. Tá hŕstka, ktorá ostala, si to však užila do sýtosti. „Je to výnimočná situácia,“ povedala na to po koncerte Gudrun. Podľa jej slov má Ľahká Múza nedobré skúsenosti s hraním na Slovensku. Radšej hrá von, na štylizovaných akciách. „Ľudia vedia o čo ide, naviac nás poznajú, lebo hráme vyše 20 rokov a hlavne vonku sme zavedená kapela, takže nemáme problém s diváckym ohlasom. Práve naopak.“

Gudrun konštatovala, že cení tých pár fanúšikov, ktorí vydržali do konca, ale celkovo spokojná nebola: „Pôvodne sme prišli na túto akciu s tým, že bude v Prešove. Zvažovala som našu účasť, lebo vieme, že na Slovensku takejto modernej muzike ´pšenka nekvete´, ale keďže som si myslela, že to bude v Prešove, tak sme súhlasili. Bohužiaľ, okolnosti boli také, že sa to presunulo sem na kraj sveta a je to úplná katastrofa.“ Ľudí do sály vrátila až tombola a vystúpenie Poliakov, ale niektorí si pochvaľovali Ľahkú Múzu. „Vonku to malo oveľa lepší zvuk,“ dopočuli sme sa.

(máj 2006)

Foto: Frenky

Rozhovor so Snovonne:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=411

Rozhovor s Ľahkou múzou: http://www.frenky.sk/?c=12&id=412

 
4.7.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19944 krát