frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/393/erik_bol_dobra_sestra.html

Erik bol dobrá sestra

Štyri sestry zo Svidníka majú jedného brata. Aj ten však bol polovicu svojho života ženou. Hormóny v ňom hrali a možno stále hrajú doslova hokejový zápas. „Všetko je od Boha, je to Božie dielo a treba dať šancu každému človeku. A on je z tých, čo sa nehanbia ukázať svoju identitu. Je veľa tých, čo sa hanbia a potláčajú svoje vlastné ja. A on svoje vlastné ja dokáže otvoriť, “ hovorí Zlaťa Karsová, sestra súťažiaceho v jojkárskej reality šou VyVolení Erika.

Ján Haluška zo Svidníka sa stal celoslovenskou celebritou. Nečudo, poodkryl viaceré tabu. Pôvodné meno si zmenil na Hilár Lakatošovie, má ho aj v občianskom preukaze. Keď bol ženou, volali ho Hilary, ale hlavne Erika - preto teraz, keď je opäť muž, si hovorí Erik. Tak ho volá aj jeho priateľka i sestry.

Tie ho však v súkromí volajú Koro. A to nehovoríme o ďalších menách, či o úvahách nad priezviskom Král alebo Janků. A navyše - všetko je to pravda. Kam sa hrabe taký Mgr. Roland Antonio František Rigo de Ricco alias Desperado...

Erikova mama si veľmi želala, aby sa dostal do Vily. Bola veľkou fanúšičkou prvej série VyVolených. Žiaľ, úspechu svojho dieťaťa sa nedožila. Zomrela 24. októbra minulého roku. „Je to také čerstvé. Boli by sme strašne rady, keby sa toho dožila, “ vraví Z. Karsová a zdôrazňuje, že mama „nikdy nemala nič proti tomu, čo robil, keď sa začal napríklad obliekať ako žena“.

S pani Zlaťou sme sa streli vo Svidníku na Goldbergerovej ulice. Ona síce býva na Nábrežnej, ale prišla pozrieť sestru Anetu. Pozvala do svojho parádne zariadeného bytu aj nás. A z vrchného poschodia prišla aj Anna, priateľka Erika alias Hilára Lakatošovie. Aj ona ho volá Erik: „Keď som sa s ním zoznámila, hovorím mu - máš veľa mien, tak ako ti mám hovoriť? Povedal, že si mám vybrať. Najviac sa mi páčilo Erik, preto ho takto volám.“

Spolu sú partnermi už vyše roka. S touto Češkou sa Erik nezoznámil v Prahe, kde roky žil, ale na Slovensku. „Prišla som na svadbu sesternici. Proste to je taká pekná náhoda, že sme sa zoznámili, zaiskrilo to a...“ Viac sa domov Anna nevrátila, akurát keď bola pre svoje veci. Aj s 15-ročnou dcérou Izabelou sa presťahovala na Slovensko k Erikovi. Čo hovorí na jeho účinkovanie vo vile? „Je to proste Erik. To by nebol on, keby nerobil to, čo robí. Páči sa mi, všetci mu fandíme.“

Erik sa netají tým, že 16 rokov bol ženou. Teraz je opäť muž. „Je to muž so ženou vo vnútri. To je on a z človeka sa to jednoducho nedá vytiahnuť, “ myslí si jeho partnerka, ktorá jeho pokrútený osud toleruje. „Má aj tú citlivú stránku ako žena, ale aj niečo ako muž. Ináč by to nefungovalo, “ opisuje Anna vzťah, ktorý podľa nej bez problémov funguje: „Rozumieme si. On ma stále v niečom dopĺňa, napríklad rád varí, sem tam aj upratuje a má pre mňa pochopenie, keď mám nejaký problém. Môžem mu to povedať aj ako kamarátke.“

Erikovi súrodenci už nemajú ani mamu, ani otca, držia však pokope. Na uja Erika je hrdá aj jeho malá neter Annamária. „Sme šťastné, že sa dostal až do tej vysnívanej Vily. Želáme mu pevné nervy. Najlepšie by bolo, keby vyhral tých 12 miliónov. Strašne by mu to pomohlo, mal by byt, skrátka vysnívaný život, “ hovorí najzhovorčivejšia sestra Zlaťa, ktorá svojho súrodenca charakterizuje takto: „Je priateľský, dobrý človek, poriadkumilovný, zábavný, vie robiť šou, vie imitovať. Mohol by dosiahnuť veľa. Od mala má také vlohy, že by mohol byť aj hercom.“

Pripustila, že sama by sa na takúto reality šou dala nahovoriť. Na rozdiel od sestry Anety.

Aké to bolo, keď bol Erik ženou? Podľa sestier celkom fajn. Bol fakticky ich piatou sestrou. Aneta Cinová k tomu hovorí: „Brali sme ho normálne, bavili sme sa s ním ako so sestrou. O šminkách, o tom, čo si mám obliecť a podobne.“ Keď v jeho tele začali opäť prevládať mužské hormóny, dokonca to sestrám prišlo až ľúto. No radi ho mali stále. „Keď som teraz videla vo Vile, že má na sebe ženské veci, zase som ostala zarazená, čo sa s ním deje, “ priznáva Z. Karsová, podľa ktorej sa v Erikovom vnútri stále bije žena a muž.

Okrem spomínaných dvoch sestier tvorí súrodenecké kvinteto aj Eva Vaľaniová (tá v čase našej návštevy nebola doma, ale v práci vo Sviku) a Renáta Karsová, ktorú sme tiež navštívili. Byt má zariadený rovnako pekne a vkusne, ako jej sestry.

Erik v televízii povedal, že časť peňazí, ak by vyhral, použije na operáciu pre neter.

Osemročná Richarda Karsová je mentálne v poriadku, ale má problém s nôžkami. Narodila sa totiž predčasne, po siedmich mesiacoch tehotenstva. „Dcére operovali šľachy na nohách, potrebuje však ešte ďalšiu operáciu, “ povedala jej mama a Erikova sestra Renáta Karsová. Táto 29-ročná žena má v živote smolu.

Okrem Richardy má ešte zdravého desaťročného syna Reného a jedenásťročného Mária, ktorý je tiež telesne postihnutý. Aj jemu by sa pri ťažkom zdravotnom postihu zišla aspoň nová odsávačka.

„Malá je teraz v škôlke. Operácia by jej mohla pomôcť tak, aby chodila. Chlapček bol do troch rokov zdravý, “ hovorí so smútkom v hlase R. Karsová, ktorá verí, že jej pomôže súrodenec Erik. „Brala som ho aj ako brata, aj ako sestru, mám ho rada. A chcem, aby všetko tam dobre dopadlo a aby vyhral, “ hovorí o ňom. A zdôrazňuje, že je to v prvom rade dobrý človek.

S tým sa podľa sestier stotožňujú aj Svidníčania. „Svidník nie je veľké mesto a skoro každý každého pozná. Ľudia ho dobre poznajú, vedia aký je, akú má povahu, preto mu fandia, “ tvrdí Zlaťa Karsová a dodáva, že VyVolený Erik je ten typ, čo dokáže človeka podržať po psychickej stránke, ale aj finančne.

(január 2006)

Foto: Frenky + Veronika Janušková, Korzár (dolná fotka Hilár "Erika" Lakatošovie)

Web VyVolených: http://www.vyvoleni.sk

 
24.2.2006 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 19915 krát