frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/366/v_marikinej_rodnej_dedine---.html

V Marikinej rodnej dedine...

Pred 49 rokmi sa narodila v Turanoch nad Ondavou, dedinke blízko Domaše v okrese Stropkov Marika Gombitová. Na slovenskej populárnej scéne dodnes neprekonaná jednotka. Rodnú obec Marika Gombitová opustila už dávno, keď odišla do Košíc na stredoškolské štúdiá. Odtiaľ putovala do Bratislavy. V Turanoch nad Ondavou však dodnes žijú jej rodinní príslušníci. Do rodnej obce Mariky Gombitovej sme sa vybrali aj my. A to po tom, čo sa objavili informácie o tom, že by sa táto fenomenálna speváčka mala opäť vrátiť na koncertné pódiá. Verme, že to nebude len (ďalší) planý poplach.

Turany nad Ondavou sú dedinou ako stovky iných. Na svoju slávnu rodáčku sú domáci hrdí, ale hovoriť o nej veľmi nechcú. Skúpa na slovo je aj Marikina švagriná, ktorú sme zastihli po sviatočnej omši. Podľa nej by novinári mali dať Marike pokoj. Tento postoj rešpektujeme, poberáme sa ďalej. Neuspejeme ani u starostky, ktorá povedala, že má voľno a k ničomu sa nebude vyjadrovať. Varuje nás pred otázkami o slávnej rodáčke, vraj môžeme mať problémy. Keď sme pýtame, či je v obci zakázané hovoriť o Marike, len povedala, že majú zlé skúsenosti s novinármi. Aké? To sme už z nej nedostali. Hoci sa z vyjadrení starostky môže zdať, že meno Marika Gombitová je v rodnej obci tabu, nie je to až také dramatické...

„Marika bola zlaté dievča. Vyrastala tu, chodila do školy, potom išla na strednú... Spievala po dedine,“ spomína suseda na bicykli, ktorá radšej nechce prezradiť svoje meno. Vraj načo. Zdôrazňuje, že Marika bola od mala talentovaná. „Nevie prečo sa takto utiahla, mali by jej pomôcť priatelia, aby sa vrátila na pódiá,“ dodáva.

Dve mladé dievčatá z Turian nad Ondavou sú na svoju rodáčku hrdé, hoci s Gombitovcami nemajú príbuzenský vzťah. „Mohla by opäť vystupovať. Mne sa jej spev celkom páči,“ vraví Lucia Kertisová, ktorá sama spieva, „ale to len tak“. Lucia Husárová sa zamýšľa nad slovenským šoubiznisom: „V súčasnosti vychádza veľa nových hviezd, ťažko povedať, či by sa uplatnila.“ Jej kamarátka v tom má jasno: „Podľa mňa hej.“ Ako ďalej vraví Lucia Kertisová, Mariku Gombitovú síce nepovažuje za svoj spevácky vzor, ale „je dobrá“. Hoci sú tieto dve dievčatá Turančanky, Mariku nevideli. Nečudo, speváčka žije v Bratislave a rodnú obec nenavštevuje. „Viem, že tu bola na pohrebe, keď jej zomrela mama, alebo oco, ale inak tu nechodí. Myslím, že ani nie je veľmi v kontakte s tunajšou rodinou,“ dodáva L. Husárová.

Starší ľudia v obci tvrdia, že väčšina rovesníkov Mariky Gombitovej sa rozutekala po svete, doma ich ostala iba hŕstka. Priamo v Turanoch býva jeden z Marikiných bratov. Jej rodný dom je prestavaný. Podľa miestnych je logické, že M. Gombitová do Turian nechodí. Všetci to pokladajú za jej vec a nevidia v tom problém.

„Čo vám mám povedať? Marika bola dobré dievča, spievala odmalička, zaujímala sa o hudbu. Odtiaľ potom odišla,“ hovorí nám 66-ročný Rudolf Jacenko. O populárnu hudbu sa síce nezaujíma, ale Marikine úspechy sledoval: „Páči sa mi ako spieva. A najmä ma teší, že je z Turian.“

Mariku uznáva aj jej blízky príbuzný, bratranec Jozef Čarný, ktorého mama bola sestra otca Mariky Gombitovej. Nemôže zaprieť ani podobu so slávnou sesternicou. „Jej otec spieval v kostole a 55 rokov hrával na organe. Bol to najlepší spevák po Gottovi, mal taký silný hlas. V Turanoch ako starosta odbavil možno sto svadieb. Celý život spieval,“ hovorí pán Čarný o „ujcovi“ Michalovi Gombitovi, ktorý mu kedysi podaroval harmoniku. „Je staršia ako ja,“ hovorí 60-ročný J. Čarný, ktorý si len nedávno zaobstaral nový model tejto harmoniky Firotti, od jedného hudobníka zo Záhoria. O možnom comebacku svojej sesternice mieni: „V prvom rade je to jej vec. Ona vie, čo robí, ona vie ako. Ja by som bol samozrejme rád, keby som ju videl na obrazovke, počul častejšie, nuž ale myslím, že nikto nemá právo hovoriť také veci, či by mala znovu koncertovať, alebo nemala. To nechajme úplne na ňu.“

Zdá sa, že táto rodina má hudbu v krvi. Aj J. Čarný má plný dom hudobných nástrojov, všetky deti majú hudobné školy. „Som muzikant sám pre seba,“ skromne zdôrazňuje. „Dcéra Helenka hrá v kostole na organe, hrá dobre na varhanách, gitare, akordeóne, vie aj na flautu. Neželáme si však, aby sa uberala cestou profesionálnej hudobníčky. Aj dvaja synovia chodili na hudobnú školu, vedia hrať na akordeónoch.“ Ešte i vnučky prejavujú aktívny záujem o hudbu. Marika Gombitová začala spievať v kapele svojich bratov. „Traja Marikini bratia hrali svadby, boli jednou z najlepších tunajších hudieb. Na jednej svadbe v Kolačkove pri Starej Ľubovni hrali v kuse dva dni, nechceli ich pustiť,“ spomína Jozef Čarný, ktorý má aj iné hobby ako hudbu. 40 rokov chová poštové holuby, doma má viacero ocenení a do 37 rokov hrával futbal za Turany nad Ondavou. „Na našej svadbe mala Marika 11 rokov,“ dodáva pán Čarný ukazujúc fotografiu z roku 1967.

-

Kto je Marika Gombitová

Marika Gombitová sa narodila 12. 9. 1956. So spevom začala v rodnej obci, pokračovala na strednej škole v Košiciach, kde ju objavil kapelník Modusu Janko Lehotský. Marika sa v dvadsiatich rokoch vydala na profesionálnu dráhu a okamžite prišiel úspech. Koncom roka 1980 prežila Marika Gombitová ťažkú autonehodu, po ktorej sa už nepostavila na nohy. Napriek tejto tragédii pokračovala v úspešnej hudobnej dráhe. Posledných desať rokov však o nej počuť len sporadicky. Aktuálne znie éterom tretie dueto Mariky Gombitovej s Miroslavom Žbirkom s názvom Tajnosľubná a hovorí sa aj o možnom návrate na koncertné pódiá.

Slovenskou No 1 sa Marika Gombitová stala už Moduse, uznanie jej priniesol muzikál Neberte nám princeznú, ako aj sólové albumy. Marika nie je iba speváčka, ale aj skladateľka. Okrem toho spolupracovala s viacerými hudobníkmi - Vašom Patejdlom, Gabom Dušíkom, Lacom Lučeničom či Andrejom Šebanom a s textárom Kamilom Peterajom. Medzi jej najväčšie hity patrí Mami, mami, Tri slová, Šaty, Študentská láska, Zem menom Láska, V období dažďa, Správne dievča, Koloseum, Nenápadná, Adresa ja, adresa ty, Ave Maria, Záverečná či nedávno oprášená Pomätená. Do kategórie nesmrteľných skladieb možno zaradiť Vyznanie. Posledný radový album vyšiel pred desiatimi rokmi. Po odchode na sólovú dráhu vydala Marika Gombitová 9 radových albumov: Dievča do dažďa (1979), Môj malý príbeh (1981), Slnečný kalendár (1982), Mince na dne fontán /2LP/ (1984), No 5 (1984), Voľné miesto v srdci (1986), Ateliér duše (1987), Kam idú ľudia (1994) a Zostaň (1995).

-

M. Gombitová: „Koncerty sú úmorné...“

V poslednom období hovoria ľudia z Marikinho (hudobného) okolia o možnosti, že by sa táto slovenská spevácka hviezda vrátila na pódiá. Samotná aktérka však tieto slová zatiaľ nepotvrdila. Či sa teda uskutoční vianočné turné, alebo aspoň koncert, je zatiaľ stále otázne. Hoci by organizátori vedeli splniť všetky náročné technické požiadavky, nevyhnutné pre ochrnutú speváčku, sú tu aj ďalšie faktory. Pre samotnú Mariku Gombitovú sú koncerty obrovskou záťažou. Potvrdila to už pred 20 rokmi (!) v rozhovore s Barbarou Mokrou pre časopis Populár: „Môj zdravotný stav nie je taký, aby som mohla kedykoľvek koncertovať. Koncerty - to pre mňa znamená úmorne pracovať na fyzickej kondícii, trénovať deň čo deň a nič neponechať na náhodu. Jednoducho nemám na výber.“

-

Hrali s ňou Košč i Prokopovič

Pre svet populárnej hudby objavil Mariku Gombitovú Janko Lehotský. Dostal tip na speváčku jednej košickej kapely, sadol do auta a išiel pozrieť. Hneď sa mu zapáčil jej hlas a najmä výraz. Speváčku hneď zlanáril (pôvodne aj s časťou kapely) do Modusu. Istý čas mal nutkanie spraviť návrat tejto legendy v najsilnejšej zostave (so Žbirkom a Gombitovou), no tejto idey sa už, zdá sa, vzdal. Ako nám pred časom povedal, záleží to od Mariky...

Pred príchodom do Bratislavy na profesionálnu dráhu spievala Marika s rôznymi formáciami na východe Slovenska. Osud niektorých jej spoluhráčov je zaujímavý. Napríklad zo stropkovského rockera Pavla Prokopoviča je dnes „skrotený“ a uhladený pán minister. Počas štúdií si s Marikou zamuzicíroval aj Rudolf Košč, otec prvej slovenskej SuperStar Katky Koščovej. On sám svojej stredoškolskej hudobnej kariére veľký význam neprikladá. Mariku však považuje za „fantastické dievča“. Mimochodom, samotná Marika sledovala priebeh súťaže Slovensko hľadá SuperStar. Ako nám potvrdil jeden zo semifinalistov, Zašo Hubáček, speváčka zatelefonovala im do televízie a zaželala veľa šťastia.

(september 2005)

Foto: Frenky

 
31.10.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20555 krát