frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/34/chinaski_preraza_na_slovensko.html

Chinaski preráža na Slovensko

Chinaski. V Čechách jedna z najznámejších a zároveň najdiskutovanejších skupín, na Slovensku zatiaľ pomerne neznáma formácia. Do povedomia slovenského publika sa dostala pomocou hitu 1. Signální a prebiehajúcom turné s kapelou Hex. V rámci tejto šnúry sa zastavili aj v Poprade a v Prešove. Chinaski sa prvýkrát dostali do povedomia slovenského poslucháča prostredníctvom filmu režiséra Petra Zelenku Mňága: Happyend. Film bol akousi (polo)fikciou kariéry známej valašskej skupiny Mňága a Žďorp.


Chinaski v ňom hrali úlohu skupiny, ktorá spievala pre firmu BMG (narážka na hudobné vydavateľstvo BMG Ariola) staré veci Mňágy, po jej predaní ďalšiemu (fiktívnemu) vydavateľstvu Fruit International. Coververzia skladby Hodinový hotel v podaní Chinaski sa nachádza na soundtracku k filmu. Chinaski inak vydali tri albumy. Úspešný bol už rovnomenný debut (nazývaný - kvôli obalu -"Žárovka"). Megaúspech v Českej republike však prišiel až po druhej platni Dlouhej kouř. Titulná skladba z tohto CD bodovala vo všetkých možných hitparádach. Chinaski hrá v zložení Michal Žibus Malátný - gitara, spev, Pavel Hroch Grohman - bicie, Petr Píďa Rajchert - saxofón, spev, František Tábi Táborský - "navigátor" a gitara a Adam Varan Stivín - basová gitara.

O všetkom možnom sme si "pokecali" s Žibusom a Hrochom po prešovskom vystúpení Chinaski v sále PKO - Čierny orol.

Vaša kapela mala pomerne rýchly štart hore. Spočiatku ste boli známi najmä v rockových kluboch, po úspechu hitu a platne Dlohej kouř ste prerazili aj u širokej českej verejnosti. Zaujímavý je však postoj kritikov. Tí, ktorí vás "tlačili" a tvrdili, že "toto je tá správna kapela" po vašom úspechu cúvli...
Žibus: "Pred hitom Dlouhý kouř sme hrali skoro desať rokov, takže ten štart nebol až taký rýchly...
To ste však hrávali ako Staré hadry, nie ako Chinaski...
Žibus: To je fakt. Hrávali sme ale rovnaké pesničky. No a kritici nás nemali radi ani pred Dlohým kouřem, ani po ňom. Neviem skade teda sa nabrala tá informácia, že nás mali kritici radi.

Predtým, než vám mala vyjsť prvá platňa, tak mnohí publicisti sa pýtali: "Prečo táto kapela ešte nemá album, prečo to ešte nikto nevydal?"
Hroch: Je pravda, že sme vyhrali v nejakej ankete ´Kapela, ktorá si zaslúži vydať platňu´. Potom o nás ešte rôzni novinári písali, že sme kapela, ktorá by to mohla niekam dotiahnuť. Hovorilo sa o tom, ale myslím, že je to u nás normály jav. Neviem ako u vás, ale v Čechách platí porekadlo "úspech sa neodpúšťa".
Svoju úlohu, či už kladnú, alebo zápornú, v publicite zohrala aj účasť vášho saxofonistu a speváka Petra Rajcherta v seriáli Večer na zámku.
Žibus: To nám spočiatku celkom pomohlo... Potom nám však ten úspech trochu vyčítali, lebo hovorilo sa, že sme ho nedosiahli cez hudbu, ale cez niečo iné.

Máte teda hudobné umelecké sklony, jeden z vás má aj herecké. Váš názov - Chinaski - je odvodený od kultovej postavičky amerického spisovateľa Charlesa Bukowskeho - Henryho Chinaskiho. Má niekto z vás aj literárne sklony?
Žibus: Nie, nikto. Píšeme texty, my dvaja, ale to by som nenazval literárne sklony.
Hroch: Možno napíšme pamäti (smiech). A všetkým novinárom v nich ukážeme, čo si o nich myslíme (smiech).

Nachádzate sa na slovenskom turné s tunajšou kapelou Hex. Odtiaľ sa presuniete do Českej republiky. Ako ste spokojní s týmto turné a s kombináciou Chinaski a Hex?
Žibus: Sme spokojní, myslím, že to funguje veľmi dobre. Mohlo by chodiť viac ľudí, ale sme naozaj spokojní.
Hroch: Napríklad v Poprade sme už boli štvrtýkrát. Trikrát sme tam mali samostatný koncert, takže sme sa tam cítili už ako doma.

Vráťme sa k vášmu prelomovému hitu Dlouhej kouř. V Čechách bodoval naplno, no na Slovensku sa takmer vôbec nedostal do rotácií rádií. Rovnomenný pilotný singel z tretej platne 1. Signální už u nás bodoval. Ako si to vysvetľujete? Môžete porovnať tieto dve skladby?
Hroch: Je to srandovné, lebo 1. Signální cituje refrén z Dlohýho kouře (Obidva texty sú uvedené na konci článku - pozn. Frenky). Ak tu Dlouhý kouř nebol známy, tak ľuďom chýba kontext, pochopenie pointy. Pokúsim sa ju naznačiť. Z albumu Dlouhej kouř sme predali skoro päťdesiattisíc kusov, čo je hrozne nečakaný a veľký úspech. Tento úspech so sebou priniesol i mnoho negatívnych vecí. Boli sme napríklad strašne unavení z toho, že sme za ten rok odohrali desiatky koncertov. Keď sme zbierali energiu na nový album, tak sa na ňom veľmi prejavilo to, čo sme zažili. A tá pieseň je taká, aj keď je to Žibusova práca, teda by som o nej nemal hovoriť...
Žibus: ...je to skrátka o tom, aby si ľudia nemysleli, že nám ten úspech vliezol do hlavy, pretože si myslím, že nevliezol. Tá pieseň je taká, že sme v nej chceli sami seba zhodiť. Preto som do nej dal kúsok z textu Dlouhej kouř. Jednoznačne v nej ide o iróniu.

Paradoxne je možno vašou najznámejšou skladbou na Slovensku Hodinový hotel...
(všeobecný smiech) Hroch: Ono sa nám často stáva, že túto našu verziu Hodinového hotela hrajú v rádiu a uvádzajú ju, že je to Mňága a Žďorp.
Dokonca keď hrala Mňága a Žďorp v pražskej Lucerne, tak ich rozhlasová reklama začínala motívom z našej verzie Hodinového hotelu. Bola to sranda.
Na Slovensku sa to v rádiách nehrávalo, ale práve preto, že Mňága je tu dosť známa, tak sa táto pieseň z filmu Mňága: Happyend a soundtracku ujala, a ľudia sa tak dozvedeli o Chinaski. Inak, táto coververzia bola takou výnimkou, pretože sa nahrávala špeciálne k filmu. Chystáte, či hrávate však aj nejaké iné coververzie?
Žibus: Nemáme žiadne. Hrali sme niekoľko coververzií, napríklad nedávno sme hrali pieseň My Friends od Red Hot Chilli Peppers, alebo od Jana Spálenýho Asi v tom bude nějakej háček, či Nekonečný boogie od výbornej českej kapely Abraxas. Ale rozhodli sme sa, že už nebudeme hrať cudzie piesne. V dobe, keď sme toto robili, tak ešte nebol taký boom coververzií. Od tej doby sa však množstvo vecí zmenilo. Neviem ako u vás na Slovensku, ale u nás v Čechách sa na coververziách živí, či skôr priživuje polovička popmusic. Všetci vravia: "Ja som chcel vzdať hold tomu a tomu", pritom ide o to, že nevedia napísať svoju vec. Takže "vzdávajú holdy" a priživujú sa na cudzích piesňach. A to aj také hviezdy ako Lucie Bíla, ktorá vlastnú platňu nevydala niekoľko rokov.

Máte nejaké spriaznené koncertné duše? Teraz koncertujete s Hexom, ale s kým radi koncertujete doma?
Žibus: Nóó, to teda neviem... Keď on sa s nami nikto veľmi nechce kamarátiť (smiech)...
Hroch: Túto vetu už vidím v titulku (smiech)...
Žibus: Často sme hrali s Hudbou Praha, keď ešte hrala. Robili sme im predkapelu, ich gitarista Bohuš Zatloukal nám produkoval prvý album. Toto boli naši veľkí priatelia. Potom sú to kapely, ktoré nie sú až tak veľmi známe, ako Redy Kirken z Pardubíc, či liberecké Těla. V poslednom čase sme sa napríklad dosť kamarátili s českou dievčenskou kapelou Panika.

Panika už hrá nejaký ten piatok. To sa v nej nejako omladilo obsadenie, alebo sú to stále tie dievčatá, čo v nej hrávali?
Hroch: (smiech) Ešte keď som mi bolo pätnásť som na ne chodieval a hovoril som si, že je to najlepšia skupina. No a potom sme s nimi hrali a dokonca nám robili predkapelu.

(október 1999)

DLOUHEJ KOUŘ
(Malátný / Malátný)

Když budeš hodná naučím tě číst mezi řádky
to pokušení znáš tak zapomeň cestu zpátky
cestu zpátky
Naše noc je mladá vane jižní vítr
papírový křídla vzduchem víří
řekni co bys ráda než nám ráno plány zkříží

Půjdem nekonečně dlouhou sametově černou tmou

Pam pam tyda pam - dám si ruce do kapes
pam pam tyda pam - dlouhej kouř a pohoda jazz
pam pam tyda pam - neštěkne po mě ani pes
padám a nevím kam - nečekej, že ti zavolám

Když budeš hodná moje hodná holka
ukážu ti všechny svoje tajný skrýše
poletíme vejš, chvíli budem řvát, chvíli budem tiše
úplně tiše
Vezmu si tě celou budem se mít rádi a když ne tak se ti něco zdálo
a když budem chtít šlápnem na zmizík všechno bude málo

Půjdem nekonečně dlouhou sametově černou tmou

Pam pam tyda pam - dám si ruce do kapes
pam pam tyda pam - dlouhej kouř a pohoda jazz
pam pam tyda pam - neštěkne po mě ani pes
padám a nevím kam - nečekej, že ti zavolám

1. SIGNÁLNÍ
(Táborský / Malátný)

Až si zejtra ráno řeknu zase jednou provždy dost
právem se mi budeš tiše smát
jak omluvit si svoji slabost nenávist a zlost
když za všechno si můžu vlastně sám

Za spustu dní možná spoustu let
až se mi rozední budu vyprávět
na 1.Signální jak jsem voletěl svět
jak tě to vomámí a nepustí zpět
Jaký si to uděláš takový to máš
Jaký si to uděláš takový to máš

Až se dneska večer budu tvářit zas jak Karel Gott
budu spívat vampamtidapam
všechna sláva polní tráva ale peníz přijde vhod
jak sem si to udělal tak to mám

Za spoustu dní možná spoustu let
až se mi rozední budu vyprávět
na 1.Signální jak jsem obletěl svět
jak tě to vomámí a nepustí zpět
Jaký si to uděláš takový to máš
Jaký si to uděláš takový to máš

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17258 krát