frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/27/martin_babjak.html

Martin Babjak

Večne usmievavý sólista opery Slovenského národného divadla Martin Babjak pristúpil včera pred novinárov s trojdecovým pohárom čaju. Opýtali sme sa ho, či si dáva špeciálny pozor na to, čo pije pred koncertom a po ňom, aby sa mu nepoškodil hlas.

"To, aký mám hlas, nezáleží od toho, čo pijem. Skôr si musím dávať pozor na počasie, aby som nechytil nejakú nádchu," odvetil Martin Babjak. "Nemôžem si dovoliť piť ľadové nápoje. Skúšal som to, no vždy zachrípnem, napriek tomu, že som otužilec," podotkol a dodal, že podľa lekárov - odborníkov je u každého človeka odlišné, čo môže piť, a každý by sám mal vedieť, čo mu spraví, či nespraví šarapatu. "Som naviac poučený, že ak niekde niečo poviem, tak sa začne hovoriť: Babjak povedal, že sa nesmú piť ľadové nápoje, alebo naopak, že sa môžu. Preto hovorím, že je to individuálne. Ja ľadové nápoje nepijem, ale napríklad Pavarotti áno," skonštatoval Martin Babjak, ktorý si dal čaj preto, že predtým už vypil tri kávy.
Večer ukončil Martin Babjak 34. ročník Prešovskej hudobnej jesene v sále PKO - Čierny orol. Koncert zorganizoval prešovský Park kultúry a oddychu v spolupráci s prešovskou spoločnosťou ZVL Auto.

Martin Babjak vyštudoval dopravnú priemyslovku, železničný odbor. "Vtedy to bolo v móde," povedal a priznal, že ho škola vcelku bavila. "Keby som sa nerozhodol ísť na operný spev, mohol som byť výpravca, dispečer, či dopravný inžinier."
Železničiari slov majú toto povolanie v génoch. Martin Babjak pochádza z rodiny operného speváka, má teda v génoch spev. Aj keď...

"Starý otec mojej mamy, ktorá - mimochodom - pochádza z Prešova bol brzdárom u dráhy," povedal M. Babjak, avšak dodal, že aj on hrával na heligónku. Železničiarsky pôvod má aj dnešný predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Čo na to Martin Babjak? "Mám takú školu, ako dnešný premiér, robím aj vytrvalostné športy, aj bicyklujem, ale byť premiérom, na to treba mať odvahu."
Spomenuli sme aj to, že barytonista Martin Babjak je aktívnym otužilcom. Aký je jeho osobný rekord? "Minulý rok som v dvojstupňovej vode preplával päťsto metrov a vydržal tam jedenásť a pol minúty, za čo som dostal také vyznamenanie - Otužilec prvého stupňa." Zdôraznil pritom, že kritický limit je 22 minút a ani s otužilectvom to netreba preháňať. Má sa robiť športovo, systematicky a myslieť pri tom na zdravie. "S otužilcami je ťažko žiť. Aj moja žena to pochopila a dala sa na to so mnou," podotkol s úsmevom. Svoje zažil aj riaditeľ vydavateľstva Monitor - EMI Slovakia Tomáš Tesař, ktorý povedal, že pri ceste s Martinom Babjakom do Prešova mu bola v aute stále zima, pričom otužilému umelcovi sa zdalo, že je teplo.

K Prešovu má operná hviezda kladný vzťah. Nielen preto, že v metropole Šariša má svoje korene a jeho starý otec pôsobil v prešovskej dychovke. Ale aj preto, že v Prešove "je prísne publikum, ale dokáže tu preskočiť iskra medzi interpretom a obecenstvom. Je to tým, že Prešov je veľké hudobné centrum. Je tu divadlo, opereta, dlhoročná hudobná tradícia".
Popredný slovenský barytonista, finalista Pavarottiho súťaže, najviac obľubuje Verdiho. "Neviem povedať - prečo. Má v sebe niečo zakódované."

Najnovším počinom Martina Babjaka je cédečko duetov Poetica. Po včerajšom koncerte v Prešove sa presunul do Bratislavy, kde sa dnes uskutoční krst tohto albumu. Koncert bude uvedený na Štedrý deň, o 20. hodine na STV.

"Dramaturgiu albumu Poetica som kompletne nechal na producenta Andreja Turoka, ktorý sa v tomto vyzná," hovorí o novom CD Martin Babjak, ktorý na ňom spieva duety s Gottom, Bartošovou, Dvorským, Hůlkom, Műllerom, Basikovou, či Hasprovou. Svoj "odskok" do sféry populárnej hudby považuje za akúsi návštevu u svojich priateľov, podobne ako to urobil Pavarotti. Pokračovať v albumoch s populárnou hudbou sa však už nechystá, pretože po albumoch Romantica a Poetica by to "už nemalo význam. Boli to zdarné pokusy, myslím, že ľudia to prijali, no už by nemalo zmysel robiť podobný projekt. Opakoval by som sa a už by som nemal čo ponúknuť."

V šuflíku firmy EMI - Monitor Slovakie ešte leží album s ľudovými piesňami, ktoré M. Babjak zaspieval za doprovodu Diabolských huslí Jána Berkyho - Mrenicu. Ten sa však dostane na trh až na jar, kvôli tomu, že Martin Babjak sa stal - povedané jeho slovami - obchodný artikel. "Preto mi povedali, že aj keď ide o rozdielne žánre, nemôžu byť na trhu dvaja Babjakovia," uviedol spevák.

Ako zdôraznil, od opery nemieni odskočiť, ba naopak, chce sa v nej neustále zlepšovať. Na budúci rok oslávi štyridsiate narodeniny a pri tej príležitosti by chcel vydať album s opernými áriami, určený skôr pre fajnšmekrov.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18502 krát