frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/250/jazz_presov_2003.html

Jazz Prešov 2003

Tucet ročníkov naplnil festival Jazz Prešov 2003, ktorý sa konal v prešovskom Parku kultúry a oddychu. Festival potvrdil vysoký štandard, prilákal aj mladšie publikum.

Prvý deň dvojdňovej akcie rozbehla domáca formácia Beg Bajazid, ktorá si zahrala aj na večernom jam-session vo Véčku. Tam si postupne „zadžemovali“ aj iní hudobníci, vrátane skvelého poľského bubeníka Kazimierza Jonkisza, lídra kapely Energy. Na margo toho, ako sa dal Kažo, ako ho prezývajú, dokopy s prešovskými džezmenmi Marinom Marinčákovm a Petrom Adamkovičom, pre Korzár uviedol: „Došlo k tomu už pred tromi rokmi. Martin bol v Poľsku, hrali sme spolu v takej medzinárodnej zostave a Martin mi prisľúbil koncert v Prešove. Prvý raz som tu prišiel so saxofonistom Cieslikovským a odvtedy som tu bol s mojimi formáciami, ale aj s Monty Watersom a ďalšími. Slovensko už teda poznám veľmi dobre. Je tu fajn a výborné je aj publikum.“

Inak, práve bubeníci dominovali tohoročným „džezákom“. Rockovejšie publikum potešil najmä Gábor Dörneyi z Maďarska a aj počas druhého festivalového dňa vystúpila formácia s lídrom - bubeníkom. No Jacek Pelc, o ňom je reč, sa odlišoval od iných najmä tím, že veľa nesóloval, ale skôr nechával priestor spoluhráčom z kapely, ktorej bol motorom. Pianisti si mohli vychutnať klavír Ľuboša Šrámeka spojený s klávesmi Ondreja Krajňáka, najviac ľudí však druhý deň prišlo na Petra Lipu. Ten oprášil s Lubošom Andrštom Blues Band a táto formácia zložená zo samých zvučných mien zožala oprávnené ovácie. Spomeňmme aj headlinera prvého festivalového dňa. Bola ním speváčka Yvonna Sanchez s Triom Roberta Balzara (ten hral vlani na prešovských „džezákoch“ s Danom Bártom).

Texty k fotografiám:

(1)
Češka Yvonna Sanchez má kubánsko-poľský pôvod a na jej temperamente to bolo poznať. Zaujímavo sfarbený hlas vhodne dopĺňal pokojnú, uchu lahodiacu muzičku... Ako perličku uvádzame, že na začiatku vystúpenia sa Yvonna pozabudla, že je na Slovensku, a skladbu uviedla anglicky. Vec dala na správnu, mieru s tým, že je takto zvyknutá, a ďalší program uvádzala zmesou češtiny a angličtiny.

(2)
Vrcholom festivalu Jazz Prešov 2003 bol, po ročnej pauzem, návrat Petra Lipu na takpovediac domácu pôdu. Staré songy Blues Bandu Luboša Andršta zaberali, išlo o pravý vrchol festivalu. Na snímke sú s Petrom Lipom zachytené legendy českého bigbítu, basgitarista Vladimír „Guma“ Kulhánek a harmonikár Ondřej Konrád.

(3)
Legenda poľského džezu Kazimierz Jonkisz prišla do Prešova so spevákom Grzegorzom Karnasom a tenorsaxofonistom Borysom Jancsarskim. O Jonkiszovi sa píše, že hudobníci si to, že s ním hrali v kapele, uvádzajú aj do životopisov. „Ide mi o to pomôcť druhým. Viem, aké to je pre nich keď si môžu zahrať so mnou, pretože, keď som sám začínal, tiež som bol rád, keď som si mohol zahrať s niekým známym. Hranie s tými lepšími je vždy pre muzikantov školou,“ povedal nám hudobník, s ktorým si zahralo vyše 40 hudobníkov. A odkiaľ čerpá líder kapely Energy energiu? „Predovšetkým od Pána Boha. No aj z toho, že učím mladých v škole džezu vo Varšave, to mi dáva veľa energie. Beriem ju odkiaľ sa dá. A samozrejme pri bicích, keď cvičím. Nič viac nepotrebujem, než keď si môžem 4 - 5 hodín sám zahrať. Nikdy nebudeme bohatými ľuďmi, našim bohatstvom je muzika. Hudba, celá tá práca okolo nej ma obohacuje. Nie je to o peniazoch.“

(4)
Poľské zoskupenie Jacek Pelc Trio prišlo s hosťom, nemeckým tenorsaxofonistom Dirkom Engelhardtom. Zaujalo hlavne tým, že namiesto džezových štandardov hrali vlastnú tvorbu, predovšetkým kompozície gitaristu Piotra Olszewskeho. Príjemné melódie na Prešovčanov zaberali, podľa nás išlo o najpríjemnejšie prekvapenie festivalu.


(5):
Bubeník Gábor Dörneyi dostal publikum nielen na svoju netradične početnú biciu súpravu, ale najmä invenčnými sólami.

(6):
Saxofonista Mário Garbera zvaný Gapa je (nielen) na prešovskej hudobnej scéne známou postavičkou. Tentokrát vystupoval na „džezákoch“ s prešovsko-košickou formáciou Beg Bajazid. Ako inak, znovu mal oblečenú svoju typickú vestu s mnohými vreckami. Prečo? „Stále s ňou hrám, každý koncert. To je imidž,“ zasmial sa Gapa.

Foto: Veronika JANUŠKOVÁ, Korzár

(november 2003)

Jazz Prešov 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=206

Jazz Prešov 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=205

 
2.12.2003 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19653 krát