frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/20/karol_vosatko_a_videoklipy.html

Karol Vosátko a videoklipy

Meno Karol Vosátko sa spája najmä v súvislosti s režírovaním mnohých videoklipov a hudobných televíznych relácií. V Prešove nedávno natáčal klip speváčky Dagmar Rostandt a skupiny Gladiator na skladbu Málo je viac (v pôvodnej verzii If You Can´t Give Me Love od Suzi Quatro), v ktorom malo hrať aj 99 gitaristov, nakoniec ich však bolo menej. Využili sme prítomnosť tohto Karola Vosátka a položili sme tomuto režisérovi niekoľko zvedavých otázok.



Prečo malo byť vo videoklipe práve 99 gitaristov?
- Mojim pôvodným zámerom bolo mať asi tristo gitaristov. Malo sa to nakrúcať na veľkej zelenej lúke. Chcel som objednať lanovku, dať na ňu kameru a celý priestor by mal byť využitý tak, že gitaristi by sa po tej lúke prechádzali. Všetky dané okolnosti, ako to už na Slovensku chodí, nás donútili vytvoriť úplne iný zámer.

Nezvažujete, že klip predsa len nakoniec natočíte niekde inde?
- Práve v tomto momente, počas natáčania, som rozmýšľal nad tým, ako vytvoriť novú rovinu tohto klipu, a ako ju odvíjať ďalej. Čo sa tu natočilo samozrejme obrazovo úplne nestačí.

Ste trojnásobným držiteľom slovenskej Grammy. Pravda je taká, že na Slovensku je strašne málo režisérov videoklipov. Ak to pritiahneme za vlasy, tak ste - pri ťažiskových kapelách - jediným režisérom. Nemrzí vás trochu nedostatok konkurencie?
- Nie je to pravda, pretože ja som bol počas troch rokov na slovenskej Gramy v nominácii s mnohými režisérmi. Jednak s mladými, začínajúcimi, ale i so starými. Od Ďura Takáča, cez Katku Ďurovičovú, českých režisérov, až po tých najmladších. Nemám preto pocit, že mi chýba konkurencia. Dokonca som nebol ani jeden rok presvedčený o tom, že vyhrám. Už vôbec nie v ten druhý a tretí rok, lebo obhájiť úspech je pre jedného tvorcu ťažké. Je tu mylná mienka, že som jediný režisér. Na Slovensku sa ročne vyprodukuje 80 až 120 videoklipov, z ktorých ja pripravím možno štyri - päť.

Naša otázka sa však skôr dotýkala videoklipov pre ťažiskové kapely.
- Platí to aj pri ťažiskových kapelách. Mnohé z nich so mnou vôbec nespolupracujú, nesedím im. A sú to aj trendové kapely. Tak, ako sa vypracovávali iní režiséri, som ja tiež najprv tri roky robil videoklipy kapelám, alebo interpretom, o ktorých nikto nevedel. Raz sa objavili v hudobnej relácii a zhasli. Prvý interpret, ktorý trochu zabodoval, bol Ibrahim Maiga so skladbou a klipom Ibi Yoyo. V tom čase som však už mal na svojom konte 25 videoklipov, o ktorých nik nevedel, že bol pod nimi podpísaný Karol Vosátko. Zlomilo sa to práve pri Ibi Yoyo. Fakt je ten, že niektorým sedím, niektorým nie. To už je vec akejsi chémie, ktorá funguje medzi interpretmi. Ešte raz zdôrazním, že som naozaj nespadol z neba, ale dlhé roky som sa vypracovával. Naviac je paradoxné, že práve s vami robím tento rozhovor, lebo odmietam akékoľvek rozhovory, pretože nerád rozprávam o týchto veciach. Zvyčajne sa totiž pôvodný zámer nestretne s výsledkom. Väčšinou sú to veľké kompromisy. Súvisí to s neschopnosťou konkurencie so zahraničnými kapelami, pretože financií na klipy majú kapely žalostne málo.

Ktorý z vašich videoklipov si ceníte najviac?
- Gladiator - Sweet Little Mouse.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19248 krát