frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/158/bazant_pohoda_2002.html

Bažant Pohoda 2002

Festival Bažant Pohoda, ktorý sa konal minulý víkend na trenčianskom výstavisku iba potvrdil, že ide o najväčšiu akciu svojho druhu na Slovensku. Tisíce ľudí z celého Slovenska, ale aj z Českej republiky, Poľska a ďalších krajín prišlo pozrieť si vyše 120 interpretov z dvadsiatich krajín. A bolo si z čoho vyberať...

Organizácia

Zvládať takéto masy ľudí dá zabrať. Aj keď každý rok to organizátorský tím na čele s Michalom Kaščákom zvláda, tohto roku bol pokrok zreteľnejší. Pri vchode do areálu sa, na rozdiel od minulých rokov, nevytvárali fronty. Diváci dostali v stánkoch náramky umožňujúce pohyb po celom areáli, a nemuseli tak na vstup zbytočne dlho čakať. Pri stánkoch s občerstvením (aj keď ich nebolo oveľa viac než vlani) nestáli nikdy (!) rady ľudí, cena piva sa pohybovala od 16 do 20 korún, čo bol strop, aj keď cena bola garantovaná do maximálnej výšky 25 Sk. Výber jedál v stánkoch bol pestrý. Tradičný problém takýchto akcií, Pohodu nevynímajúc, sú toalety. Aj v tomto smere to bolo v rámci normy. Kvitovať treba aj to, že organizátori nevpustili priamo do areálu zástupcov mládežníckych organizácií politických strán, hoci by prezentovali sebelepšie názory.

Počasie

Hromy, blesky sa vlani vznášali nad Trenčínom a po dvoch slnečných rokoch prišla blatistvá spúšť. Ani tá neodradila divákov, ktorí si povedali, že ak prežili toto, prežijú už všetko. V porovnaní s minulým ročníkom bolo teda počasie tento rok priam ideálne. Prvý deň síce pršalo, aj v noci, no nie extrémne. Inak bolo pod mrakom (čo je pre festival optimálne počasie) a občas vykuklo aj slnko.

Headlineri

Veľké festivaly mávajú svoje hlavné hviezdy, headlinerov. Kto tvrdí, že sa Pohoda skomercionalizovala, má pravdu. Faktom však je, že latku vkusu nepodliezla pod únosnú mieru a okrem „mediálnych“ skupín si ktokoľvek mohol, ak mal chuť, vychutnať vystúpenia iných interpretov na iných scénach.

Hlavné pódium patrilo prvý deň skupine Lucie, ktorá odohrala, ako je známe, jediný tohoročný koncert. Išlo prakticky o skrátenú verziu programu z posledného turné Slunečnice. Kapela festivalovú výzvu prijala.

Išla naplno, pričom sa nevyhla ani kiksom, ktoré však tiež robia live koncerty živými. Napríklad Koller si pomýlil text (Karibi) či neskoro nastúpil so spevom (Amerika), zo dvakrát zaškrípala i súhra medzi gitaristom Robertom Kodymom a basákom P. B. Ch. Mimochodom, tento inak mĺkvy muzikant sa tentoraz prekonával aj pri backvokáloch. Na to, že publikum neprišlo do Trenčína (len) na Luciu, si toho kapela dovolila dosť. Napríklad Kodym nechal dav odspievať takmer celú pieseň bez akéhokoľvek sprievodu (Panic), ako prvý prídavok nesiahla Lucia po megahitoch typu Šťastnej chlap, ale po novinke Daniela a na záver zahrala sladký Sen, ktorý nepatrí - povedzme si rovno - práve medzi perly v repertoári Lucie.

České stars vystriedal Ír Shane MacGowan so svojou skupinou Popes (Pápeži), ktorú založil po rozpade legendárnych Pogues. No, ono to ani nebol rozpad, skôr ho jeho spoluhráči vykopli kvôli permanentným problémom s drogami a alkoholom. V tomto smere je Shane legenda ešte viac než v hudbe. Aj keď jeho suseda Sinéad O´ Connor s ním naspievala jeden song, viac sa písalo o tom, ako naň raz zavolala políciu...

Bezzubý Shane sa však v Trenčíne dopotácal (potužený borovičkou) na pódium. „Pápeži“ si publikum svojou jednoduchou svižnou hudbou získali. Nevadilo ani, že ich frontier elegantnou paličkou búchal po mikrofóne či po čineloch, alebo neutrafil rytmus. Muzikanti sa mu prispôsobili. A punkovo ladené pesničky čerpajúce z írskeho folklóru nemohli sklamať.

Druhý deň hlavnú scénu okupovali skupiny Stereo MC´s a Sneaker Pimps. Pred vystúpením druhej menovanej však mnoho ľudí opustilo priestor pred pódiom a hnalo sa na menšiu Kofola stage, kde začínali Buty. Tým dal prednosť aj veselý David Koller.

Rekordéri

Rekord v počte účastí na Pohode držia dve skupiny. Domáci Chór vážskych muzikantov a prešovskí Chiki Liki Tu-a. Obe vystúpili aj tohto roku, obe majú z doterajších šiestich ročníkov len po jednej absencii. Chiki Liki chýbali na premiére, CHVM vynechali Pohodu vlani, keď tam ale vystúpil ich bočný projekt No More Heroes. Na malej Blaupunkt stage sa tento rok predstavili akvizície Chiki Liki Tu-a Hudci prérie (country), Okná vnímania (hippies), Dzigi Džabur (reggae) a Antracit (metal). CHVM má zas vo svojich radoch saxofonistu Petra Kohúta, ktorý si teraz zahral s piatimi zoskupeniami (CHVM, Neuropa, Captain Slice, Para a DJ Truhlík).

Ešte niečo spája tieto dve formácie. Kým CHVM sú považovaní za učiteľov Bez ladu a skladu, Chiki Liki Tu-a za ich nástupcov. Títo nástupcovia sa po siedmich rokoch dočkali prvého (dvoj)cédečka mapujúceho ich doterajšiu tvorbu.

Nevydal ho nik iný než líder niekdajších Bez ladu a skladu, dnešnej Neuropy a organizátor Pohody Michal Kaščák, ktorý ho (spolu s Braňom Jobusom z Karpatských chrbátov) priamo na vystúpení aj pokrstil.

Zaujalo nás

Z „exotických“ skupín, ktoré zavítali do Trenčína treba vyzdvihnúť rumunskú úderku Savale fanfare. Tí, čo neznášajú dychovku, by možno zmenili názor. Mnohočlenná dychovka hrajúca údajne rýchlosťou vyše dvesto beatov za minútu nenechá nikoho len tak nehybne stáť. Skutočne zážitok.

Zaujala aj Para, ktorá na Kofola stage vydala zo seba maximum a postarala sa o poriadnu zábavu. Pridala aj jednu coververziu či M. Kaščákom odspievané Parné valce. Spevák Pary Lasky zas na oplátku si zanôtil, rovnako ako vlani, s Kaščákovou Neuropou.

Coververziou Ramonesu zas potešili Le payaco, poľská ska kapela Alians zas pridala k dobru Dead Kennedys. Nesklamal ani Garage s Tonym Ducháčkom, ktorý zahral všetky veľké hity ešte z čias, keď Garage bola Garáž. Skrátka a dobre, rôznorodých hudobných zážitkov bolo viac než dosť a kto mal chuť, určite si prišiel na svoje. Nedalo sa byť všade...

Začiatky, konce a znovuzrodenia

O vstup na hudobnú scénu a prerazenie na nej sa na festivale snažili Cosmetica a Zubka - finalisti Jim Beam Rocku a hitparády internetového portálu inZine Demovnica. Úspešnejšia spomedzi týchto skupín - obe sú zo Žiliny - bola Zubka, ktorá získala päťdesiattisícovú prémiu.

Naopak, na konci svojho vydareného vystúpenia ohlásila svoj koniec hip-hopová skupina Trosky. Či táto formácia zo Zlatých Moraviec s prešovským DJ-om Jazzym skutočne skončí, nie je definitívne jasné, no súdiac podľa koncertu, bola by to škoda. Ako perličku uvádzame, že kým také Buty, Lucie či Tata Bojs sa ladili hodinu, pri hip-hopovom bloku na Blaupunkt stage boli nulové prestoje. Jednoducho jeden MC podal mikrofón druhému, vymenil sa DJ za gramofónmi a bez prestávky sa šlo ďalej. A nevadilo ani to, že slovenské Trosky striedali anglickí Task Force.

Z popola vstali dve formácie, ktoré sa dali dokopy po nejakých siedmich rokoch. Punková legenda Slobodná Európa odohrala tretí comebackový koncert. Spevák Whisky podal štandardný výkon, gitarista Sveťo Korbel bol fakt ako znovuzrodený. Publiku odkázal: „Celých osem rokov som cvičil na gitaru. Aleluja.“ Zato basgitarista Braňo Alex ešte v pohode nie je...

Druhou znovuzrodenou kapelou je Tornádo Lue, ktorá mala v Trenčíne obnovenú premiéru. Priaznivci speváčky Jany Tóthovej a jej „kabaretnej“ kapely si prišli na svoje.

Slobodnú Európu na pódiu striedala ďalšia punková legenda - Zóna A. Odišiel od nej spoluzakladateľ, gitarista Leďo, ktorého nahradil Revo z Extipu. Zmena skupinu, možno trochu paradoxne, nepotopila. Práve naopak, nová Zóna znie tvrdšie a údernejšie. Na rozdiel od vlaňajšieho vystúpenia na Pohode, ktoré nebolo práve najvydarenejšie, to tento rok Koňýkovi a spol. išlo mimoriadne dobre.

Mýty a fakty o Pohode

Je pravda, že k dispozícii bolo až osem scén?

ÁNO. Okrem hlavného pódia, menšieho open-air pódia Kofola stage a haly Blaupunkt stage fungovali až tri tanečné scény - Smith, Durex a Kenvelo. Na konci areálu, v stanovom mestečku bola non-stop otvorená Jah Jam stage a kaviareň Fun café s vlastnou produkciou sa tiež zmenila na regulárnu chill-outovú (?) scénu.

Je pravda, že na Pohode vystúpila Slobodná Európa v pôvodnej zostave?

NIE. Vystúpila v klasickej zostave s Ďurom Černým za bicími. Pôvodným bubeníkom je však Ozi (je aj na obale prvej platne), ktorý sa už hudbe nevenuje. V ten deň mal v Pezinku svadbu, išli za ním jeho niekdajší spoluhráči zo Zóny A. Či išla aj Slobodná Európa, o tom informácie nemáme. Za člena pôvodnej zostavy rozhodne nemožno považovať ani Whiskyho mladú ženu Dorotu Nvotovú. Jej prítomnosť na pódiu (s výnimkou jednej saxofónovej vyhrávky v piesni Ráno) nebola veľmi zmysluplná. Nuž, možno chcela mať manžela na očiach.

Je pravda, že tohoročná Pohoda zlomila návštevnícky rekord?

KTOVIE. Médiá priniesli takéto reči, podľa policajných zdrojov vraj prišlo druhý deň do Trenčína 23-tisíc ľudí. Podľa nášho odhadu však bolo očividne menej ľudí než vlani, kedy ich prišlo „oficiálne“ 18-tisíc (podľa nás viac). Nuž si teda vyberte. Počítať návštevníkov nebude nikto, ani organizátori, keďže sú rôzne typy vstupeniek, festival je dvojdňový, atď. Pre ilustráciu, na predvlaňajšej Pohode osciloval „oficiálny“ organizátorský odhad medzi číslami 12 a 22 tisíc (médiá zvolili osemnásťtisíc). Nech je tak alebo onak, ľudí bolo veľa. A bodka.

Je pravda, že organizátori sa obávali, či S. MacGowan na Pohode vystúpi?

ÁNO. Uňho človek nikdy nevie, či príde, kedy sa stihne opiť, či nezaspí alebo nezruší koncert na poslednú chvíľu. Organizátori dostávali priebežné informácie o jeho „aktuálnom stave a mieste pobytu“, no obavy sa našťastie ukázali byť zbytočné.

Je pravda, že Pohoda nie je bezpečný festival?

NIE. V areáli sme nezaregistrovali žiadne incidenty, skôr naopak. Tolerancia návštevníkov k sebe už akosi k Pohode patrí. Pravdou je, že polícia zaistila niekoľko osôb (najmä v súvislosti z podozrenia zo šírenia drog), ich percento je však pri takejto koncentrácii ľudí štatisticky bezvýznamné.

Foto: Frenky

Správu z Pohody pre Korzár nájdete tu: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=22.7.2002/27790O&title=Shane%20MacGowan%20nesklamal%20-%20opil%20sa%20ako%20cap%0D%0A

Reportáže z predošlých ročníkov:

Pohoda 1999: http://www.frenky.sk/?c=12&id=14

Pohoda 2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=79

Pohoda 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=126

Pozrite si aj rozhovory s interpretmi z Pohody v sekcii ROZHOVORY na tejto stránke, aj nejaké tie fotografie na
http://www.stenly.sk .

Oficiálny web festivalu: http://www.pohodafestival.sk

Upgrade: Linka na Bažant Pohodu 2003:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=235

 
4.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 22050 krát