frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1448/langose_-_madarske_s_originalnou_smotanovou_omackou.html

Langoše - maďarské s originálnou smotanovou omáčkou

Omáčka je základ, to nie je kečup či tatárska a syr niekde na kúpalisku. V žiadnom prípade. Vonku sa to nedá jesť, len doma...

Lángos original
Lángos original
Toto je recept na maďarské, či skôr rakúsko-uhorské langoše (lángose).

Langoše sú klasické, ale základom je geniálna smotanová omáčka.
Do nej sa langoše vložia a v nej sa máčajú.

Áno, určite sa zadžabete, treba jesť v domácom oblečení. Lebo tá omáčka proste steká a prská, ale túto chuť nič nenahradí. Po dlhých rokoch ich opäť, na moju žiadosť, pripravila mama a opäť chutili vynikajúco.

Langoše pripravíme klasicky, napríklad takto:

Cesto:

Kvások: 250 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, pol ČL cukru, mlieko podľa potreby cca 2 PL, pol ČL soli, 1 vajce + olej.

Z 2 lyžíc vlažného mlieka, cukru, rozmrveného droždia a lyžice múky urobíme kvások a necháme ho vykysnúť. Pridáme preosiatu múku, podľa potreby, aby vzniklo cesto ako na pizzu (tuhšie), soľ, vajce a mlieko podľa potreby. Poriadne vymiesime.

Ešte necháme podkysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na niekoľko častí, valčekom tvarujeme z cesta placky. Na panvicu nalejeme olej, cca 2 cm, keď je poriadne rozohriaty, pridávame postupne placky - pozor- narastajú. Postupne upečieme všetky langoše, ukladáme ich do väčšej a hlbšej misy.

Teraz to najpodstatnejšie:

Keď sú všetky urobené, na malej panvičke rozpustíme pol masla, do horúceho masla pridáme soľ, prelisovaný cesnak (množstvo podľa chuti, nič nesmie preraziť chuť), pridáme 1 šľahačkovú smotanu (33 %) a privedieme do varu.

Hneď odstavíme, aby sa smotana nezrazila. Týmto zalejeme všetky langoše v mise.

Langoše jemne zvlhnú a naberú úžasnú chuť. Podávame hneď.

Kúsky langošov máčame v ochutenej smotane a úžasná dobrota rýchlo zmizne z misy.

 
26.4.2023 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 993 krát