frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1411/plnene_kaleraby.html

Plnené kaleráby

Plníme ich ako papriky, neskutočná dobrota.

Plnené kaleráby
Plnené kaleráby
Klasické jedno starej slovenskej kuchyne, ako ho robí svokor. Lahôdka ohromná, vždy sa na toto jedlo teším.

Potrebujeme:

kaleráby
mleté bravčové mäso
olej, kožka zo slaniny
cibuľa
majoránka, červená paprika, soľ, čierne korenie
cesnak
ryža
vegeta, bujón (áno, to je klasický recept, kam idú aj tieto ingrediencie, môžete ich samozrejme nedať)
ocot
cukor
šľahačková smotana

Recept:

Kaleráby očistíme, zospodu pri hlúbiku orežeme nožom - urobíme dieru a lyžicou ju vydlabeme.
Vydlabaný kaleráb pokrájame na menšie kúsky. Panvicu potrieme kožkou zo slaniny, pridáme olej a dáme na ňu popražiť nakrájanú cibuľu. Potom pridáme narezaný, vydlabaný kaleráb a dusíme cca 10 minút.
Medzitým naplníme kaleráb s mletým mäsom tak, ako plnenú papriku.
Čiže pomiešame mleté mäso, majoránku, soľ, čierne korenie, cesnak, červenú papriku a ryžu.
Ryžu pripravíme tak, že ju na panvici podusíme a až je trochu do červena, zalejeme ju vodou, tá sa vyparí, zalejeme ešte raz - vyparí sa druhý raz a to je celé.
Okorenené mäso premiešame s ryžou a tým naplníme kaleráb.
Je dobré ho predtým trochu „povegetovať“.
Mäso napcháme do kalerábu tak, že môže trochu aj trčať von.
Tieto kaleráby poukladáme na pekáč. Zalejeme vodou, aby boli celé zakryté, aby trčal len mäsom a dáme do tej vody kocku bujónu.
Dusíme. Vyskúšame ho tak, že doň pichneme vidličkou a pokiaľ je na trištvrte mäkký kaleráb, otočíme ho na druhú stranu (mäsom dole aby, bolo mäso vo vode, už by nemalo vypadnúť!
Dusíme dovtedy, kým nie je kaleráb mäkký.
Potom ich vyberieme a z tej vody, čo tam ostala, urobíme omáčku – rozmiešame mlieko s hladkou múkou, nalejeme do vody, aby omáčka nebola úplne hustá.
Spolu so zápražkou pridáme aj jednu šľahačkovú smotanu, vtedy to dochutíme octom, cukrom a soľou. Vložíme tam naspäť kaleráby a keď zovrie, odstavíme a môžeme jesť.

 
28.2.2022 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 1894 krát