frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1399/flashback-hudobny_rok_v_presove_2016.html

Flashback: Hudobný rok v Prešove 2016

Toto som písal pred piatimi rokmi.

Dobrý festival
Dobrý festival
Je tu malé ohliadnutie do čias, keď všetko bolo inak.
Z bilancie hudby spred piatich rokov vyplynulo, že scéna stagnuje. O korone vtedy nikto netušil.
Článok vyšiel v Prešovských novinách a na korzar.sk s titulkom: Hudobný rok v Prešove priniesol viac sklamania než radosti – a s podtitulom: V prípade výpočtu úspešných aktivít sa opakujú tie isté mená.
Originál je tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/20421587/hudobny-rok-v-presove-priniesol-viac-sklamania-nez-radosti.html

Rok 2021 bol úplne iný, aha:https://korzar.sme.sk/c/22812254/papezovi-moze-zavidiet-aj-peter-marcin-s-fararom-z-videa-sme-si-hned-potykali.html
Nezaškodí takéto malé pripomenutie si toho, čo bolo.

Rok 2016 bol v Prešove, čo sa týka hudobnej oblasti, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi pomerne chudobný.

Z top udalosti sa stalo sklamanie roka, v prípade výpočtu úspešných aktivít sa opakujú tie isté mená.
Mladá krv stále chýba. Spôsobené to môže byť demografickou krivkou.
Momentálne je v Prešove citeľný prepad počtu obyvateľov kategórie „násťročných“, ale deti dorastajú a v neďalekej budúcnosti by sa mala situácia otočiť.

Z top udalosti sklamanie

Hudobnou udalosťou roka mal byť júlový koncert hviezdnej kapely Megadeth.
Všetko bolo pripravené, fanúšikovia nabudení, no ráno zastihla organizátorov správa z Budapešti, že kapela ruší zvyšok turné, lebo si deň predtým basgitarista kapely v Budapešti vážne poranil nohu. Z udalosti roka sa stalo sklamanie roka.
Za top udalosť tak možno považovať Dobrý festival, ktorý sa konal v júni na Delni. Organizátori stavili tento rok na domáce hviezdy, headlinerom boli IMT Smile.
Festival sprevádzal konflikt medzi organizátormi a samosprávou pre nenapustenie vodnej nádrže Delňa.
Kým Miro Tásler tvrdil, že mesto prisľúbilo napustiť vodu, radnica oponovala, že z hygienických dôvodov tak spraví až po skončení podujatia.
Podľa organizátorov im radnica hádže polená pod vody a preto uvažujú o presťahovaní podujatia do iného mesta.
Z nehudobnej oblasti stojí za zmienku otvorenie vynoveného skladu soli v historickom Solivare.
Čo sa týka open-air akcií, v metropole Šariša ich veľa nebolo. Ako šafranu.
Popri Dobrom festivale a tradične silnom dni otvorených dverí v pivovare vo Veľkom Šariši sa konal ešte Unipo fest, či Soundsystem Culture open-air Marakaňa.
Dni mesta Prešov v centre okorenila hlavne Komajota výnimočným výročným koncertom, na ktorom uviedla do života nový album Druhé Slnko.
Zaujímavosťou je, že v roku 2016 stihla táto kapela vypustiť do sveta aj ďalší album – Priame prenosy.

Zahraničné hviezdy na „džezákoch“

Napriek absencii veľkých zahraničných mien na Dobrom festivale a zrušeniu koncertu Megadeth do Prešova zahraničné hudobné hviezdy prišli aj v roku 2016. Môžu za to organizátori festivalu Jazz Prešov.
Ten oslávil 20. výročie a to vskutku parádne. Prišla funky-diva Nik West, známa zo spolupráce s Princeom, poľskí veteráni Band Ball Orchestra či superhviezda svetového džezu Bill Evans. Tento saxofonista vystúpil s domácim AMC Trio, ktoré tento rok vydalo vysoko hodnotený album Very Keen Attack.
Z ďalších nahrávok, ktoré tento rok stoja za zmienku patrí debut kapely Fúzy Múzy. Pokrstil ho gitarista David Kollar, ktorý následne s kapelou hosťoval, a to aj na známom Szigete.
Samotný Kollar, ktorého hudobné meno má už niekoľko rokov veľmi silný medzinárodný presah, vydal knihu Zápisky spolu s CD remixov niekoľkých skladieb z jeho zásadných albumov.
Začiatkom roka absolvoval európske turné s kapelou Komara (to je tá, v ktorej hrá s Mastelottom z King Crimson), neskôr slovensko-poľskú šnúru s The Blessed Beat, s ktorými bol aj nominovaný na Radio_Heads Awards.

Staré známe mená

Aktivitou hýrila aj reggae úderka N3O Akustica. Okrem iného pripravila dokument Krátko a stručne, úspešný klip Pridaj sa k nám či pouličné turné.
Nezaháľali ani veteráni Chiki liki tu-a, fanúšikom pripravili nové CD 3x5=13, pri ktorom „oprášili šuplíky“.
Tak spravila aj Katka Knechtová, vydala album Premeny a ovládla slovenský éter. A zahrala si aj na bilančných koncertoch IMT Smile, ktorí k sebe na pódium prizvali všetkých, čo s touto dlhodobou slovenskou jednotkou kedy hrali.
Katka Koščová si zas tento rok strihla šnúru s Geišbergovcami, silný rok mali Kandráčovci – vydali aj CD Sokoly, vlajku „kolotočariny“ držal vysoko projekt Mafia Corner. Prienik do éteru sa podaril skupine ElevenHill.
Za objav roka pri najlepšej vôli nemožno označiť nikoho nového. Pomyselný titul by sme dali novej skupine TomFrom, ktorá vydala aj prvý album. Jej členovia však už sú na scéne nejaký ten piatok. Debutoval aj pesničkár Christián Forgáč alias Chris Ellys.
Roky dozrievala aj kapela Ľuboslava Petruška Satin Lead, ale práve teraz sa – úspešne – rozhodla pustiť sa naplno na plavbu hudobnými vodami.

Hudobných počinov i vydaných vecí bolo v metropole Šariša viac, ale vybrali sme len niektoré. Ešte bleskovo o ďalších hudobných udalostiach roka: Sunlips nahrali roztancovaný klip. Stopa oslávila 20. výročie, Inside Group si na spoluprácu pozvali Michaela „Patchesa“ Stewarta.
Hrdza vymenila speváčku a uspela v šou Česko Slovensko má talent, exvokalistka Veronika Rabada Šoltýsová sa vydala na sólovú dráhu, sólo projekt Oskar má aj Bohuš Hajduch z Papyllonu, s novou nahrávkou vyšla na svetlo sveta niekdajšia metalová kultovka Striga. Vrátili sa aj ďalší sabinovsko-prešovskí metaloví veteráni Gloom.
Pokračovali aktivity komunity Umpax, vrátane online vysielania Svetlej hodinky.
Ku kultúrnemu životu mesta patrili aj jubilejné 50. ročníky Akademického Prešova či Prešovskej hudobnej jesene. Park kultúry a oddychu organizoval aj koncerty Jaromíra Nohavicu, Roberta Křesťana, v rámci Prešovskej hudobnej jari pokrstili CD rockových úprav Vivaldiho Štyroch ročných období v podaní prešovskej skupiny Theatrum musica.

Klubov ako šafranu, ale...

K hudobnému životu a umeleckému podhubiu patrí klubová scéna. Aktívny bol klub Wave, kde vznikol aj ateliér alternatívnej kultúry a tiež susedná Christiania, zameraná na alternatívnejšie formy (nielen) hudobného umenia.
Iné kedysi funkčné hudobné kluby nefungovali. Nádejou môže byť novootvorený priestor Viola, kde sa už konalo niekoľko akcií a nový priestor v prešovskom amfiteátri, kde sa počas roka hralo, diskutovalo, premietali sa filmy. Ak sa teda demografická krivka vráti do konjunktúry a dorastú deti „Husákových detí“, tak isté svetlo na konci tunela predsa len bliká.
Celkovo bol teda rok 2016 v hudobnej oblasti mesta, ktorému dávajú mená ako slovenský Seattle či Liverpool, skôr podpriemerný.
Ako však dokazuje aj tento stručný súhrn (a to si rozhodne nerobí nárok na komplexnosť), zaujímavých aktivít sa udialo viac než dosť. A nič na vecí nemení, že za väčšinou z nich boli staré známe tváre.

Pre porovnanie: Kultúra 2001 https://frenky.sk/clanok/96/saris-kultura_v_roku_1.html

 
9.1.2022 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 1826 krát