frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1355/halaszle__madarska_klasika.html

Halászlé – maďarská klasika

Domáca pochúťka z rýb, tentoraz z kapra.

Halászlé
Halászlé
Halászlé má rád.
Vtedy, keď je dobré.
Nie všade vedie túto klasickú maďarskú polievku dobre pripraviť.
Pritom recept je pomerne jednoduchý.

Experimentovať sa dá všelijako, maďarskí kuchári ho robia na rôzne spôsoby. Základom sú samozrejme sladkovodné ryby a vývar z rýb. Malo by ich byť viac druhov. Aspoň dva. Ale nemusí. Jedol som v jednej čárde na slovensko-maďarskom pohraničí na východe geniálne halászlé zo sumca. Na tento recept som použil ingrediencie z kapra a len kapra (ešte z Vianoc). A chutilo to báječne.

Pýtal som sa viacerých odborníkov na halászlé v mojom okolí, nakoniec som použil mix ich rád a tipov. Snažil som sa ísť podľa klasických receptov, bez vymýšľania vymysleného. Samozrejme, môžete to variovať podľa seba a svojej chuti.

Suroviny:

Ryby (mal som dve hlavy, chrbticu, chvost, ale aj iné kaprie mäso – ikry a mlieč som nedával, ale niekde dávajú), masť, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 paradajky, 2 papriky, feferónka, soľ, čierne korenie, červená paprika (kto chce na zvýáraznenie chuti a nebojí sa opovrhnutia – aj halászlé bujón).

Postup:

Rybacinu dáme variť. Ide to pomerne rýchlo, silný vývar je za hodinku hotový, ryba má mäkké mäso.

Pridal som tam zopár bobuliek čierneho a nového korenia, jednu sušenú čili papričku (feferónku) a bobkový list.

Do ďalšieho hrnca som dal rozpražiť masť, na ňu som dal drobno pokrájanú cibuľu (plus cesnak), kým sa trochu spražila, za stáleho miešania. Pridal som nakrájané papriky a paradajky, osolil som a nechal som podusiť. Môžeme trošičku podliať, ale nie je to nutné.

Z druhého hrnca som zatiaľ vybral všetky kúsky ryby. Obral som ich od mäsa – to išlo osobitne stranou, neskôr sa vrátilo do polievky, snažil som sa ho obrať tak, aby nemalo kostičky.

Vývar, ktorý ostal som na dvakrát precedil cez sitko. A vlial do hrnca s podusenou zeleninou. Pripúšťam, že som tam mal aj halászlé bujón, plus som to dokorenil čiernym korením, červenou paprikou (nešetriť, nedávať do vriacej vody) a soľou.

Spolu som to ešte chvíľu na miernom ohni povaril (už nie dlho, možno 20 minút, ako hovorím, halászlé je rýchle), vrátil dnu mäso a podával.

Chutilo to výborne. Mal som obavy, ale zbytočne.
Ani vy sa halászlé nebojte, je to jednoduchá polievka

 
21.2.2021 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 3759 krát