frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1353/havadejovci_-_presovsky_hudobny_klan.html

Havadejovci - prešovský hudobný klan

Žojco z Mlokov hráva aj swing a Shadows.

Havadejovci
Havadejovci
Havadejovci majú rodinné kapely – hrajú Shadows i swing, písal som o tom pred šiestimi rokmi v článku pre Korzár.
Pôvodný link tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/7611976/havadejovci-maju-rodinne-kapely-hraju-shadows-i-swing.html

Žojco Havadej je známy muzikant z prešovských Mlokov. Hráva aj v skupine so svojimi tromi synmi, pokračoval článok, ktorý je vlastne stále aktuálny.
Jeden z mladých Havadejov (Adam) sa navyše po to, čo sa Bohušovi z Mlokov zhoršil zdravotný stav, dostal aj do tejto slávnej prešovskej kapely.

Pribrzdila ich korona. Počas prvej vlny pandémie a vynútenej karantény nahrali aj nový mločí song: https://presov.korzar.sme.sk/c/22375723/koronahity-umelci-stale-reaguju-na-pandemiu-dalsia-varka-klipov.html

Tak teda tu je článok z januára 2015 o "Havadejoch", s ktorými sme viedli zaujímavú debatku v Dublin Pube.

Žojco Havadej je známy muzikant z prešovských Mlokov. Podaril sa mu však neobvyklý počin. Hráva v skupine so svojimi tromi synmi. A v ďalšej rodinno-hudobnej partii spieva i jeho manžela Janka.

Kapelu Shadogies tvorí bratská trojica Adam (18) – sólová gitara, Jonáš (15) – bicie a Matúš (21) – gitara, bratov Havadejovcov dopĺňa na basovej gitare ich otec Žojco (51).
Poznámka: Tieto letopočty platili v roku 2015, článok na frenky.sk bol nahodený na Žojcove 58. narodeniny.

A nebol to on, kto vymyslel spoločnú rodinnú formáciu.

Spravili poctu The Shadows

„Oco priniesol DVD The Shadows. Keď som ho pozeral, zdalo sa mi neuveriteľné, že sa niečo také dá hrať. Potom som začal skúšať sám, ale to bolo o ničom, preto sa ku mne pridali chalani. A takto spontánne to vzniklo, “ hovorí iniciátor kapely Adam.

Táto hudba staršieho dáta zaujala aj najmladšieho člena, bubeníka Jonáša: „Nemuseli ma k tomu nútiť, baví ma táto hudba a vždy som chcel mať kapelu. A teraz hrám v kapele, v ktorej som rád.“

Ako posledný sa k bratom pridal najstarší Matúš: „Začínal som s gitarou naraz s Adamom. Jeho to viac chytilo, už dávno hrá oveľa lepšie ako ja. Potrebovali doprovodnú gitaru, tak som sa pridal a rád som sa toho zhostil.“

Podobne ako ich otec Žojco, všetci traja chodili na klavír a na tanec. Hudba napokon prevážila a bratia sa chopili rôznych nástrojov. Spoločná skupina s otcom je ich prvou.

Aké to je? „Je to ako v každej rodine, občas to zaškrípe, ale vieme sa dohodnúť. Hlavne vieme, čo od seba môžeme čakať, “ hovorí Adam.

The Shadogies hráva hity od legendárnych Shadows. „Nechceme byť revival, skôr poctou Shadows, “ zdôrazňuje Matúš s dôvetkom, že sú otvorení a nebránia sa ani novým veciam.

„S tou myšlienkou sa pohrávame veľmi pomaly, lebo skladieb, ktoré Shadows urobili, je strašné množstvo, “ brzdí ho Adam.

Žojco: Hrať so synmi neopísateľné

A čo na spoločnú kapelu hovorí samotný otec Žojco?

„Nedá sa to jednoducho popísať. Je to niečo famózne. S Mlokmi hrám vyše 30 rokov a sú to zážitky na tri životy, ale hrať s vlastnými synmi na pódiu je niečo celkom iné. Nikdy som si to ani nepredstavoval. Keď som doniesol DVD, Adamovi to došlo do harddisku a povedal, že poďme hrať túto muziku. Bolo to veľmi spontánne, “ vraví hrdý otec.

Kapela už absolvovala viacero koncertov po celom východnom Slovensku, vrátane väčších akcií.

Swing Time For aj s manželkou

Akoby súbežne s ňou vznikla skupina Swing Time For. Z bratskej zostavy v nej chýba najstarší Matúš.

„Obe kapely vznikali v čase, keď som išiel na vysokú školu. Navyše tam v tom čase už boli dvaja gitaristi, “ vysvetľuje svoju absenciu v tejto formácii najstarší z bratov.

Rodinné počty však sedia. Jednou zo speváčok Swing Time For je totiž Žojcova manželka Janka.

„Je to super, lebo sme spolu a máme spoločné záujmy, “ teší sa z tejto kapely Janka Havadejová, ktorá v mladosti roky spievala vo folklórnom súbore.

Teraz spieva swingovky, hity Osvobozeného divadla či Semaforu, ale skupina už má aj zopár autorských piesní.

Swing Time For dopĺňajú klávesák Pavel Vyjidáček a speváčka Vierka Vajdičková, miesto v nej držia aj gitaristovi a zakladateľovi skupiny Robovi Lehockému, ktorý je momentálne v zahraničí.

Swing aj AC/DC

Zo zábavky na skúškach u Havadejovcov v podkroví sa stala regulárna skupina. Hoci niektoré piesne majú takmer sto rokov, mladým sa páčia.

Čo však hráva bratom Havadejovcom v slúchadlách? „Toto, “ ukazuje najmladší Jonáš na mikinu AC/DC.

„Dušou som tiež rocker, ale viem, že aj tí najväčší rockoví gitaristi vyrastali i na tejto muzike, na Shadows, na blues a podobne, “ pripája sa prostredný Adam.

„Nemám špecificky vyhranený štýl. Skoro v každom si niečo nájdem. Od rocku, cez folk, country, po undreground, mám rád trebárs Chiki liki tu-a, “ uzatvára najstarší Matúš.

Link na článok: https://presov.korzar.sme.sk/c/7611976/havadejovci-maju-rodinne-kapely-hraju-shadows-i-swing.html

Môže vás zaujímať: https://www.mojamuzika.sk/rozhovory/zojco-havadej-zo-skupiny-mloci-sme-z-vychodu-a-nehanbime-sa-za-to

 
16.2.2021 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 2466 krát