frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1344/legenda_konci_-_jan_cerkala-_ikona_pivovaru_saris.html

Legenda končí - Ján Čerkala, ikona Pivovaru Šariš

Celý svoj život spojil s pivom, sládkom bol 40 rokov.

Ján Čerkala
Ján Čerkala
Všetko má svoj koniec. Ikona Pivovarú Šariš ku koncu roka 2020 končí.

Muž zo šarišskej pivnej etikety začínal v pivovare ako brigádnik - Pivári poznajú meno Jána Čerkalu z Veľkého Šariša z podpisu na etiketách zlatého moku, písal som o ňom veľký profil tuto:
viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/7263625/muz-zo-sarisskej-pivnej-etikety-zacinal-v-pivovare-ako-brigadnik.html

Teraz spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko informovala, že Ján Čerkala po takmer štyridsiatich rokoch končí.

Začínal ako brigádnik, prešiel si mnohými postami až na riaditeľský vrchol a postup

Schopný manažér, ale hlavne otvorená hlava a veselá kopa.

Najdlhšie slúžiaci sládok na Slovensku Ján Čerkala po takmer 40 rokoch ukončuje úspešnú pivovarnícku kariéru.

Ján Čerkala, úradujúca Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva pre rok 2020 a aktuálne aj najdlhšie slúžiaci sládok na jednom mieste na Slovensku, po takmer 40 rokoch odchádza z pozície manažér závodu ku koncu tohto roka. Do Pivovaru Šariš nastúpil po maturite ako brigádnik a počas svojho pôsobenia prešiel viacerými pozíciami. Stál pri zrode vylepšenej receptúry Šariš Zlatej 12°, pod jeho taktovkou vznikli originálne slovenské receptúry noviniek Šariš Ejl a Šariš IPA naša. Za jeho éry pivovar spustil aj výchovu nových pivovarníkov cez duálne vzdelávanie.

Sladovnícky majster Ján Čerkala stál na čele jedného z najmodernejších pivovarov v strednej Európe od roku 2000. Počas jeho pôsobenia pivovar posilnil svoju pozíciu stabilného zamestnávateľa v regióne a potvrdil postavenie renomovaného a oceňovaného výrobcu pív.

Pivovarnícka kariéra Jána Čerkalu, ktorá bola v tomto roku korunovaná udelením ocenenia Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva, sa začala v roku 1981 v Pivovare Šariš. Tomu zostal verným počas celej svojej kariéry. Ján Čerkala začínal v pivovare ako brigádnik na pozícii sladovník – hvozdár sladu. Sladovníckemu umeniu sa učil do roku 1988, kedy sa z neho stal majster výroby sladu. „Pivo si musíte zamilovať. Ak ho máte radi ako nápoj, ste napol ceste k úspechu stať sa dobrým pivovarníkom. Zvyšok je o precíznej práci, počas ktorej sa vám podarí vodu, jačmeň a chmeľ spojiť tak, aby v ďalšom kroku spájali ľudí. A to je tá druhá polovica úspechu – variť produkt, ktorému veríte, že bude prinášať ľuďom radosť, “ hodnotí Ján Čerkala, odchádzajúci manažér závodu, Pivovar Šariš.

V deväťdesiatych rokoch sa z majstra výroby sladu posunul do pozície hlavného majstra stáčania piva, neskôr vedúceho výroby piva. Od roku 1997 dohliadal na výrobu zlatistého moku počas troch rokov ako manažér výroby. „Keď pracujete vo firme dlhšiu dobu, zrazu zistíte, že nerobíte s kolegami, ale s kamarátmi. To vám dáva nielen pocit istoty, že sa máte o koho pri práci oprieť, ale aj akejsi pracovnej pohody a vo výsledku je to vidieť. Preto naše pivá už roky oceňujú spotrebitelia i odborníci. Variť pivo nás baví a vieme to preniesť aj do našich produktov. Jedna z najdôležitejších vecí je mať dobrý tím a ja som taký mal, “ hodnotí Ján Čerkala.

V roku 2000 s takmer dvadsaťročnou praxou nastúpil na pozíciu výrobného riaditeľa a o tri roky neskôr sa stal manažérom závodu v Pivovare Šariš. „Všetko podstatné v mojom živote bolo spojené s pivom. To sa už tak stáva, keď nastúpite do pivovaru hneď po maturite a zistíte, že pivo je nielen nápoj, ale aj práca. Za tých takmer 40 rokov som zažil veľa dobrého, stretol som mnoho vzácnych ľudí, ktorí ma formovali a smerovali. Ale nastal čas počúvnuť rady lekárov. Odchádzam v dobrom a s pocitom, že som urobil kus roboty. A aj keď boli niektoré dni ťažšie, nikdy nebolo tak zle, že by sme navarili zlé pivo, “ hovorí s úsmevom Ján Čerkala.

Na čele šarišského pivovaru zostáva prakticky do konca roku 2020. „Janko je pivovarníkom telom i dušou. Práve on sa podpísal nielen pod úspech našej slovenskej vlajkovej lode – piva Šariš, ale aj celého pivovaru. Som hrdý, že súčasťou nášho tímu bol taký inšpiratívny, skromný a pracovitý človek, ktorý sa počas svojho pôsobenia stal symbolom nášho piva nielen na východe. Verím, že jeho kolegovia budú čerpať z jeho múdrosti a skúseností, ktoré im odovzdal a na naše (a aj jeho pivo) bude môcť byť stále hrdý, “ povedal Martin Grygařík, obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Pivovar Šariš je pre Jána Čerkalu symbolom východu Slovenska a dôkazom, že podnikať a byť úspešný je možné nielen na západe krajiny. Na pive Šariš si cení vyváženú chuť, horkosť a arómu, a hlavne to, že tento nápoj spája ľudí.

Zopár pivných článkov: https://presov.korzar.sme.sk/c/20274838/nova-vychodniarska-znacka-piva-sa-ujala-ostane-vpredaji.html
https://presov.korzar.sme.sk/c/7371169/den-otvorenych-dveri-v-sarisskom-pivovare-prilakal-davy-ludi.html
https://presov.korzar.sme.sk/c/7993432/brany-pivovaru-opat-prilakali-davy-zvedavcov.html
https://presov.korzar.sme.sk/c/20241070/vo-velkosarisskom-pivovare-navarili-limitovanu-ediciu-nasa-11.html
https://presov.korzar.sme.sk/c/7838497/londyn-sa-cez-vikend-zmenil-na-hlavne-mesto-vychodniarov.html
http://www.frenky.sk/clanok/1048/londyn-pivo_saris-_imt_smile-_ceky_a_junior.html

 
9.12.2020 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 3212 krát