frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1341/janette_haviarova_-_presovska_strelkyna.html

Janette Haviarová - prešovská strelkyňa

K pištoli sa majsterka SR dostala náhodou, spôsobila jej zimomriavky.

Janette Haviarová
Janette Haviarová
Pred piatimi rokmi som napísal profil športovkyne Janette Haviarovej z Prešova.
Vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny a na stránke korzar.sme.sk s titulkom Strelkyňa Janette Haviarová: Pištoľ mi spôsobila zimomriavky a podtitulom: Prešovčanka je majsterkou Slovenska v dynamickej streľbe, rozhodkyňou a popularizátorkou streleckého športu.
Článok v plnej verzii nájdete tu a môžete si cez neho kúpiť aj digitálne predplatné Korzára, MY a SME (všetko v jendom) a podporiť žurnalistiku.

https://presov.korzar.sme.sk/c/7933978/strelkyna-janette-haviarova-pistol-mi-sposobila-zimomriavky.html

Podstatná časť uvedeného profilu z júla 2015 je tu:

Na teambuildingovej aktivite jej učarovala pištoľ. Prešovčanka Janette Haviarová ju už z rúk nepustila, dnes je majsterkou Slovenska v dynamickej streľbe, rozhodkyňou a popularizátorkou streleckého športu.

Žien so zbraňami veľa nie je. Jednou z výnimiek je Janette Haviarová (40) z Prešova.
Hoci sa dynamickej streľbe z pištole začala venovať len nedávno, zbiera už prvé ovocie.

Učarovala jej „deviatka“. Pištoľ českej zbrojovky CZ 75 TS, s ktorou sa zúčastňuje súťaží v rámci pravidiel IPSC (International Practical Shooting Confederation). Je to klasická zbraň, s ostrými nábojmi.
„Nebojím sa. Všetko je o bezpečnosti, to je základ, “ smeje sa Prešovčanka.
Na takúto pištoľ treba mať zbrojný preukaz a stojí od 500 eur vyššie.
„Zbraň je zbraň, mám voči nej rešpekt. Správam sa k nej, ako sa má, teda ako keby stále bola nabitá. Odloženú ju mám v trezore. Zistila som, že mi vyhovuje streľba na rôzne terče a neviem si samu seba predstaviť niekde na poľovačke, “ hovorí športovkyňa, ktorá sa k tomuto koníčku dostala náhodou.
„Prvý raz som chytila zbraň do ruky v roku 2012. Bola som v Čechách na teambuildingovej aktivite a mali sme možnosť vyskúšať si napríklad luky, šípy či pištole. Vtedy ma to chytilo. Vzala som pištoľ do ruky a mala som až zimomriavky, “ vraví Janette Haviarová, ktorá predtým strieľala naposledy na základnej škole zo vzduchovky.
Hneď po návrate z aktivity začala pátrať na internete. Tak sa dostala k Prvému prešovskému streleckému klubu.
„Tam mi dali základy, ako mieriť, držať zbraň, vyčistiť ju, “ spomína.
V klube je dodnes. „Mám veľa energie, mám rada vzruch okolo seba a stále niečo hľadám. Našla som práve tú dynamickú streľbu, “ vraví J. Haviarová, ktorá má aj ďalšiu klubovú príslušnosť - Arsenal Shooting Club Rimavská Sobota.
To jej umožňuje zúčastňovať sa súťaží. A darí sa jej. Vlani bola v celkovom slovenskom rebríčku žien druhá.
Najväčší úspech získala rok po tom, čo chytila pištoľ prvý raz do ruky. Je majsterkou Slovenska z roku 2013.
Pripúšťa však, že mala aj šťastie. Na šampionáte vtedy neštartovala favoritka Petra Sabaková, ktorú ešte nezdolala.
Tréningy sú pre J. Haviarovú dôležité a zaujímavé je, že trénuje aj doma. Susedia však obavy mať nemusia.
„Sušenie, ako to nazývame, je lacnejšia forma. Je to bez náboja, suchý tréning naprázdno, “ vysvetľuje. K „sušeniu“ potrebuje opasok - timer, ktorým vlastne meria „nastrieľané“ hodnoty.

Diskvalifikovali ju, tak sa stala aj rozhodkyňou

S pištoľou pochodila Janette Haviarová aj kus Európy, štartovala v Litve, Srbsku, ČR či Maďarsku. A spravila si aj rozhodcovské skúšky.
„Na veľkých medzinárodných pretekoch (level 3) som bola diskvalifikovaná. Tento šport je založený na bezpečnosti a pri prebíjaní som mala náhodný výstrel. Automaticky ma vylúčili, tak ma to motivovalo, že tie pravidlá a manipuláciu so zbraňou musím ovládať. Urobila som si skúšky.“
V tejto sfére sa jej darí. Vyhodnotená bola ako tretí najproduktívnejší rozhodca na Slovensku za minulý rok, nedávno rozhodovala na medzinárodnej súťaži Extreme Euro Open v ČR, kde dostala ponuku ísť rozhodovať do ruského Jekaterinburgu. V auguste odchádza na dva týždne.

„Duracelke“ súťaženie nestačí

Pre energickú Prešovčanku by to však bolo málo. Tento šport začala propagovať v českom časopise a stala sa viceprezidentkou pre vzťahy s verejnosťou v Slovenskej asociácii dynamickej streľby.
Zapojila sa aj do organizovania turnajov - podieľala sa napríklad na príprave neoficiálnych majstrovstiev SR a ČR Alsa Pro Czechoslovakia Open, kde súťažilo 221 strelcov zo 17 krajín.
Do svojho hobby zapojila aj syna, desaťročného talentovaného futbalistu Samuela. Deti sa v rámci pravidiel IPSC venujú air-softu (action air) a Samko už má vo vitríne prvé zlato z tejto disciplíny.
Aké má Janette Haviarová ciele? „Chcem sa dostať - ako strelkyňa i rozhodkyňa - na majstrovstvá sveta a Európy a pravidelne sa zúčastňovať veľkých medzinárodných súťaží, aby som dokázala priniesť aj iný pohľad na strieľanie či organizáciu pretekov...“

Vymení pištoľ za padák?
Svoju energiu si v minulosti vybíjala na volejbale, basketbale či behu na dlhšie trate, po odbehnutí polmaratónu prišiel spomínaný teambuilding.
„Niekto sa nájde v golfe, niekto strieľa. Teraz som začala strieľať, o dva roky možno budem skákať s padákom. Neviem, “ usmieva sa Prešovčanka, ktorej sme sa opýtali, či sa cíti bezpečnejšie, keď tak ovláda zbraň.
„Nemám pocit ohrozenia či niečo také. A to, že mám zbraň, mi sebavedomie nedodá. Beriem to ako hobby, súčasť môjho života.“
Čo ju na tom baví? „Variabilita situácií na súťažiach, spätný náraz zbrane a vôňa pušného prachu. Prekonávanie samého seba a samozrejme stretnutia s ľuďmi, ktorí sa tomu venujú, “ dodáva úspešná strelkyňa.
(…) viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/7933978/strelkyna-janette-haviarova-pistol-mi-sposobila-zimomriavky.html

 
28.11.2020 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 2936 krát