frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1323/slovenska_hudobna_liga__finale.html

Slovenská hudobná liga – finále

Retro reportáž z finálového večera SHL 2018 v Košiciach.

Slovenská hudobná liga - Inside
Slovenská hudobná liga - Inside
Slovenská hudobná liga sa koná každé dva roky. Najbližšie teda má byť v roku 2020, ale zrejme ju o rok posunie korona. Pozrime sa teda na to, ako to vyzeralo na ostatnom ročníku.
Mal som tú česť byť v porote a rozhodovanie bolo tesné (s odstupom času poviem, že najviac bodov som pridelil Autumn Smile, odkiaľ je aj neskoršia superstaristka Dominika Rovňanová). Pozvanie do poroty som prijal po parádnej akcii Ľuba Sľuka – keď ešte SHL bola Stropkovská hudobná liga.
http://www.frenky.sk/clanok/917/stropkovska_hudobna_liga-vitazom_je_landfil
Už je slovenská, čoskoro stredoeurópska a raz možno, ako píšemv článku, bude S v článku označovať svetovú ligu.

Priblížme si finále. Vyhrali výborní Inside, dnes už známe meno slovenskej rockovej scény, ale vidieť a počuť sa toho dalo viac.

Reportáž som písal pre Prešovské noviny. Vyšla pod názvom Má slovenská hudobná scéna ešte nádej? Má a s podtitulom Dôkazom je Slovenská hudobná liga. Bolo to v novembri 2018 a link na článok aj s „tustou“ fotogalériou nájdete tu: https://myspis.sme.sk/c/20973556/ma-slovenska-hudobna-scena-este-nadej-ma.html

Súťaží zameraných na autorskú hudobnú tvorbu je na Slovensku málo. Často nejaké vzniknú a dlho nevydržia. Výnimkou, potvrdzujúcou pravidlo, je SHL. Slovenská hudobná liga. Pôvodne znamenalo prvé písmeno S slovo Stropkovská. Teraz je Slovenská a raz možno bude Svetová.
SHL krok za krokom rastie. Poddukliansky región či východné Slovensko prerástla už v začiatkoch, dnes je zrejme najväčšou domácou súťažou autorskej tvorby.
SHL sa koná každé dva roky. Piaty ročník, po desiatich rokoch trvania, bol prelomový. Vtedy partia okolo Ľubomíra Sluka, Martina Blaška a ďalších Stropkovčanov definitívne pochopila, že táto lokalita je pre súťaž už priúzka. Ďalší ročník vyvrcholil finálovým koncertom v Bratislave, pričom predsedom poroty bol Jožo Ráž z Elánu, tento rok sme spoznali siedmeho víťaza v košickom GeS clube.
Silné finále SHL
Porote tento rok šéfoval Milan Herstek, bardejovská rocková legenda a boli v nej napríklad textár Juraj Soviar, spevák a kardiológ Juraj Vančík, či zástupcovia minuloročného víťaza, nitrianskej kapely Sematam. Táto skupina vystúpila na finále SHL ako hosť. My sa pozrime na finálové kolo netradične, a to optikou jedného z porotcov.
Riaditeľ SHL Ľubomír Sluk varoval, že finálové kolo bude silné. Interpreti si prešli sitom vyraďovacích kôl a slabých vo finále nieto. Nebola to len nejaká „povinná floskula“, bolo to tak. Všetci, ktorí sa postavili na pódium v GeS-ku zaujali. Koncert mal spád, pomohla aj časomiera, ktorá vylúčila dlhé prestoje a skutočne všetci zúčastnení stáli za to – každý inak.

Celkové poradie sa vyhodnocovalo jednoducho. Ľubomír Sluk zadal body do počítača a ten vyhodil konečné poradie. Ukázalo sa, že o víťazovi rozhodli desatiny (!) bodov. Dokonca medzi prvým a tretím bol rozdiel ani nie jediného bodu. Ďalším dôkazom vyrovnanosti finále je fakt, že kapela, ktorú počítač označil ako poslednú bola u dvoch porotcov na čele. Tak, tak. Nebolo slabého miesta a je to dobrá správa pre slovenskú hudobnú scénu.
Víťaz môže byť len jeden, stala sa ním rocková úderka Inside zo Zlatých Moraviec, ale cien bolo rozdaných viac. A všetci finalisti (vrátane náhradníkov) dostali možnosť nahrať singel. Všetky vyšli na spoločnom kompilačnom CD, ktoré priamo počas finále pokrstilo trio Herstek, Soviar, Vančík.
Čo predviedli finalisti
Pozrime sa na jednotlivých interpretov chronologicky, tak ako vystupovali vo finále SHL.
Kristína Debnárová Band. Niekdajšia superstaristka sa obklopila výbornými inštrumentalistami a stavila na džezovo ladenú tvorbu. Svedčalo jej to, vystúpenie nenudilo, ukázala, že vie s dobre pracovať s hlasom. Bratislavská zostava si odniesla hneď niekoľko ocenení – sympatie divákov, najlepšia speváčka, najlepší soft interpret a celkové tretie miesto.
Autumn Smile. Po džeze prišla zmena, z Čadce došla kapela Autumn Smile. Predviedla autentické a spontánne vystúpenie s dvoma výbornými rovnocennými speváčkami. V propozíciách bolo uvedené, že ide o alternatívny rock, ale bol to skrátka rockenroll. Živelný a zaujímavý.
Virvar. Zato „nice boys don´t play rock´n´roll“. Virvar boli skutočne „nice“ mladí chlapci. Na to, že mali pätnásť boli inštrumentálne zdatní a ladilo im to spolu, Ich príjemný pop si našiel aj odozvu publika. Mladí Kremničania sú veľkým prísľubom do budúcnosti a vlastne už dnes sú hotová kapela. Ocenenie pre najlepšieho mladého interpreta bolo jednoznačné.
Klons. Výdych neprišiel ani pri bratislavskej formácii Klons. „Ďalšia výborná kapela, dobrý pop, zaujímavá speváčka, “ čítame z poznámok a Klons svoju produkciu spestrili o rap. Nudiť by ste sa nestihli, ani keby ste chceli a publikum sa bavilo kráľovsky. „Klony“ si z Košíc do Bratislavy odniesli cenu Muzikantské srdce.
Inside. Po dvoch popovejších kapelách prišli na pódium nefalšovaní rockeri zo Zlatých Moraviec. Inside predviedli klasický rock, keď bolo treba pritvrdiť, tak to spravili, spevák mal výborné výšky, kapela šľapala. A pohľad na porotcov Juraja Vančíka a Milana Hersteka, ako sa bavia na klasickom rocku, bol úchvatný. Okrem celkového víťazstva boli Inside vyhodnotení aj ako najepší hard interpret a gitarista získal cenu pre najlepšieho inštrumentalistu.
Tusté baletky. Pri neúčasti bardejovských Niečo navyše boli poslednou súťažnou kapelou finále SHL Tusté baletky. Tusté sú po záhorácky tlsté (niečo ako na východe „tlusté“) a rovnako ako názov bola veselá aj ich hudba. Skvelá dychová sekcia, výborná šou, bavili sa všetci v publiku – bolo vidieť, že „baletky“ sú hotovou kapelou a môžu kedykoľvek kdekoľvek vystúpiť a roztancovať aj letargické obecenstvo. Tusté baletky pomiešali funky, pop, rock i rap do exotického mišmašu, ktorý stál za to. Obsadili tesne celkové druhé miesto. No to je v podstate jedno, už dnes sú hotová kapela.
Sluk: Bolo to pestré
Riaditeľ súťaže Ľubomír Sluk zhodnotil aktuálny ročník slovami: „Fantastické na tomto ročníku bolo aj to, že sa tu striedali rôzne žánre. Začali sme jazzom, pokračovali sme cez rock, pop-rock, dokonca sme prvykrát mali v našej súťaži aj rap a zakončili sme to poctivým hard rockom. Teší nás, že sa do súťaže zapojilo viac speváčok a tiež vďaka kapelke Virvar z Kremnice, sa nám posunula aj veková hranica smerom nadol. Spevák kapely má len 15 rokov a ako povedal pri hodnotení Juraj Vančík, že aj U2 sa poznajú zo strednej a keď budú pokračovať v tom, čo robia, môžu to ďaleko dotiahnuť.“
Slovenská, predtým Stropkovská hudobná liga už „dodala“ na scénu viaceré zaujímavé mená. V minulosti ju vyhrali Heľenine oči, So Fine, Atlantida, GAS, Landfil a Sematam.

 
4.7.2020 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 3471 krát